Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Egy jó töltő aranyat ér az tuti. A szoftvere még nekem sem teljes, jelenleg áramgenerátoros üzemben megy, de ezen még lehet javítani, más technikával. Keri világított rá a dologra.
Az a baj, hogy az én töltőim a saját buszrendszeremre csatlakoznak, és egy(több) központi kijelzőn látom még az atyaúristent is. Egyelőre nem tervezek önálló kijelzővel, pedig lehet kéne mert jó drágák.
A progi a házrendszrem központjának a PCs felülete.

svejk

Már kezdem nem szeretni ezt a fórumot:)
Mindig kitaláltok valami "hülyeséget"...
Az erkélyem 3 emeleti, legfelső szint, pont déli tájolással.
3 m szélességben egymás mellé be tudnék rakni napelemeket. Persze akkor már fordíthatóakat, szépen egyszerre fordulnának mint egy zsalurendszer.
Nyáron egyben betöltené a napellenző feladatot is :)
De 60m2-en hova rakom a az akkukat szünetmenteset egyebeket?
Nem egyszereű ez, óriási tervezést igényel.
Most már tényleg kellene egy napelemes topic!

s7manbs8

Neked akkor egy kacsalábon forgó palota kellene és együtt forogna a napelemekkel. [#circling][#circling]

43pbwjg8s

Szélgenerátor napkollektor technika topic főnök! :)

bmejdz9nu

Ha egy "halogén" elektronikus trafó kimenetét egyenirányítom persze 4 db Shottky diódával mert nagy frekin mennek ezek...
Akkor csak 14,8V egyen lesz... pedig a Shottky dióda nyitó feszültsége kisebb is... Érdekes...

De az is érdekes...hogy egy 50W-os ilyen el. trafót full megterhelek pl. 50W-al akkor szinte semmit sem melegszik!  
Ez van ráírva: Pf:0.99 Ez a Power Factor? azaz 0.99... azaz csak 1% a vesztesége? Kb úgy néz ki...

Ha egy 12V-os kapcsolóüzemű tápot terhelek fullra... az pedig melegszik... azaz a hatásfoka rosszabb gondolom...  ez érdekes....  
Igaz ez stabilizált, de a el. halogén trafó is váltó oldalon 1V-on belül tartja magát... terhelésre még egy kicsit nő is a fesz... ami jól jön...

Szétszedtem az elektronikus halogén trafót... egy ferrit gyűrün két tekercs...
Egyik a (sok menetes) a 230V oldali rész amit két tranyo v. IGBT azaz 2db "valami" kapcsolgat... meg pár alkatrész + egy kisebb induktivitás + egy hőbizti... semmi IC...
A ferrit gyűrün a kimeneti oldalon kb. 30 menetnyi láthatóan vastagabb és hőálló szilikon szigeteléssel ellátott tekercs... Szilikon szigetelés... Made in Taiwan azért ez az el. trafó:) de... olcsó...
Semmi de semmi visszacsatolás a kimenetről a bemeneti részhez! A kimenet tekercs úgy ahogy van (és semmi más) megy a kimenethez... egyszerű mint egy pofon:)
De hogy lehet ilyen jó hatásfoka... ezt nem értem... vagy valamit nem tudok... :)

svejk

Ugye az elsőnél elmarad kapásból az egyenirányítás vesztesége, ami a normál DC tápnál kapásból 4-5W, tehát az 50W hasznosnak közel 10 %-a.  
De akkor a szupertápodnál az akár 10 m-es tápvezetékben megy a 40-300 kHz-es négyszög fesz? Nincs véletlen ráírva hogy követlen a fogyasztó mellé kell telepíteni???

yuagaci9g

``Ha egy "halogén" elektronikus trafó kimenetét egyenirányítom persze 4 db Shottky diódával mert nagy frekin mennek ezek...
Akkor csak 14,8V egyen lesz... pedig a Shottky dióda nyitó feszültsége kisebb is... Érdekes... ``

Nincs ebben semmi kulonos...csak a jelformaja nem szinuszos, hanem inkabb negyszog, ezert a csucsfeszultseg ugyanannnyi mint az effektiv ertek.

