Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Köszönöm, lemosom előtte, gyári készülék nem láttam még a belsejét, nem is akarom szétszedni.

svejk

Én raknék mindegyik kimenetére egy RS485 vonali meghajtót, majd a vevőegységre egy vevőt.
Csavart érpáron sok-sok méterre biztonságosan el lehet vinni.
Pl. 75176, de van ezeknek már kisebb fogyasztású CMOS változata is.

HJózsi

Ha tudsz ilyeneket jó áron, várom válaszod! ( írtam mailt... )

Csuhás

Nincs közöm az eladóhoz, van is szkópom, de ez egy legendás műszer, kár volna kihagyni.

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/tektronix_7704_oszcilloszkop_fiokos_rendszeru_1443004874.html

48s05mtgb

Sziasztok
Összerektam egy vezérlőt tb6560-as IC-vel de nem tudok bele életet lehelni kérnék 1 kis segitséget
a kapcsolást csatolomhttp://keptarolo.com/share.php?id=A014_4D66C977" border=0>

s7manbs8

annak így sok oka lehet , pár részletet még mondjál, meddig jutottál, hogy próbálod egyáltalán stb. a step dir enable jel eljut az ic-ig, van a lábain megfelelő feszültség, gerjesztés van egyáltalán a motoron, vagy még rá se dugtad ...

48s05mtgb

Köszönöm de már sikerült megoldani a problémát nem volt átkapcsolva a dip kapcsolon a reset csak az enabled :)

Rinaldo

Más lehetett a gond hiszen a linkelt kapcsolási rajzon a Dip-be besincs kötve a reset, meg túl sok köze nincs a resetnek a működéshez az ha jól van kialakítva  a +5V bekapcsolásának pillanatában a reset bemeneten kicsivel később alakul ki a magas szint így ha a motor táp is bekapcsolásra kerül a motor kimenetek egy alap kimeneti állapotba kerülnek. Ezt az Mo led jelzi. Bekapcsolás során vigyázz hogy előbb kapcsold be a digitális tápot és csak utána a motortápot mert ellenkező esetben az IC jobblétre szenderülhet !!

48s05mtgb

pillanatnyilag egyben kapja meg a motortápot meg a logikai tápot is ugyanis 12V kap és a 7805 intézi az 5v-ot. De ha szerinted jobb lenne ha külön kapná akkor valahogyan megoldom. Köszönöm a jó tanácsot

Rinaldo

Maradhatna az egy tápfeszes megoldás ha az enable-n lenne egy fél másodperces késleltetés.. úgy a motorok annyival később aktiválódnak és az már megoldja a problémát. Kispórolták a kimenetről a védődiódákat is, egy komolyabb motor extrém helyzetben hazavágja a belső védelmet.. A DC 12V kevésnek tűnik..

48s05mtgb

A diodákat tényleg kispórolták de én NEM :)
Az enabled-et meg tudom lpt-ről is kapcsolni igy meg lehet oldani vagy nem?

Rinaldo

Pc-ről is tökéletes az enable igen..
Még valami a reset és a test közé egy 4.7-10 mikrós kondi hatásosabbá teszi a resetet.

48s05mtgb

A rajzon amit köldtem a reset egy 4.7kOhm-os ellenállaton keresztül +5v-ra van kötve :O

m8j2y7u9n

Üdv.

Az után érdeklődnék, épített valaki közületek ICL7107-es ic-vel feszültség és áram mérő panel.