Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Nyugodtan kérdezz az eladótól, hozzáértő ember, biztos kapsz rá érthetőbb magyarázatot, mint amit én írtam tegnap magánban, vagy itt kaptál.

Szalai György

Köszönöm a válaszokat.
Az a véleményetek, hogy 200 Voltos motor szépen leadja a névleges teljesítményét a 100 Voltos vezérlőről is?
Vagy az, hogy ezt nem lehet ennyire leegyszerűsíteni?

svejk

Azt hiszem most már értem a kétkedésed okát.
Úgy látom rosszul értelmezted az eredeti felvetést.

A 100 V-os 400 W-os vezérlőre köthető a 200 V-os 200 W -os motor.  

Szalai György

Persze, hogy köthető, de lefogja-e adni a névleges teljesítményét, vagy nem?

svejk

Most jön a második kérdésedre a válasz, hogy nem lehet ennyire leegyszerűsíteni :)
Egyébként igen a 200V-os 200W-os motor ledja a 200 W teljesítményét a 100V 400W-os vezérlőre kötve.
Ezeknél a motoroknál a feszültség kérdés csak másodrendű, igazából a maximálisan elérhető fordulatszámot határozza meg, valamint a motorban de nem csak ennél - nem szeretnék hasonlítgatós vitába bonyolódni megint - a forgatónyomatékot az ÁRAM határozza meg.
A 100 V-os 400W-os vezérlő nagyobb áram leadására képes mint a 200 V-os 400-os. gondolom ez tiszta. Ezen oknál fogva a 100 és 200V-os motor is más áramerősségre van tekercselve.
És itt jön be a korlátozás, mert a 200V 400W-os motor tekercse csak kb. a 100V 200W-os motor áramával terhelhető, ezért a 100V-os vezérlő kimenetét korlátozni kell. (ezt %-ban lehet megadni)

De csakugyan inkább az eladót kellene megkérdezned, ha korrekt választ vársz...

svejk

Urak, ötleteket várok!
Kellene nekem készíteni egy preciziós(max.1%) váltakozóáramú (50Hz) áramgenerátort az 0,1-10A-es tartományba (nem kell folyamatos, lehet fokozatkapcsolós megoldás is)
A kimeneti kapocsfeszültség a 0-10V-os tartományban lehet.

Transzduktoros és egyéb bonyolult kivitelezésű mágneses elven alapuló szabályozást elvetném, bár követelik a szabályos 50Hz-es sinus alakot.

Gondoltam olyanra hogy nagyobb 50-100V-os feszültségen Greatz átlójába kötött aktív diszipativ elemmel szabályoznám egy áramváltó áramát.
Az áramváltó megfelelő áttételével a kívánt kimenő feltételeket be lehetne állítani, és a Greatz által a sinusba belevitt hiba is arányosan csökkenne.
Egy jobb vasra felépített áramváltó mennyire tekinthető lineárisnak, beleférnék én az 1%-ba úgy hogy a kimeneti áramot nem figyelem közvetlen? (kétségei vannak ez ügyben)  
Vagy mindenféleképpen alakalmazzak közvetlen mérést a kimeneten mondjuk valami korszerű HALL áramérzékelős megoldással és ezt a jelet csatoljam vissza?
Egyszerű módszerekkel egyáltalán tudok majd én lengésmenetes precíz szabályzást készíteni?
Szerencsére a kimeneti terhelés csak kis mértékben változik a működés közben.

yuagaci9g

Esetleg magneses erosito?[#fejvakaras]

http://www.tpub.com/content/neets/14180/img/14180_140_1.jpg" border=0>

svejk

Ezt és a hasonlókat nevezem (bár lehet helytelenül) én transzduktornak :)
(lehet amplisztát a helyes kifejezés)
Ezeket kerülni szeretném, bár valóban ez a legkorrektebb a jelalak szempontjából.

x4rhew5r3

Erre a feszültség és áramtartományra fetes pwm mondjuk 30-35 kHz-en, a kimeneten meg egy aluláteresztő simán elképzelhető.

