Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Nem kell elhinni :)
Próbáld ki.
Ráadásul az még nem is vákuumcsöves volt.
Egyébként az a jellemző, az ismerőseim tapasztalata alapján, hogy a számításoknál gyorsabban térülnek meg ezek a beruházások.

jv7pu3a5p

Csak kőműves és ács volt nálam. A többi szakma megtalálható a családban, szerencsére.  
A kőművesnek segédmunkát is én, mi biztosítottuk. Szóval sok munkadijat én sem fizettem.  
Ha most kezdesz, gondolkodj el az Intelligens Ház megoldáson is esetleg. Nagyon jó dolog...
De ezt most kell eldöntsed, mert akkor úgy kell kábelezni.

keri

Elgondolkodtam ezen. Van erről valami anyagod?
Meg tudom csinálni a vezérléseket, csak ötletek kellenek hogy mit és hogyan érdemes csinálni.
Pl. az alap hogy minden konnektor és lámpa központilag vezérelhető.
Az is alap hogy legalább 2 elektromos hálózat kell. Egy a 220-nak egy pedig a törpefeszültségű egyenáramnak, mert a legtöbb mai berendezésnek nincs szüksége 220-ra így meg lehet spórolni a sok átalakítás veszteségét akkus rendszer esetén.

Persze akku helyett először megpróbálom a hálózatra termelő rendszert, de arra azt mondják hogy elég sok akadályt gördít a szolgáltató az ilyenek elé.

bmejdz9nu

Ezzel egyetértek :)

bmejdz9nu

Kondenzációs kazánom van :) Szeretek drágán spórolni :) ... és dízeles autóim... mert az is drágább alapban de utána valamivel olcsóbb etetni :)

Ez is egy érdekes számolás...
http://www.pool-forum.eu/poolheizung-waermepumpen-waermetauscher-solar-usw--f13/der-schwimmbad-waermetauscher-t27.html

1m3 gáz = 11Kw villany :) ... a németeknél ....

bmejdz9nu

Ez így van... egyrétegűek... de amikor panaszkodnak... kérdezted mennyi egy Kw/h áram ára? Szóval relatív... Most a benzin 200Ft/literjétől teljesen oda vannak :)

bmejdz9nu

Nagyon jól gondolkodsz! Ez a lényeg... a függőség csökkentése! Ez egy jó érzés! Megfizethetetlen... Minden másra ott a MasterCard :)

bmejdz9nu

Csinálhattunk volna egy "spóroljunk és zöldüljünk" topikot :) Láthatóan a "CNC-s" embereket ...kicsit vagy nagyon... érdeklik ezek a témák...

keri

Átmehettünk volna a napkollektor topikba, de most már mindegy :D

000000000

Te most leírtad a tutit!!! KŐKEMÉNY HŐSZIGETELÉS!
Enélkül semmit sem ér az egész.Sőt, ha úgy építed a házadat, hogy télen érje a nap és nyáron árnyékolva legyen széles eresszel, nagyon sokat megspórolsz.

bmejdz9nu

Nálam 10cm-es van (aztán 100e a gázom egy jó hideg hónapban :)... de úgy lefolytja a házat... szóval levegő kell... szellőztetni kell...Semmi sem csoda...  
Nyáron árnyék kellene a tetőfölé... vagy becsövezni a déli oldalt a cserepek alatt és a medencevízzel hűteni :) azaz a medencét fűteni :) (fekete Bramac - anno ez volt a divatos szín:)

bmejdz9nu

Led... Ugyebár sok MR16-os azaz Halogén kiváltása a cél... ezekbe a mértekbe (50mm) csak 3db 1W-os (netán 4) LED építhető bele...
Ha mennyezeti halogén alaptartó furatba teszik ugyanezt (azt hiszem 63mm vagy nagyobb) már 7db 1W-os is elfér...  
Sőt a másik oldal felülete is megnő arányosan... több felület a hőleadásra...

