Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

u2ayp7esz

Hali!
Valaki tudna segíteni indukciós ref.kapcsoló bekötésben? A kapcsolom 24V-os és fémre nyit...ehhez kellene bekötési rajz.  
Segítségetek előre is köszönöm

Rabb Ferenc

Bocsi, de erős információ hiányban szenvedek! Mi tulajdonképpen a gond? Az induktív érzékelő három vezetékének a bekötése, vagy az egész illesztése a vezérlőhöz? És milyenhez? Mi a közelítéskapcsoló típusa?

u2ayp7esz

Hali!
Az induktív kapcsolom 24 voltos, az LPT meg csak 5 voltot tud kezelni. Hogy pontosítsak egy bekötési rajz kellene (ellenállás, tranzi.) amivel rámehetek az LPT-re.
A kapcsoló típusa BES516-343
Kösz a segitséget

besirkyjh

Az érzékelö kimenetével kössél sorba egy 7805-öt .
Ki probáltam , müködik .

s7manbs8

Ez jó ötlet és nem kell hozzá túl sok alkatrész ! :)

Rabb Ferenc

Biztos vagy benne?  [#confused]

svejk

Ez egy "érdekes kapcsolás " lenne.
(Aki olvas(ott) Rádiótechnikát az tudja hogy ezen a címen sok tényleg érdekes kapcsolás megjelent.)

svejk

Az adatlap szerint ez egy NPN kapcsoló, és mivel nyitott kollektorosak, ezért gyakorlatilag közvetlen ráköthető a kimenete az LPT-re.
Ha fém kerül a közelébe akkor a megfelő LPT bemenetet L szintre húzza.
Aztán lehet ragozni hogy az LPT bemenet és a PC +5 voltja közé rakunk még plusz felhúzóellenállást, de anélkül is működik.
Természetesen ekkor az adatlap szerinti terhelés vagy felhúzóellenállást nem szabad az érzékelő tápfeszültségére kötni.
Egyébként tápfesznek már elég +10V is.
ha elegáns akarsz lenni akkor raksz egy optocsatolót melynek a LED-je egy tápfeszhez illeszkedő soros ellenálláson a kimenet és az érzékelő tápfesze közt van, (lásd adatlap) aztán az opto kimenetét úgy kötöd ahogy a fent írtam. A szintek nem fognak megfordulni.

Rabb Ferenc

Tulajdonképpen még mindig nem tudom, hogy az LPT port valamelyik lábát 5V-ra akarod kötni, vagy lehúzni GND-re a végállás elérésekor. Amikor a kapcsoló szerinted nyit, de a katalógus szerint (az én olvasatomban) meg akkor zár

Rabb Ferenc

Svejk még éjjel is ontja a tudás fényét [#worship]

svejk

Ha nem lesz optó, akkor egy  kicsit bolondbiztossá teheted úgy hogy a kimenet és a PORT láb közé raksz egy 47-100 Ohm-os ellenállást, illetve a PORT láb és a GND közé egy 4,7V-os Zenert, lehetőleg valamelyik  1,3W-os sorozatból.
A 47-100 Ohm még elég a portot L szintre húzni de ha véletlen az érzékelő tápfesze jut a PC felé akkor az ellenállás és a Zener valamelyest védelmet nyújt.  
Sajnos egyszerű soros dióda védelem nem biztos hogy garantája a biztos L szintet az LPT porton.

svejk

Egyébként ref. kapcsolónak nem egy nagy szám ez az 5%-os visszaállási pontosságával :(
Ennél egy mechanikus mikrokapcsoló sokkal pontosabb.

svejk

Kicsit még idegesítő az adatlapon írt 2,5V-os dropout, de bízzunk benne hogy ez a névleges terhelésre vonatkozik.
Mindenesetre ezek után a felszerelés előtt én végeznék egy pár ellenőrző mérést/bekötést.

besirkyjh

Szia  

Abszolult biztos .
Véletlenül jöttem rá ( szükség megoldás ) .
Egy olyan helyre kellett ahol folyamatosan 20 és 30Hz között jön a négyszög jel és non-stop megy a gép ( nem induktiv érzékelöt hanem 12V kimenetü Omron optikai érzékelöt kellett közvetlen a párhuzamos portra illeszteni .
Benne is maradt annyira jol szuperált .

Ki kell probálni .

Rabb Ferenc

A leírtak alapján még kevésbé értem az magabiztosságodat. Azt írod >>12V kimenetü Omron optikai érzékelöt kellett közvetlen a párhuzamos portra illeszteni<<

Ha megnézed a #6804-ben említett érzékelő adatlapját - mint azt "svejk" is tette - rögtön kiderül, hogy ebből csúnyán fogalmazva nem jön ki semmi! Vagyis egy nyitott kollektoros NPN tranyó van a végén. És ez a kimenet felé vagy szakadást mutat, vagy rövidzárat a GND irányába. Attól függően, hogy az érzékelő tekercse előtt van fém, vagy nincs.  

A Te esetedben a 7805 tökéletes megoldás volt, mert az egy PNP N/O kimenetű érzékelő, de ide ez a megoldás nem jó