Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyáltalán nem....
Sőt az energiatakarékos üzemmód, csak árt neki, azon kívül hogy fogyaszt is valamennyit.
Éppen úgy mint az ATX-es PC tápok.
Mindkét esetben az estek döntő többségében a készenléti tápegység megy gallyra, majd viszi magával a többit.
Én mindenkinek ajánlom a kapcsolós hosszabbítót, még ha kényelmetlen is a kezelése.
csak hát ebben a rohanó világban nem tudunk várni 10-40 másodpercet míg a Windows biztonsággal kilép.

s5f8tmfv3

Akkor a PC-ből viszem neki a 12V-ot.
Egyébként az asztallap alatt van a kapcsoló, minden leállítás után áramtalanítok, nem szeretem ha mennek a készenkéti tápok. Így max. a monitornak nem lesz ideje készenlétre állni, egyből lekapcs lesz.
Köszönöm!

svejk

Fogja bírni a PC táp?
A 12 V-nem túl nagy áramú, főleg ha van egy pár meghajtó a házban.

s7manbs8

Kicsit meg kell terhelni az 5V-ját is, mikor a 12V rész áramot kíván.

s5f8tmfv3

Ki kell próbálnom, eddig csak elmélet.  
Létezik olyan feszstabilizátor IC ami tud 4A-t 12V-on? Hamar összeütnék egy külső tápot ha a PC nem válik be.

000000000

Bármelyik, ha a megfejeled egy teljesítménytranyóval. Csak az IC talppontjára kell egy plusz dióda, hogy kompenzáld a tranyó feszültségesését.

s5f8tmfv3

Tudsz linkelni egy kapcsolást arról hogy hogyan kell pl. 7812-re tranyót kötni?

000000000

000000000

Hirtelen ezt találtam, De neked elég egy tranyó is. Gyakorlatilag egy emitterkövetős táp, csak a referenciafeszt a 7812 adja. A középső lábat 1-2 diódán (pl. 1N4001) keresztül kell a földre kötni, hogy megemeld a talpponti feszültséget.
A legtöbb elektronika könyvben benne van, de keresek jobb rajzot.
http://www.eleccircuit.com/12-volt-30-amp-by-7812/" TARGET=_fnew>7812 nagyáramra

000000000

Itt van egy ótvar megoldás és szeret erőteljesen melegedni, de akár 8 Ampert is tud cserébe.

s5f8tmfv3

Nagyon köszönöm!
Próbálom elcserélni a 24V tápomat egy 12V-osra az adok-veszekben, ha nem sikerül megpróbálkozom ezekkel.

000000000

http://www.atysco.eu/hu/products/show/83" TARGET=_fnew>Ezt nézzd meg, olcsó és ipari kivitel.

000000000

Basszus. Alig találtam meg a guglival, mert mindenhol túlcifrázzák. Persze túláramvédelem nincs de azért van a bizti.
http://pic.wenwen.soso.com/p/20091211/20091211125128-1255624479.jpg" TARGET=_fnew>Kép

000000000

Eben a kapcsolásban érdemes lenne feteket vagy egy db nagyáramú fet IRLR3110ZPBF.....IRL540NPBF  is megtené a tip2955  
ki helyetesiteni!
és még hüteni sem kelene anyira a fete mint a tranzisztorokat ha fet kis belsö enenálása miat nem fütene el anyi aáfolyo áramot ami a feten csurdogál terhelés alat és még olcsob is mind a több darabb tip2955 tranyó!

000000000

Persze. Lehet cifrázni, én pl. egy LED-et szoktam kötni a kimenetre előterhelésként, meg jelzőfényként. A kimenetet pedig visszavezetem a bemenetre egy diódával, mert ezek az IC-k nem bírják ha "visszapofázik" a terhelés. Ez egy egyszerű alapkapcsolás arra az esetre ha nincs a közelben egy méretezett adapter és az ember nem akar sokat vacakolni. Nem is hatékony mert a tranyó hővé alakítja a felesleget, de ideiglenesen megteszi.