Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

bicme92us

Még nem használtam, switch-el szoktam megoldani, ha van ilyen igény.
Utp, más. Utp kábelen vezettem kültéri kamerák jeleit a monitorhoz, táplálást, nem az én ötletem,(biztonsági rendszereket építők használják) de jól működik. A hátsó bejárat videotelefonját, elektromos kapunyitó vezérlését. (Céges, a távolság kb. 70méter)  

MoparMan

persze azt is lehet, de én meg a switchek egymás után kötözgetését nem szeretem, mert ugye egyből ugrik a sávszélesség a felére... a nem használt érpárak kihasználásával meg ugye ez nem áll fenn.
média konvertereket én is használok ilyesmire, főleg ha egyben PoE (Power Over Ethernet)is, mert akkor csak egy kábelt kell kihúzni. (a táplálást a központi ups-ről kapják a kamerák is)

3k74cecek

Ha nem akad senki akinek pont ilyen tápja van, akkor rajzold vissza a leesett alkatrész környékének a kapcsolását. Annak alapján elég jól megtippelhető, hogy mi volt ott.

000000000

Sziasztok. Valaki megtudná mondani nekem hogy a vaterán kapható 3 tengelyes cnc vezérlőhöz ezt a léptetőt használhatom e? Léptető: Vexta 5,5V 1,34A 0,9° Ha igen akkor mekkora tápegység kellene hozzá? Előre is köszönöm.

keri

A vatera azért elég tág fogalom.
És a motorról is jó lenne egy fotó, vagy adatlap mert kismillió féle motor létezik.

A tápegység feszültsége akkora mint amit a vezérlő elbír, árama pedig amit a motor bír.

000000000

A vaterán lévő vezérlőről annyit tudok hogy TB6560 IC van rajta. Az adatlapja szerint 12-36V-os tápegységet lehet használni hozzá. A léptetőmotoroknak az áramerősségét 1.5-3A-ig lehet szabályozni, de ez nekem ezekszerint akkor nemjó mert a léptető 1,43A. Vagy lehet tévedek. A vezérlő egyébként "3 tengelyes CNC vezérlő TB6560" néven fut a vaterán.

s7manbs8

0.07 A szerintem nem sokat számít, de ha meg igen, párhuzamosan el tudod folyatni valami fix ellenállással is.  

s7manbs8

35V/x=0.07  =>
x= kb. 500 Ohm

000000000

értem akkor az ellenállás megoldás lehet. és maga a motor alapfeszültsége nem sok? mert 3V alatti motorokat ajánlanak a hobby cnc oldalon, de jelenleg csak 5,5V-ost tudok. azt elfelejtettem írni hogy 6 kivezetéses.

s7manbs8

65 kivezetésest is meg lehet vele hajtani, a  kisebb feszültségű pedig azért jó, mert annak kisebb tápfeszültséggel is kihozható a maximális kihasználtsága nagyobb sebességnél üzemeltetés esetén nagyobb a nyomatéka úgy, egy 5V-os is megy vele, csak lehet a nagyobb sebességnél kicsit gyengébb lesz.

000000000

értem és köszönöm a válaszokat. még annyit szeretnék csak hogy nyomatékot kilehet valahogy számolni? vagy ez mekkora nyomatékú léptető lehet?

s7manbs8

1.5A körüli,  5.5V-os ? Akkor kb. 0.5-1Nm között szerintem.  

000000000

akkor már csak egy kérdés és tényleg nem fárasztalak tovább :D szerinted egy 300x250x100-as munkaterű maróhoz elég lenne ha csak plexi esetleg fa megmunkálásra kell? az orsók legrosszabb esetben M8-as menetszárak lesznek majd.

s7manbs8

Ha a gép mechanikailag súrlódás szempontból jó hatásfokú, akkor  nem sok erő kell a hajtásához,  plusz, megmunkálás közben nem is kell gyorsan mozogni,  azonkívül az áttétel megfelelő megválasztásával iszonyatos erőt is ki tud egy ekkora motor is fejteni,magyarán mondva elég ilyen esetekben. Sok példa van itt konkrétan kiszámolva némely topicban, ahol ki lett mutatva, hogy gyakorlatilag a megmunkálásokhoz szükséges teljesítmény néhány W közelében mozog, egy ilyen motor meg olyan 10-20W-ot fogyaszt durván, tehát látható, hogy megfelelhet.

000000000

értem és mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget.