Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Köszönöm, szép nagy és sok tranzisztor van benne látom :)

Én is gyűjtögetem az UPS-eket, van is egy 3000W-os amihez csak akkut kell venni és használható, de akkor elmarad a tanulás öröme.

Szalai György

Szedd szét, akkor pont meglesz minden alkatrészed egy ilyenhez. Azután jöhet az összeörömködés, ha az kell.
De ilyen minőségben lehetetlen házilag összerakni. Gyengébben meg nem érdemes.
100A az 100A! Ekkorában egy rendes kötést is nehéz készíteni, nem hogy egy panelt.

000000000

sziasztok!
Milyen vonal leválasztást vagy galvánikus leválasztást lehetne teni feszültség és áram mérési szempontbol egy microcontroleres megoldáshoz?
az az adot egy micro controler amivel Analog bemeteken van a mérendö feszültség és áram mérési tartományok ezt le lehet választani galvánikusan a mért feszültség és áram forástol ugy hogy a mérésbe ne legyenek problémák!
sajnos dc feszültség és áram mérése a cél igy még sima vonal meghajtos tekercs sem jöhet szoba!
milyen megoldás lehet ere a célra még megfelelö szerintetek?
Az az a pic végzi az 50v feszültség mérési tartományt de ezen kivül végez még lpt porti szint méréseket is de mivel az lptre nem lene jo ha véletlenü is rákerülne az 50V igy kel a galvánikus leválasztás!
hogy lehetne megoldható ez a galvánikus leválasztás az 50v és a pic ad bemenetei közöt?
http://cnctar.hobbycnc.hu/mambablack2009/vegyes/va_m.jpg" border=0>
üdv  
jozsef

keri

Nem lehet leválasztani így.
Külön PIC az LPT mérésre, külön az 50V mérésre a kettő között optocsatoló.
Alapesetben az LPT-re kell optocsatoló.
Vagy az általad berakott feszosztóval és diódás védelmekkel biztosítod hogy ne tudjon nagyobb fesz a PICre és azon keresztül az LPT-re jutni.

keri

Esetleg ha csak a feszültség szint megléte a lényeg, akkor egy sönt szabályzó+optocsatoló.

000000000

optoson és is agyaltam de a mérési pontoság rovására mehet ki!
vagy lehet az lesz hogy AC  áram és fesznérés egyen irányitás elöt a tápban más mehet leválasztásnak ilyen fetes vonal meghajto ilesztö!
http://www.lomex.hu/pdf/lmnp1001.pdf" TARGET=_fnew>vonal meghajtó
szerinted?

Szalai György

Erre vannak a nagy linearitású, belső modulációs módszereket használó mérő leválasztó erősítők. (Isolating amplifier) Jó drágán.
Vagy hobbyra (kb.5% linearitási hiba) létezik a lineáris üzemmódú optocsatolós jelátvitel. Két azonos típusú optocsatolóval, az egyikkel a másik „nemlinearitás” hibáját kompenzálva. (Összeválogatott példányokkal, hőcsatolt szereléssel akár 1-2%)

keri

Opto átvitele nem pontos, de ezért írtam a söntszabályzót. Ez olyan mint 7805-ös sima szabályzó, csak ez söntöléssel csökkenti a feszültséget ha nagyobb. Annyi a dolgod, hogy az opto bemenetét ráteszed erre a söntölésre, így ha a beállított feszültségnél nagyobb a feszültség akkor egy digitális jelet kapsz erről az eseményről.
Gondolom LPT port esetén amúgy sincs szükség ennél többre.

Leválasztásra bizonyára jó, ez a trafó, de szerintem még mindi golcsóbb egy másik PIC ami csak a feszültséget méri és az értéket digitálisan optoval leválasztva átküldi a másiknak.

000000000

Ez milyen ic tudja kifejthetnéd kicsit böveben?
enyire azért nemvagyok erös eletrobol!

000000000

akor ez a megoldás is végöl optos csak müveleti erösitövel kivana kompenzálva a külsö viszonyok és az átviteli tényezök kisseb legyen a hibba százalék!

yuagaci9g

DC nagyaramu merest Hall erzekelovel a legjobb megvalositani, nincs  veszteseg a sonton.  
(hall effect transducer), van sokfele gyartmany.

Az elv:

http://specialty.bfioptilas.de/objects/72_11_860279253/openloop.jpg" border=0>

000000000

lehet a lakatfogo is hasonlo elven müxik?
lakatfogoval nem mértem még azal feszt lehet mérni lakat mérésel?

jv7pu3a5p

"Tanulás öröme" :)

Inkább a szo..s öröme. :) Minden tsiteletem, hogy ilyenbe fogtál. Én biztos nem esnék neki, nem ecccerű feladat...  

jv7pu3a5p

Józsi,  

Te az ACS713, 712, 750 stb ICket keresed.  
Nem rossz cuccok, én is használom.

000000000

szia!
köszi zoli a hall szenzort tipet!:)