svejk

Az első dilemmádra a válasz: mert a négyszög feszültségnél az effektív egyenlő csúcsfeszültséggel.

svejk

Így jár aki ritkán frissít :(

bmejdz9nu

Majd egyen oldalon azaz kondi után is terhelem... de melegedés nem lesz a trafótól akkor sem... tehát ha nem kell nagyon stabil fesz akkor ezt jónak tartom...
Messze nem viszi az ember a sok-sok Khz-et... egyenirányítja úgyis helyben... ráadásul sokkal kisebb ez az el. trafó mint a kapcs ü. "jófajta" táp... azaz a terhelés/fogyasztó mellé könnyebben elhelyezhető... és azt nem melegíti...

bmejdz9nu

Szkópon nézve nem annyira négyszög... persze nem is színuszos... de gondolom belül a "hagyományos" kapcs táp sem színuszos...  
Csak veszteség oldaláról közelítem a dolgot... mertugye ha spórolunk azaz spórolni akarunk... azaz kerülni a "konverzációs" veszteségeket:)

bmejdz9nu

Hideg fehér (6000K) és meleg fehér (3200K)...
Ugyanattól a gyártótól ugyanaz a szériás ledek...
A hideg fehér veri fényerőben a meleg fehéret ez kétségtelen...  
De sajnos kibírhatatlanul szikrázó fehér... azaz mint egy rossz (régifajta) neon világítás... majdnem kékes beütéssel...
Kb. 10 Lumen a különbség a két szín között... azaz kb. 15%...de a szem és a fényképező is erősebbnek látja... én meg kibírhatatlannak :)
Persze egy vakító fehér pl. egy biztonsági világításnak egy őrzött telepen pl. jó... ahova csak a macskák járnak és a betörők :)
Talán utcai világításnak is jó lehet... de lakásba egy szörnyedvény szín... szerintem... nappal sem nézek a napba :)

A fényképező a színhőmérsékletet nem adja vissza! Nem bírom olyanra beállítani amilyennek látom... a meleg fehér pl. ennél fehérebb...  
A fény arányok sem lettek ezért korrektek... azaz nagyobbnak tűnik a különbség mint a valóságban... Erre mondják látni kell...

Töröltem a képet... mert félrevezetőnek tartom...

yuagaci9g

[#nyes]Egyszer felszereltem 5m parhuzamos vezteket, jo vastagot, spanolva, hogy majd raaggatom a halogeneket,  
szepen megspanolva, betaplalva, fel napig dolgoztam rajta.
Rakotottem egy egot, a trafohoz kozel, szepen vilagitott.
A masodik, kicsit arrebb mar gyengebben, a harmadik mar nem is egett.
Aztan radobbentem, adrotokon allohullamok alakultak ki, csucsokkal es volgyekkel, ahogy az A Nagy Antennakonyv-ben le vagyon irva.
Azota nem hasznalok ilyen trafokat egyengetes nelkul, csak max 30cm-ig.[#nyes]

s7manbs8

Hány 100 MHz-ez hajtottad ? Nem csak nagy frekinél van ilyen ? 100Mhz-nél 3m kb. a hullámhossz.

bmejdz9nu

Nekem sok halogén van a házba... ezért is fizetek jó nagy villanyszámlát... ezért is akarom leváltani ledekkel...
Ez amit írsz... szóval voltak a kezembe nevetséges minőségű el. trafók... melegedtek és némelyik még fütyült is :)
Aztán főként Osramokat vettem... és jól megy... semmi gáz... (most kérdés, hogy kis terheléssel majd mennek e... mert az egy külön kategória azaz lett az...)
Persze nem sok száz wattosakat hanem jellemzően 60W-osakat ami ugyebár csak 3x20-ashoz.. azaz messze nem ment a kábel...
Van egy ilyen "kötélpályás" azaz fémrudas rendszerű a lépcsőházba... ezt komplett vettem... márkás cucc/drága is volt... és analóg trafót adtak hozzá...  
Tehát lehet abban valami amit írsz... de én jó hatásfokú egyent akarok most a LED-ekhez... és úgy néz ki, hogy ezek az el. trafók azaz ez a trafó igencsak jól megy és jó hatásfokú...