Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Még majd kiderül, hogy az EWB5.0-ban is benne van?:(

000000000

csak mindig a nagykérdés ezeknál a szimulácios progiknál hogy menyiere valosak amit szimulálsz vele!:)
probapanel a tuti:)

000000000

Néha előfordul, hogy elszállnak a Fetek. A HE fórumából megépítettem egy kapcsolást, klasszul lehet vele a Feteket tesztelni. A tesztelendő Fetet egy IC foglalatból készített 5 pólusú foglalatba nyomom, így vizsgálható a TO220 és a TO247 Fet is. Az 1-2 és a 4-5 pólus össze van kötve. Az 1-2 a "G" a 4-5 az "S".

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/23/2388fdeaa45a0db73b20e40c0221420a.png" border=0>

keri

Nézegettem a 230V-os 2000W-os invertereket és rohadt drágák, ezért építek egyett magamnak.

Nézegettem a lomexnél milyen FET lenne jó a 24V DC szaggatására.

IRLZ1404 és
IRL7833 esélyes.

Jónak tűnnek, de TO220-as tokozású. Ne mondja már nekem senki hogy kibírnak adatlap szerint 150A-es áramot ezek. Megnéztem a tokozás limitjét. 70-80A körül bírnak a kivezetések, de ez is elég hihetettlen. Miért nem tudják rendes tokba rendes kivezetésekkel megcsinálni ezeket?

Sajnos az izmosabb tokozások között nem találtam ilyen jó paramétereket. Nagyobb feszültségűek, ezér nagyobb csatorna ellenállásúak és lassabb kapcsolási idejűek.

Vagy esetleg tudna valaki ajánlani valami jó hatásfokú, gyors FET-et ami jó lenne ide?

IGBT-k ilyen alacsony feszültségen nem elég jók ide. FET a tuti csak úgy érzem nem találtam még rá az igazira.

000000000

szia!
feszbe ezekis a határon vanak nagyon 30dc a max 24v táfeszre?!
persze lehet softstartal  nem szálnak el elsö inditásnál!
de mért nem füzöd öket és nagobb áramra lehet kipakolni belölük!
használtan is elég dágák a nagy inverterek pláne ha szinuszos kell!

keri

Ez a terv, hogy többet rakok össze.
Az akkufesznél nagyobb nem nagyon tud rákerülni, hiszen nem autó gyújtást építek :)ezért nem is érdekel hogy jelentősen nagyobb feszültségre méretezzem, az esetleges tranzienseket pedig bírja.

000000000

mekora teljesitményü motor akarsz meghajtani?
föorsora lesz gondolo?

keri

http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/6872.pdf" TARGET=_fnew>EZ lenne jó egyébként, csak ennek meg elég lassú a kapcsolási ideje, meg majdnem 10ezer forint.

keri

Nem, csak fúrógép, flex, szivattyú, hegesztőt akarok akkuról meghajtani :) tehát nem fontos a szinusz, sőt igazából ezek egyenáramról is vígan elmennek, csak előbb a két db 200Ah-s akku 24voltjából 230-at kellene csinálni, vagy 400-at ha éppen színuszosat lenne kedvem csinálni.
Nagyfeszültség oldalára már vannak jó és olcsó FET-ek, csak a kisfeszültségű és nagyáramú oldalra nem találtam igazán jót.

x4rhew5r3

Esetleg http://www.hqelektronik.hu/info/hu/irfp4668.html" TARGET=_fnew>200V, 130A, 8 mOhm, TO247AC a HQVideonál?

bvadkrcds

Szia Keri!
Mivel (gondoltad) csinálsz 24V-ból 230V-ot?
Trafóval? Úgy mint a szünetmentes tápokban? Szinuszt mivel gondoltad? Múltkor láttam egy egyszerű megoldást, bár az inkább lépcsős görbét eredményezett... 8 lépéses feszültségosztóval oldották meg. Ha, jó az neked...?  

keri

Köszönöm, ez jónak néz ki, ráadásul direkt erre a feladatra, és még az ára is elfogadható.

keri

Igen, gyakorlatilag ugyan azt a vezérlő IC-t akarom használni mint a kapcsoló üzemü tápokban.
3842. Egyszerű kis IC, nem kell hozzá bonyolult áramkör, de tud mindent ami nekem kell.

Egy EI ferritmagos légréses trafóval akarok transzformálni, még nem tudom milyennel azt nem számoltam. Mindezt egy FET-es szinkoron egyenirányítással, a jó hatásfok miatt.

Nem akarok színusszal bonyolítani, négyszög jeles lesz, hiszen szinte kizárólag kommutátoros motorokat, a medencém állandómágneses 1 fázisú szivattyúját, és egy inverteres hegesztőt akarok hajtani róla, az meg úgy is azzal kezdni hogy egyenirányítja a villanyt és pufferkondit tölt.

De ha éppen színusz kell, akkor van egy 3000W-os szünetmentes tápegységem, (ami pocsék hatásfokú) és aminek az a baja, hogy DC 150V kell, de ha már van egy DC-DC átalakítóm akkor nem áll semmiből egy 150V-ra átkapcsolni.

keri

Ja, feszültség osztó annyira nem jó, mert számít a hatásfok. Ha esetleg színuszos villanyt akarok előállítani inkább PWM-el oldanám meg. A négyszög előállítására is kell FET híd, csak a vezérlése lenne más.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Cserealap/T%e1p/UPSpanel/" TARGET=_fnew>Pihen nálam egy ilyen panel.
Akkumulátor kiöregedés miatt nyugdíjazott készülék volt, magam bontottam szét, a szép nagy toroid trafóját már felhasználtam. Pont az volt, amiben töröd a fejed, sőt egy akkutöltővel több. Hatalmas UPS. Sok melót megspórolnál vele.
http://elektronika.vatera.hu/ipari_gepek_berendezesek/egyeb_berendezesek/komplett_linearis_z_tengely_csiga_hajtassal_177181815.html" TARGET=_fnew>Lehet alku tárgya, sőt cserélhető is, ez kéne érte, rég vásik rá a fogam.