Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ki lehet azt is próbálni, 100Ohmos munkaellenállásnál 2-3 us időket ír a fel, lefutásra, elvileg, azzal ha 20uS-alatt marad, 50kHz-is átmegy.

000000000

Sziasztok,
gondolkodom, hogy esetleg régi heggesztötrafóból lehet-e egyenírányítóval stb-vel tápegységet csinálni... Kipróbálta ezt már valaki? Paraméterei pont jók lennének nekem... és még olcsó megoldás is lenne... üresjáratban 45V / 4,5kVA... nem használom a gépet, mert vacak, de ha erre jó a trafó akkor még maradhat :)
Köszi a válaszokat!

000000000

szia!
lehet persze hisz azis sima 50hz trafok általába!
A legföbb gond ekora teljesitményél a áram és feszültég szabályzás minél kisebb veszteségel történjen meg!
ha a 45v~ válto 63v egyen feszed lesz kb!
0...63v szeretnél szabályozni nagy áramot is együt oda komolyab eletronika kell ami kis veszteségel szabélyozhato és konpenzálja a feszültség és áram esést a beálitot értékekre is!!

s7manbs8

Végül is, az is csak egy trafó. Ha megfelel a feszültsége. Csak az egyenirányításnál tegyél lehet soros ellenállást, hogy a kondik meg ne sínylődjenek, a hirtelen bekapcsolástól keletkező áramtól.

000000000

En is erre gondoltam... trafó és ennyi... 80A-re nem fogom leterhelni, ugyhogy akkor gondolom nem esik le ennyire a feszültsége...
Valami lágyindító kell oda... ne csapja oda a kondikat... föleg a nagyokat, amik kellenek oda...

Nem kell szabályoznom, a 63 jó is lenne nekem... én is úgy számoltam kb 45 x 1,4142 = 63V. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire esik le a feszültség... Stabilizálni meg elég komoly feladat lenne szerintem is...
4db 430W-os DC szervó menne róla A300-al.

000000000

itt van egy egyszerü kapcsolás pl. ilyenre gondoltam, és akkor ezzel el is van intézve a hírtelen áramfelvétel gondja...
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/toroid_lagyinditas_oldal2.html" TARGET=_fnew>.: Kapcsolás :.

yuagaci9g

A heggesztotrafok erosen eso karakteritikaval birnak.
Ezt ugy erik el, hogy lazara keszitik a magneses csatolast a primer es szekunder kozott.
Ha a magon talasz magneses sontot, azt szereld ki
es jo lesz!

000000000

Szia,
Köszi, gondoltam már én is erre...  
lényegében ebben ugy van megoldva az áramszabályozás, hogy a magon lévö légrést egy fém-sönttel lehet beállítani... azaz ki-be húzigálni ezt a fémkockát... maximális a teljesítménye, ha nagy a légrés...

000000000

Szerintem, ha nem toroid a trafó, nem kell lágyindítás,

000000000

Toroidnál a hálozat felé kell a lágyindító, hogy - legrosszabb esetben null-átmenetnél - ne verje le a kismegszakítót...
Én viszont a kondik miatt gondoltam, hogy ne legyen hírtelen bazinagy áramfelvétel bekapcsolásnál... ami nem lenne annyira jó nekik...
 bár lehet egyszerübben is megoldani ezt...

000000000

Mondjuk az biztos, hogy nem fogja megnyerni az "energiatakarékos eszközök" díjat... nem jellemzö ez ilyen trafóra, de egyenlöre ez van, és olcsó... majd késöbb max változtatok rajta...

@ Elektron: Soros ellenállást hová gondolod? Ill. mekkora ellenállás (ill. Teljesítmény)? Ha simmán sorosan van EI > Kondi , akkor az ott nagyon fog melegedni szerintem...

s7manbs8

A pufferkondi előtt szoktak az áramfelvételhez mérten persze ellenállást tenni, teljesítmény ellenállást. Pár tized ohm pl. talán.

000000000

Azt is lehetne egyfajta "lágyindítóval" ellátni, és akkor a kondi kezdeti áramfelvételének a korlátozására lehetne alkalmazni. Bizonyos idö után (2-3Tau után) pedig ki lehetne venni relével az ellenállást... és akkor nincsen ott fütöelem - ami engem kicsit zavarna... Amikor a kondik már fel vannak töltve be lehet kapcsolni a végfokok tápolását is...

s7manbs8

Mikrohullámú sütőkben pont ilyenek vannak, szedjél ki egyet és az jó ilyenre pont, relét egy kis idő múlva húzza be, addig meg egy teljesítmény ellenálláson folyik a feltöltő áram.

gsbwxanch

Egy triakot hogy tudok kimérni, hogy jó-e?
Z0103MA típus.
Egy digitális kis kézi müszerrel ki lehet?
Ha igen mit kell látnom a lábak között?
Előre is köszi!!!!
Vagy hogy lehet?