Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vuk

Remélem most megnyithatóak a képek. Ezt még gyakorolnom kell.

bicme92us

Azontúl, hogy Béni linkje látványos is,(nagyon jó!) az a szabványos kiosztás. A felső sor az 568B, az alsó az 568A-nak felel meg. Jól látható, hogy a 7-es (barna-fehér) és a 8-as (barna) mindkét esetben ugyanúgy van bekötve. Nincs használva,tehát ezek használhatók egyéb célra. Nincs használva  a 4-es, és az 5-ös sem. Keresztkábel az, amikor az egyik vége 568A, a másik vége pedig 568B-nek van bekötve.
Egyenes kábel, ha mindkét vége azonosan van kötve, ez lehet 568A-is, 568B-is.  
Azonos eszközök közé rakunk keresztkábelt, tehát neked a router és a számítógép közzé egyenes kábel kell. A használt erek: 1,2,3,6.

MoparMan

manapság szinte minden eszköz ismeri az auto MDI/MDI-X technológiát, így már elég ritkán van szükség crossover kábelre...

bicme92us

Teljesen jogos, (manapság), ill. erre találták ki az uplink csatlakozót, de a modern eszközökön már az sincs.

bicme92us

Mivel ez volt a kérdés miért nem erre válaszoltál?

Meg tudná mondani valaki, hogy ha egy routert összekötök egy számítógéppel, akkor az UTP kábelben lévő 8 ér közül mennyit használ fel és melyiket pontosan?

Köszönöm!

bicme92us

#8248 Lari kérdése

MoparMan

mert azt te már megtetted...

keri

Az a komunkiációtól függ.
Elvileg 2 érpár is elég a 10Mbites átvitelre.
Régebben amíg nem routerek és 100Mbit-es sebesség volt, csináltunk olyat, hogy egy osztóval 2 számítógépet dugtunk egy kábelre, így a kihasználatlan vezetékeket is kihasználtuk. De a amikor elterjedtek a routerek erről leszoktunk, mert bezavart a hálózati topológiába, és így a menedzselést is nehezítette, aztán meg áttértünk a 100-as hálózatra.

http://hu.wikipedia.org/wiki/UTP" TARGET=_fnew>Ja és google a jóbarátoddal találtam ezt :)

000000000

A Mehanika 2-es géphez HALL-IC mágneses kapcsolót keresek illetve mivel tudnám helyettesíteni?

000000000

lomex eletronika

keresö.. HALL SENSOR :)

MoparMan

a 100Mbit is ugyanúgy megy két érpáron. esetenként én is kénytelen vagyok egy aljzatot két géphez használni. vannak kész elosztók erre.

keri

Ja közben látom a wikin, hogy 100M még megy, de nálunk a hálózat modernizállásával felszámolták az ilyen elosztókat is.

MoparMan

nyilván ezek csak szükségmegoldások, amikor kell még egy aljzat, de nincs értelme vagy lehetőség újat kikábelezni.

bicme92us

Köszi, hogy fáradtál. Az első hálózatot anno WIN3.11 és WIN95 idején építettem. BNC-és, 10Mbit, Linux szerveres internet megosztás. (Városi Műv-ház, Nyháza)
Ma a cégnél (NYRKK, 2009-es fejlesztés)1Gbit, CAT6, üvegszálas gerinccel a ház két vége között. Még így majdnem 6000 méter kábel. Ezenkívül van még egy teljesen független kormányzati hálózat bérelt vonallal. Az adatlapomon már vannak infók.
Érdekes, majdnem egyszerre regisztráltunk.

bicme92us

Elnézést az egyik hozzászólásomért. Már a #8259 alapján éreztem, hogy értesz a hálózatokhoz.