Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Alapjában véve ilyen belülről a doboz.
Bocsánat, de elektronikai antitalentum vagyok!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/H1vezerlo/H1_UJ_1.JPG" border=0>

43pbwjg8s

Ez már közelebb van a mostanihoz:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/H1vezerlo/H1_V_2.JPG" border=0>

000000000

Én arra gondolok, hogy a motorok nagyon rángatják a GND-t. Meg elég kicsinek tűnik az a trafó így szemre, lehet hogy a tápfesz is leesik. A tápfeszen végigfutó tranziens impulzusok kifektethetik az elektronikát. Én külön tápot adnék a kisáramú elektronikus és a nagyáramú induktív részeknek. A GND lehet közös, de ez már a konkrét kapcsolástól függ. Szerintem konzultálj erről a tervezővel, mert lehet hogy adott esetben hülyeség amit mondok.

43pbwjg8s

Köszönöm a tippet! Azt hiszem meg fogom próbálni ezt is, mármint a külön tápot.
A motorok mindenféle jel nélkül elindulnak, ha a frekiváltó áram alatt van (most már néha ekkor is), régebben pedig csak akkor csinálta, ha frekit is adtam a főorsóra.

Leveszem a mostani GND-ket az árnyéklemezekről, ugy megnézem, majd utána megnézem még ugy, hogy a védőföldet rájuk teszem.

Ezért volt hogy annyira szerettem volna valam ilyesmit, persze az aktuálsi vezérlőre implementálva: (bocsánat hogy megint ide teszem)

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/elektodoboz/1.JPG" border=0>

s5f8tmfv3

Urak!
Van valaki aki foglalkozott már TFT monitorokkal? Egy kis segítség kellene.

43pbwjg8s

Én Svejktől olvastam olyasmiket ami alapján ugy gondolom Ő tudna segíteni neked.

43pbwjg8s

Na a kör bezárult???  

Nem egészen, de érdekes a dolog.
Meg kell kérdeznem Magi Pistát, a GND-k H1-en való közösítéséről. Ugy töbet fogok látni a dologból.

Holnap tovább vizsgálódok.

A lényeg:
Ugye ideiglenesen a főorsó teljesen el van szigetelve a géptől.
Hogy a szigetelést ne vegyem még le, ha nem oldódnának meg a dolgok, most egy vezetékkel összekötöttem a gépvázat és a főorsó házát, ami ugye a frekiváltón keresztül elvileg egy oldalról védőföldön van.

A vezérlő dobozolásában leszedtem az árnyékoló lemezekről a digi táp GND-t. Nem sok változás.

A vezérlő tápján érező védőföldet feltettem a gépvázra, most végre fixen. Igy földelve van annak rendje módja szerint a gépváz.
Ettől kezdve a motorok véletlenszerű elindulgatása egy kicsit (érezhetően) kisebb. De még mindig mennek ide-oda.

A vezérlő táp védőföldet feltettem az árnyékolólemezekre, de ez semmit nem változtatott.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve, az LPT1 GND-jére is felkötöttem a vezérlő tápábelén érkező védőföldet. Oda ahol az a H1-re csatlakozik.
Láss csodát!!!! A gerjedés megszűnt!!!!

DE!!!!
Amikor nagy örömömben a főorsóház és a gépváz közé feltett vezetéket levettem, a főorsót és a vázat érintve azt éreztem, hogy ráz!!!!!

Teját mintha nem védőföldre húztam volna a gépvázat, hanem valamilyen feszre ami az LPT1 GND-je és a főorsóháza (gyakorlatilag a védőföld) között alakult ki.

A PC LPT1-GND a PC tápján keresztül védőföld, (ezt valahol hallottam de ez csak egy dolog) vagy pedig egy valamilyen szintű negatív?

43pbwjg8s

Ja! Aki ezt értette, az vagy nagyon profi, vagy olyan gyagya mint én vagyok! De hátha.

000000000

A védőföldet nem szabad a GND-re kötni. A galvanikusan szigetelt házra kell kötni. Épp az a szerepe hogy ha áram folyik a nulla és a föld között akkor leoldjon a védőautomata. Pontosabban akkor van szerepe ha a fázis kerül a házra, de ugye a nulla is a fázisra van kötve a terhelésen keresztül. A fázis->terhelés->nulla(GND) zárt kört alkot, és csak meghibásodás esetén van galvanikus kapcsolat a földdel.

svejk

Mi a probléma?

43pbwjg8s

KÖszönöm!
Én is igy tudtam, de egy "elektromos" szaki erősen megzavart. Engem pedig nem nehéz.

Ma megpróbálom értelmesen lerajzolni mi is a helyzet.

43pbwjg8s

Azért közben István a "kérdések az M@V.." topicban mégis írt érdekeseket erről az LPT1 GND-ről! MOst egy kicsit zavarban is vagyok.

besirkyjh

Szia Peti  

Nem kell hogy zavarba legyél , amit István irt azok tények azon a vonalon végig tudsz menni .

Hozzá teszem nem vagyok szaki de eddig én is igy csináltam minden gond nélkül .

s5f8tmfv3

Volt nálam egy 16-os TFT (már elvitték, de szerintem még visszakerül) amiben a 4db CCFL volt és az egyik meghajtó menetzárlatos lett. Nagy mák hogy megtaláltam, alig látszott a sérülés. A hibás trafó miatt az egész háttérvilágítás kb. 1mp után leold. Újratekerés kizárva, annyira be van lakkozva hogy lehetetlen lebontani úgy hogy megtudjam a menetszámot.
Két kérdésem lenne:
Hogyan tudnám becsapni az elektronikát hogy 3 csővel üzemeljen, vagy
Mennyire kompatibilisek ezek a trafók, próbálkozhatok-e másik típussal?
Az adott típusú trafót egy helyen találtam, ott 6000 pénz plusz posta, az egész monitor nem ér annyit.

svejk

Ment magánban.