Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Szerintem CW/CCW bemenetű vezérlőt szeretne step/dir-rel hajtani...
...vagy nem?

s7manbs8

Na én még olyat nem láttam, az úgy néz ki, hogy van egy CW, és egy CCW vezeték, és úgy kap valami impulzusokat, ha a CW-n kap, akkor arra megy, ha a másikon, akkor amarra  ?

000000000

igen, pontosan! Tehát alapból CW=H CCW=H, amint CW=L CCW=H úgy egyetmozdul "jobbra", ha CW=H és CCW=L akkor egyet mozdul balra. Tehát az adott vezetéken érkező impulzus az irányt is meghatározza!

x4rhew5r3

Itt egy lehetséges megoldás:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Suli/cwccw.png" width="300" height="220" border=0>

A Machban a Step polaritását aktív magasra állítsd.

43pbwjg8s

Elektron!
Te már használtál/sz EM-34-es motorokat.
Mennyi azoknak a rated current értéke ugyan?
Mert most nézegetek (csak ismerkedés és szórakázás) TB6560AHQ-t használó 5 tengelyes vezérlőket, de ezek max 3.5A-ig vannak engedélyezve, ha jól nézem max 36V feszen.
5 db EM-34 esetében, ezt simán túllépem nem?

s7manbs8

0.75A emlékezetem szerint. Az bőven elég hozzá.

s7manbs8

Az EPSON 1050 vagy hasonló nyomtatóban használt 6722 vagy milyen nevű nagy IC-vel is 33V körül kap feszt is és igen fürgén és erősen tud vele mozogni.

43pbwjg8s

Az már sok.... :(
5x0.75 az 3.75 ugye +2 még Peak-nek...
Eleve bőven üti a 3.5A-t.
Csak tudnám, hogy akkor milyen motorokhoz találták ki ezeket a vezérlőket. :(

43pbwjg8s

Igy is van. A Te vezérlőd is akkörnyékire lett tán lőve anno.
De még azóta sem üzemeltem be. Ahhoz nagyon nyugodt állapot kell majd, hogy én ahhoz hozzákezdjek egyszer.

Akkor a hétvégén nem téged ütött agyon az áram nálatok ahogy látom. Írták a hírekben hogy Nánáson valakit elkapott az áram. Na mondom.... Elektron már megint kísérletezik.

s7manbs8

Most annak az össz áram felvétele 3.5A ?

43pbwjg8s

Na ismét okos voltam.
Motoronként 1.5-től 3A ig az áramérték amire ezek tervezve vannak!!!!!

Igy mégis ok ez a vezérlő. Mondjuk éppen az EM-34-ekhez nem, de ahhoz van kisebb teljesítményekre készített változat 0.5-2.5A-ig terjedő határokkal.

Bocs hogy ilyen hülye vagyok a témához, de biztos ami biztos:
Egy motor rated current értéke a fázisonkénti áramigény? (vagy hogy mondják..)
Vagyis pl ha rá van írva egy motorra, hgy pl 1.2A/phase, akkor annak ez a rated current értéke?

Csak mert ugy értelmeztem eddig mindig (mert képzelegni tudok ugye), hogy ha mondjuk félléésben van akkor az egyik és a másik fázis is megosztva kap áramot, de nem teljes gerjesztést. Jól gondolom ezt?

s7manbs8

Jajj, énnekem már semmire sincs időm. Totál kész vagyok.

s7manbs8

Fázisonként szokták megadni, mikrolépésnél is, szinuszosnál, a két tekercs közösen kap annyit kb. de van mikor más módon hajtva mindkettő is be lehet húzva az pl. a full léptetés, az egytekercses a wave nevű, megolyan is van hogy high torque ott is kicsit többet kepnak közösen, mikor mindkettő be van húzva.

s7manbs8

Helyesírásom=0, pedig Kazinczy érmem is van gyerekkoromból, 10 oldal szövegeket tudtam fejből ! Beragad a billentyűm és sietek is bocs. De hát azóta már én is vén hülye lettem. :)

43pbwjg8s

Itt van pl egy verzió....
De nem tiszta nekem az, hogy bipoláris motorokhoz, avagy unipolásrihoz?
A choppernél (amit nem ismerek csak a nevét) bipolárist emleget..

Nem akarok mindent érteni! CSak egy mezei feljhasználó vagyok ezekben a dolgokban, de tudni szeretném, hogy amikor egy ilyet nézek akkor mégis az mihez jó pontosan.

Még egy infó:
Nem akarok ilyet venni, csak beleakadtam és érdekel hog ymi is az amit tud egy ilyen.