Arany János

Sziasztok!!!
Szeretném megvédeni a szobaPC-met az általam barkácsolt holmiktól (motorvezérlő, égető, megmégamitkitalálok)!!! A távolságtartáson kívül
 tudna valaki javasolni valamilyen eszközt?

ANTAL GÁBOR

Lehet hogy Svejk elküld a jó fenébe, de Edison előtt ( az ívlámpák korában ) ezt meg tudták oldani. Az áramot nem szolgáltathatja forgó gép?
Mert akkor egy szabályzott gerjesztésű generátor is lehetne. De hogy valami hsználhatót is írjak Gyöngyösön gyártanak nagyon precíz áramváltókat (láttam )

keri

vannak zavarszűrős elosztók, de ha az kevés, akkor szünetmentes tápegység.

Szalai György

A „szobaPC” megvédésének legjobb módja, ha nem keltesz zavart. Ezzel a mondattal lehet, hogy sikerült zavart keltenem.
A PC tápegysége maga is tartalmaz hálózati zavarszűrőt. Nem csak azért, hogy őt ne zavarják más készülékek, hanem főleg, hogy ő ne zavarjon másokat. Ez a módszer ajánlható a jelenleg zavaró készülékeidbe is. Minden barkácsolás alatt álló, hálózatról működő készüléknél, használj hálózati zavarszűrőt. Nem olyan drága, hogy érdemes legyen kihagyni. Ha az nem elég, akkor olyan a zavar, amit az általános szűrő nem szűr ki eléggé. Vagy túl erős a zavar, vagy kis csillapítással megy át az általánosan használt szűrőn, vagy nem tud elvezetődni a rossz védőföldeléseden. Tehát vagy még egy ugyanolyan szűrővel érsz el eredményt, vagy egy egész másmilyennel, de jó földelés az legyen. Vizsgáld meg, hogy van-e földelés, azután próbálkozz ugyanolyan jelegű szűrővel, az egyszerű. Sajnos, ha ez nem segít, akkor mérni kell a zavart és kitalálni hozzá egyedi szűrőt.

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/kondenzator/zavarszuro_1438810592.html
Vezetékbe köthető, régi típus, de attól jól szolgál.
http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/villamossagi_berendezesek/ipari_zavarszuro_frekvencia_szuro_schaffner_fn52_6_1438271877.html
Csúszó sarus modernebb típus.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/epcos_b84111_a_b110_zavarszuro_10a_es_1437815910.html
Összetettebb kapcsolású fajta.
Ezekkel a szűrőkkel csak a vezetéssel terjedő zavaró összetevők mérsékelhetők, a sugárzással terjedőek nem. Azok ellen csak az árnyékolás segít, és megint kell a jó földelés.

keri

Szerintem alapvetően nem zavarja a számítógépet a normál motorok, vagy kapcsoló üzemű cuccok keltette zavar. Ha mégis az általában alaplapi szűrő kondenzátor hibára vezethető vissza (kiszárad) A rövid idejű áramkimaradás, vagy feszültség esés inkább zavarhatja, pl, egy motor indításakor. Ez ellen vagy lágy indítót kell használni, ami szerintem amúgy is praktikus, vagy a védendő berendezéseket leválasztani a hálózatról, úgy hogy akkuról mennek, a hálózat meg folyamatosan tölt erre az akkura, így a kimaradást, zavarokat az akku kiegyenlíti.

Előző munkahelyemen, volt egy olyan műszer, amivel a sejtek közötti feszültségszinteket vagy valami ilyesmit nézegettek. Az pl, akkuról üzemelt, és amikor kikapcsolták, akkor kapcsolt be a töltő hálózatról.

svejk

Többen kérdeztétek, hol szereztem be anno a http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/TDA1185A.pdf" TARGET=_fnew>TDA1185A triak vezérlő IC-t.
Egy ismerős kereskedőnél fellelhető még 10 db.
800 Ft/db áron.
Ha kell valakinek +postaköltségért szívesen elpostázom.