Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

még csuda az alaplap elindul nekem usb ment az alaplapon tönkre 2.5" hdd miat ugy látszik többet kajált 500ma nál winyo usbröl vete a tápot  de az alaplap elsem hajlando indulni se bios semi fekete halál van csak!

s7manbs8

Némely motorvezérlőnek, amit az ember csinál, az amerikai sziú indiánok jó hasznát vennék, lehet vele füstöt eregetni. :)

000000000

Muszáj kábelt csinálni mert a vezérlő már kész van azon változtatni nem lehet.
Lehet csak egy 10cm-es kis hosszabbítót csinálok, és akkor tudok használni akár milyen hosszú gyári kábelt is.

000000000

ara azért vigyáz ha az lpt port kábelébe vagy utjába árnyékolatlan részt iktatsz be az zürösé teszi a vezérlö müködést minden zavart össze fog szedni a környezetböl lehet a géped önálo életre kell!

ebalint

Mi a különbség a két típusú kristály között?
Magas vs. alacsony
/ Az ár eléggé.../

http://www.hestore.hu/prod_10021394.html" TARGET=_fnew>magas

http://www.hestore.hu/prod_10021416.html" TARGET=_fnew>alacsony

kisinas

elsősorban a freki stabilitása jobb a "magas" típusnak.

ebalint

Kicsa

Sziasztok!
Szeretném megépíteni mambablack által korábban linklet kézi enkódert,volna vele kapcsolatban egy kérdésem.
4 db fotodióda az adó oldalon,4 db fototranzisztor a vevő oldalon,közte a réses tárcsa. Nyák lapból szeretném elkészíteni a tárcsát,a fotodióda 3 mm átmérőjű. A tdióda 'csúcsa' és a tárcsa között kb 3 mm távolság lenne : kérdésem hogy a tárcsába megkora lyukat fúrjak,amin képes 'átlátni' a dióda? Minnél kisebb lenne a jó,mert ugye a tárcsa mérete véges.

Kicsa

Illetve még valami : az átvilágítós IR dióda-phototranzisztor páros nem lehetne kicserélni http://www.hestore.hu/prod_10028087.html" TARGET=_fnew>ilyenre?
Ez kéápes helyettesíteni a több nyákot-alkatrészt?

9v9rb6gau

Szia Kicsa!

A fototranzisztor/-dióda és a rés méretviszonya teljesen lényegtelen, mert egyszerre több 10, akár több 100 résen keresztül is veheti a detektor a jelet. Ehhez minden detektor elé, ahhoz rögzítetten kell egy-egy kiolvasó "fésű", aminek az osztása teljesen megegyezik a tárcsa osztásával, így amikor a rés réssel van fedésben akkor átmegy a fény - van kimeneti jel, amikor a rés nemréssel van fedésben akkor a fény nem tud átmenni - nincs kimeneti jel.
Ez meg is válaszolja az utóbbi kérdésedet, hogy miért nem jó a reflexiós szenzor.

000000000

használj TCST2300 résoptot 0.2mm a rés érzékelés!
tárcsára furatot felejs el egy furaton fényt engedsz át abbol szép gyürüs interferencia felbontásu fény lesz hasonlo mind vizde dobot kötöl a vizgyürük...
csak hosszrés a jo a tárcsa osztásoknak!  
encoder tárcsát nyomtathatsz foliára az pontos lesz ezel ni
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Free/Encoder.zip" TARGET=_fnew>make encoder
[#smile]

Kicsa

Sziasztok!
Tehát akkor átváltok sugárirányú bevágásokara. Arra gondoltam hogy a 4 adóra egy egy zsugorcsövet húzok,olyan hosszút hogy majdnem hozzáérjen a tárcsához..így nem szóródik annyira a jel. Szerintetek ez elég lenne?

Sajnos ezt a kiolvasó fésűt nem értem,egy skicc nem lenne hátrány szerintem,hai dőd engedni. :)
Köszönöm szépen!

Illetve a tárcsa anyaga...mindenképpen valami keényk ell,mert szeretném rugós pozícionálóval is ellátni,hogy amikor tekerem,'kattogjon' illetve mindig pozícióban rögzüljön. Ezért gondoltam nyák lapra...viszont ez a résopto nagyon szimptaikus!
Utánanézek,hol és mennyiért lehet beszerezni...

000000000

TCST2300 nehéz külsö fényel bezavarni is nekem szinte csak lézer pointerel sikerül anak nem kis fénye volt.......50mW zöld....
zseblámpa nem volt esélye sem közvetlen közelröl  !:)

besirkyjh

Szia  

Ne félj töle , nem kell zsugorcsö 0.1mm-már le tugyja zárni a fény utját .

Probáltam CD lemezböl résoptonak tárcsát , ugy lett jo hogy félig bemartam gravirtüvel( cnc-vel ) és kiöntöttem fekete festékkel , az opto simán átlátott a CD lemezen de a festéken nem .

000000000

RJ45 krimpelö fogoba menyik a normális fata ami használható is?