Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

wcshdt8v7

Sziasztok!  

Segítséget szeretnék kérni, mivel ti biztos jobban informáltak vagytok nálam. Egy OMRON R7D-AP02H motorvezérlőhöz keresnék a CN3 csatlakozási pontra kábelt (AWG 2B x 3CUL 2464). Az új ára elég borsós, és csak egy rövid időre lenne rá szükségem. Lehet ilyet valahol kölcsönözni, vagy van esetleg valakinek? Esetleg házi barkács módszerrel mivel lehet kiváltani?  

svejk

Nekem csak encoder és motorkábelem van hozzá, de szerintem az eladó (gondolom nem boltban vetted) bizonyára tud technikai segítséget adni.

xfg6v697j

szeretnék, egy frekvenciavezérelt pvm-et épateni.
készítettem egy kis kapcsrajzot is hozzá  

http://kepfeltoltes.hu/110410/fordszab_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
a bemeneten lévő négyszögjelnek a kétszeresét várnám a kimeneten,és a frekivel fordítottan arányos kitöltéssel.tehát ha csökken a bemenö freki, akkor nő a kimeneten az impulzusszélesség.a potival is az impulzusszélességet lehetne állítani.
ha hűlyeséget irtam/rajzoltam nem kell keresztrefeszíteni nem vagyok szakember.
segítségre volna szükségem egy ilyen áramkör megvalósításához.
köszönöm

svejk

A kívánságod már eleve kérdéseket vet fel.
Ha frekvencia vezérelt PWM kell akkor miért szükséges a kimeneti PWM frekvencia függése a bemenetitől?
PWM jelnél ugye két féléről beszélhetünk:
- állandó frekvencia / változó kitöltés
- változó frekvencia / állandó pozitív vagy negatív impulzusszélesség.

Valószínűleg hamarabb kaphatsz használható kapcsolást, ha a pontos alkalmazást leírod, gondolom nem hadititok.

xfg6v697j

főorsó fordulatszabályozó lenne a bemenő jelet a motor tengején lévő jeladó szolgáltaatná. így ha a terhelés miatt esne a fordulat a szélesedő kimeneti inpulzusok miat próbálná hejreállítani az áramkör, így növekvő terhelés mellett is viszonylag állandó fordulatszám lenne.
ez lenne a tervem.

svejk

Értem...tehát akkor nincs is szükség a kétszeres kimeneti frekire.
Bizonyos határok közt működhet a szerkezet de gondjaid lesznek a körerősítéssel, gerjedéssel, időállandókkal.
Nézzünk egy alapesetet, 1 ford 1 impulzos jeladó ekkor 1000-es fordulatnál a bemenő frekvencia 16 Hz.  
Az ilyen jellegű PWM motorszabályzás a 200Hz-2kHz tartományban szokott működni a motor elektromos és mechanikus időállandójától függően.
Tehát akkor kellene legalább fordulatonként úgy 30 impulzus.
Ez sok réses tárcsával ez sem gond...

De én inkább a visszacsatoló impulzusokat átalakítanám analóg jellé aztán ezzel bármit csinálhatsz műveleti erősítőkkel(osztod, szorzod, integrálod) és a végén a hibajellel szabályozhatsz egy PWM generátort.

svejk

De legjobb fel sem találni a spanyolviaszt, rengeteg kész kapcsolást lehet találni amit módosításokkal tudsz majd alkalmazni.

xfg6v697j

ezt a kapcsolást azért gondoltam ki, hogy minél egyszerűbben kevés alkatrészből jussak egy aránylag használható áramkörhöz.
ha megmondod milyen néven keressek a googl-val ijen kapcsolásokat, akkor megnéznék néhányat.

svejk

A google nem biztos hogy segítség, olyan helyen nézz szét ahol van magyarázat is, azaz megérted a működését A-Z-ig.
Talán a Hobbielektronika.hu-n.
Vagy van az a jó kis Lóska féle köny, bár abban lehet csak tisztán analóg szabályzók vannak.

xfg6v697j

de mi a neve az ilyen viyyzacstolással randelkező áramkörnek?

és az általam kitalált áramkört tudná valaki szimulálni?

svejk

Ugye kisfeszültségű DC motort akarsz szabályozni?
A szimulálás nem egyszerű, kellenének a motor pontos villamos és mechanikus adatai.
Hamarabb végzel egy deszkamodellel, és akkor még sokat tanulsz is belőle.

svejk

Kicsa

Sziasztok!
Lenne nekem is kérdésem,Rava 72 V-os motort szeretnék üzemeltetni. Tuba Úr 110 V-os trafót javasolt hozzá,ez megfelelne a célra? Ennél oclsóbban nem hinném hogy kapok trafót...egyébként ez is belül egy trafót tartalmazhat?(Szeretném átépíteni,dobozba rakni.
http://elektronika.vatera.hu/elem_akkus_elem_tolto/egyeb/aram_atalakito_220_110_v_arcner_jelzessel_1000_1449080732.html" TARGET=_fnew>220/110 átalakító
Köszönöm szépen!

svejk

Hmm...meglepődve tapsztaltam hogy bizony még egyetemista fickóknak is nem sok gőzük van erről a dologról ugyanis hirtelen csak vezérlést találtam az első 30-40 találatban, holott én a szabályozásra kerestem rá.

(persze itt a fórumon meg állandóan szervo vezérlésről olvashatunk, holott az meg igazából szabályozás)
Ezekről ennyit...

svejk

Azzal bizony rosszul járnál...
Olvasd el mire ajánlja a doboz felirata.
abban esetleg egy dióda van egy hűtőbordára csavarozva.

Neked bizony igazi transzformátor kell és ha biztonságot is akarsz akkor biztonsági leválasztó trafó, és nem egyszerű autótrafó.