Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

35kpazcgr

Te most szívatsz bennünket!
A példában említett esetben a 10 A a maximálisan kivehető áramot jelenti. Ennél akármekkora, de kisebb árammal is lehet terhelni a trafót, akár 4 A-el is.

000000000

Még nem az enyémm, és ennyit mondott tud róla a tulaj amit írtam, nemtudom a szekunder feszt....

35kpazcgr

Nézd, ha a szekunder feszültség 50 V, vagy annál kisebb, akkor terhelhető 4 A-rel.
Kérd meg a tulajt, mérje meg neked a feszültséget, mindjárt okosabbak leszünk.

3k74cecek

Az a helyzet, hogy a toroid megnevezés  sajnos nagyon kétértelmű.
Régen egy folyamatosan állítható, autótrafó jellegű szerkezetet értettek alatta. Sok helyen még most is ezt.
Manapság viszont gyakran a toroid alakú vasra tekercselt normál trafóra is mondják, hogy toroid. Pedig nem ez a lényege. Attól, hogy ilyen vasra van tekerve, attól ez még egy közönséges trafó, legfeljebb egyes tulajdonságai jobbak mint a régi EI lemezes trafónak.
Először tisztázni kellene, hogy melyik esetről van szó, mert a válasz ettől függ.

svejk

"Attól, hogy ilyen vasra van tekerve, attól ez még egy közönséges trafó"

Nem közönséges, mert toroid alakzatú[#vigyor2]  erről is kapta a nevét.
Amit írtál persze mind igaz, a szakzsargon  a toroid trafó esetében mindig a változtathatóra utal.
Mivel a tekercselése macerás, ezért csak a korszerű gépek és az anyagtakarékosság hozta manapság előtérbe, hogy fix feszültségűeket is így tekercseljenek.

s7manbs8

Nem tudjátok véletlenül, hogy a lomex.hu-nál lehet e kapni olyan nyákot, ami bevonatos, tehát levilágítható ? sima nyákot azt találtam, olyan van

guliver83

A lomex-ban nem tudom, de a HQ-ban ott van!

s7manbs8

köszi, azt tudom, hogy máshol van, de mivel pont a lomexből rendelnék egyebeket, így gondoltam, hátha ott is van

guliver83

Én is néztem, de nem találtam. Kérdezd meg előtte telefonon.

xfg6v697j

ödv mindenkinek

érdekelne mi a véleményetek 24V-os DC motor üzemeltetéséröl két sorbakötött PC táprol.

s7manbs8

Az a sorba kötés nemigen fog menni, hacsak nem az egyiket egy 230V leválasztó trafóról járatod , szerintem.

xfg6v697j

én is így gondltam, de bíztam benne, hogy nincs igazam.

svejk

Gyanítom hogy a kimeneti 12V-os részt akarod sorba kötni.
Természetesen működik a dolog, de ugye tudod hogy csak a +5V-ra szabályoz a PC táp, tehát nem lesz terhelésfüggetlen a 12V-od, sőt mi több a +5V-ot illek egy kicsit meg is terhelni.

xfg6v697j

igen a kimeneti 12 voltot akarom sorbakötni.
tehát terheléstől függően ingadozni fog a 12 volt?
és ha nincs megterhelve az 5 volt a kkor nem feltétlenül működik a dolog?

svejk

Az +5V terhelése nélkül alig van meg a 12V és akkor főleg ingadozik, úgy 10-12V-közt, minőségtől és gyártótól függően.
De ennyi idő alatt már ki is próbálhattad volna :)