http://www.ledpro.nl/webshop/en/led-embedded-lamp-7-1w-267.html" TARGET=_fnew>Itt egy példa rá...:::::http://www.ledpro.nl/webshop/images/50514_LED%20Lamp%20LEDPRO.jpg" TARGET=_fnew>Nagy kép....link...

http://images.google.hu/images?um=1&hl=hu&imgtbs=z&tbs=isch%3A1&sa=1&q=LED+LIGHT+AR111&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&start=0" TARGET=_fnew>Hűha ennek szabvány neve is van?... AR111 :) Google képtalálatok...

http://www.collingwoodlighting.com/cnb/shop/collingwood?imageID=1286&op=imgLib-viewImage" border=0>

keri

Ez tanulságos.
Olvasgattam a szigetelésekről és a szakember azt mondja a driveit burkolat nem rontja a ház pára háztartását, de ezek szerint mégis.

Erre viszont van a kőzetgyapot szigetelés.
Olcsóbb is mint a hungarocell, szigetelési tényezője csak kicsivel gyengébb, a kész burkolat is jobban vakolató meg keményebb viszont jóval macerásabb vele dolgozni, ezért a mesterek nem szeretik, de úgy is én csinálom, szóval az én bajom.

000000000

Az ilyen rendszerek csak rásegitésnek épitenek mindig csak ki!
vákumcsöves teknikárol van szakirosalom az interneten sok sok!
Nekem ami van vákimcsöves rendszer ugy van kiépitve április....november vagy decemberig kiszolgál böven fürdö meleg vize ez külsö
bolleres kiszerelésben van megoldva!
http://grunpower.hu/st17150" TARGET=_fnew>Boyleres vákum
Az én rendszerem nem fagyálos!!!!
van fagyálos is de az teljesen másképen müködik az hidpipe csoves a vákumcsöves része is!
aztán meg központi fütésröl megy a melegviz egy vizköpenyes boylerba télen!
szoval vilany kizárva teljesen!  
de a vákum teljesen elképesztö hogy milyen jol szigetel!
nekem ez elöt nyáron amikor még nem volt bekötve ez a válumos kolektor a vizköpenyes boylert 2.5kw futés ment napali áramrol durván 200l vizet melegitve egészhonapokba 7..8e volt több a vilanyszámla a boyler miat!
nekem 100e volt a kolektor mert séröltek és hibbásak hoz de tökéletesen használhatok hozzá lehet jutni!
És lehet számolni menyi idö alat is téröl meg a kolektor ára hogy nem fizetek 7..8e több vilanyszámlát minden holnapba 7..8 holnapon keresztöl !  
2 év se kell és ingyen van a kolektor! :)

000000000

Elöte énis rengeteget jártam és olvastam a nap energiai teknologia holis tart!
ezt a napvájus és a parabola tukrös utat szintén kitapostam de veszteségesek kicsiben nem érdemes csak nagy rendszerekben benük  gondolkodni!
Edig legjobb hatésfoku és árban megfizethetö teknologia a vákumcsöves kolektor!
És ezt komolyan lehet veni igaz a max 20% hatásfok nem olyan elfogadhato!
Télen igen is egy jol méretezet rendszerel -5....10fokokban is teljesiti a 40..50c melegvizes elátást szort fény melet is!
ezeknek a vákumcsoves rendszereknek 2 lényeges dolog a titkul  
1. vákum csak befelé engedi a meleget kifelé szinte semit ne enged visza!
2. hydpipe csö ami bene van ugyebár az világos minél kisebb léköri nyomáson van a viz anál hamarabb eléri a foráspontját!
a hipipe cso igazán egy kisnyomáson van bene viz és pár kiegészitö kevetél igy 30c meg for a viz már benne na ez még a vákum is rásegit rendesen ami körbe veszi mint höcsabcsaként a kapiláris csovekben ezért ezeknek a vákumcsöves kolektoroknak lehet 200...250c is az üresjárati hömérségletük!