Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

..."a LED-jeiket, hogy dinamikusan hozzá tudják igazítani a fényüket az éppen aktuális napszakhoz:
napközben például több kéket kevernének a fehérbe, este pedig több vöröset és sárgát."...

Ez az igazi megoldás szerintem! Jól látják a dolgot! ... Ezért is kellenek RGB kísérletek...

sanyi84

Pontosan, nos nekem is két megcsapolás van, de a lépték picit nagyobb, első megcsapolás 24 V nál a második 40 V körül de sosem ennyiket mérek rajta mindig magasabb pedig elvben annyinak kellene lenni, lényegtelen. Nálam a 30 V 5.5 A zárlatba elfűti a tranzisztor simán, azért ha már picit többet veszek ki 45 V 5.5 A ott már bő 20 perc és lekapcsol a hővédelem. De kérdem én ki az aki 20 percig zárlatba hagyja a tápját vagy nem megfelelően használja?

gsbwxanch

Nem tudja valaki a mail címét annak az emberkének aki toroid trafókat készít a vaterán? Jöhet magánba is.
Vagy más olcsó megoldás...
Köszi!

msas

Ha a Nagy Imrére gondolsz Baracskán a telefonszámát tudom:harminc,négytizenkilenc, tizennyolc, tizenegy

s7manbs8

Lenne egy problémám. Egy WILO RP-25 KERINGETŐ SZIVATTYÚ, 3 fázis, 380/220-as motort 220V-ról egy fázisról kellene működtetni, hogyan kellene bekötni, 6 kivezetése van, csillag, vagy deltában kondival ? Hogyan menne ? Valahogy nem akar forogni, mind a 3 tekercse egyforma ellenállást mutat, hibásnak nem látszik, leégve meg ilyesmi.

Szalai György

Fázis tekercsek egyik vége csillagpontba és a nullára kötve. Azután az egyik fázistekercs túlsó végére a fázisra. Azután a másik fázistekercs túlsó vége egy kondenzátorra, a kondenzátor túlsó vége ugyan arra a fázisra mint az első tekercs.
A kondenzátor nem baj, ha 400V-os, de szükségben megteszi a 250V-os is. A kondenzátor kapacitása a motor teljesítmény függvénye, kicsi szivattyúhoz elég lehet úgy 10uF.
Ha rossz a forgásirány, akkor a kondenzátort a második tekercsről kösd le és tedd át a harmadik fázistekercsre.
Nem sok nyomatékod lesz, de melegedés és áramfelvétel az lesz. Csak akkor járasd így, ha nincsen frekiváltóra lehetőség és nagyon szükséges. A motort nem károsítja, de nagyon gazdaságtalan üzem.

svejk

Ha már mag van az a lehetőség hogy mind a 6 tekercsvég hozzáférhető, ráadásul rá is van írva hogy 380/220 akkor én csak deltába kötném...
A kondi bekötése ugyan az.

svejk

Nem cserélted föl véletlen a tekercskivezetések elejét-végét?  
Egyértelműen meg van jelölve az U-V-W/X-Y-Z?

Rabb Ferenc

Ne higyjél mindenkinek, csak nekem! A tekercseket deltába kell kötni. Két (tetszőleges) csomópontra kötöd a fázist és a nullát. A harmadikra a kondi egyik végét. Attól függően, hogy a másik végét hová kötöd, változik a forgásirány. A kondi értéke 1000 Wattonként 70uF legyen. Számold ki a pontos értékét, és a hozzá legközelebbi beszerezhetőt válaszd. 400V-os váltakozó áramú üzemi (nem indító) kondi legyen. A 250V-os még "szükségben" sem jó, mert a hálózati fesz csúcsértéke 230*gyök2=325 Volt.

Rabb Ferenc

Ja és Svejknek is hihetsz! Őt is rázta már villany [#csodalk]

Rabb Ferenc

Nincs megszorulva? Csavard le a zárókupakot a motor végéről, és csavarhúzóval forgasd meg a tengelycsonkot. Ez gyakran be szokott állni hosszabb üzemen kívüli állapotban.

svejk

Egyébként a frekiváltóval óvatosan, mert a keringetők nagy része permanens mágneses forgórészű, és azt nem biztos hogy szereti a frekiváltó.

jv7pu3a5p

"Ezt készítettem a CNC gépemmel" topikból #3463, #3464 válasz:
Természetesen a tápvezetéken van a digit kommunikáció. Így olyan helyen is használható ahol már a vezetékezés kiépített.  
Teljes részleteiben nem publikálnám ha nem haragszotok, mert ez a rendszerem részét képezi. Hasonlót bárki csinálhat aki ért hozzá.
Szóval a lámpák nem a tápra csatlakoznak rá direktben hanem egy vezérlőre, aminek FETes kimenete van. Ez a FET tölti be a védelmi és "kommunikációs" funkciót is. GYakorlatilag rövid ideig megszakítja a tápot, majd visszakapcsolja. Ebből kijön egy bineáris kód amit a lámpák figyelnek és ha magukra ismernek akkor reagállnak rá.
Teljesen véletlenül találtam ki ezt a megoldást, bár nem hinném hogy spanyolviasz de máshol még nem láttam ilyet. Csak egy gombnyomás és bármikor módosítható a címzés, akár jobban szétszedhető, vagy jobban összevonható. Lehetőségek határtalanok.

svejk

Ügyes...
Stabil a rendszer? Mekkora távolságok vannak max.?
A protokoll is egyedi?

jv7pu3a5p

Igen mondhatni. Néha vannak még anomáliák, de küzdök rajtuk. A legnagyobb küzdés a SPOTban levő TINY13 kontroller, aminek 99.9% áll a programmemóriája. És még kellene írni bele egy két dolgot, szóval az fejtörős.
Igen, a protokoll is egyedi:
Start bit - nyolc adat bit.  
Minél rövidebb legyen.
A kommunikáció hasonló az infra távkapcsolók kommunikációjához, csak itt nincs moduláció.
A legnagyobb távolság talán 20m.