Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Egész fűtési szezonban...gondolom a havat valahogy eltávolítja.
persze lehet nem -25 fokban, de nem is jellemző az ilyen hideg sokáig.
Természetesen nem ellenőrizhetem le az adatokat, de nem egy vetítős fickónak ismerem.

bmejdz9nu

... de ha jól gondolom... "X és Y" irányban is kell pozicionálni... azaz mindig a nap felé kell néznie a szerkezetnek... évszaktól függetlenül...

svejk

A vályúsnak nem csak a parabolásnak.

svejk

Mondjuk a tisztítás még gondot okozhat.

bmejdz9nu

De akkor a parabolás még jobb hatásfokú is lehet...  
Szerintem egy napkövető elektronika megfelelhet... persze tudni előre (idő és dátum alapján), hogy a nap mikor és hol van :)... ha van ugyebár :)

jv7pu3a5p

Tapasztalatom nekem sincs, csak amit mondott a rokon. De most olvasom van itt egy felhasználó...

mambablack2009:
Télen, kint -5 fok, de szikrázó napsütés. Tud neked csinálni 38 fokos fürcsivizet? Vagy csak előmelegíted a további melegítéshez?

svejk

A parabolásról volt már itt szó régebben, azzal a gőz is reális elérhetőség nyáron.
Az ofszettűkrös parabola antennáknál is gondot okoz, ha tavasszal és összel egy-egy bizonyos napokon ha süt a nap akkor a vevőfej műanyag védősapkáját megolvasztja a hő, ha nem teflonból van. Pedig ott csak matt fehér felület van.

Rabb Ferenc

Aztán már miért nem? A vályú is parabola alakú - csak ne forgásparaboloid. Ezért nem kell vele pontosan mindig megcélozni a Napot, csak irányban felé fordítani. Nem kell követni a naponta változó magasságú pályát is.

jv7pu3a5p

A napelemekre azt olvastam, hogy ha napkövető mechanikával szereled fel 30% nyereséget lehet elérni vel.
Gyálon a Tesco logisztikai telepén láttam egy ilyet. Olyan 8-10m2 felület lehet és követi a napot. Minden irányban...

svejk

Ez a mai realtime IC-k és mikrovezérlők mellett nem gond.

svejk

Mit? Hogy? Gondolom nem a tisztításra akartál válaszolni.
Ha a 6429-re, akkor én is azt írtam hogy a vályúsnak nem kell Y irányban.
(Csak a föld forgástengelyével párhuzamos tengely mentén forgatni.)

Rabb Ferenc

bmejdz9nu

Ez... ha nem kicsiben megy a "játék"... Tuti jó... Anno amikor felszereltem én is forgattam a nap irányába... nem mindegy...
De lehet, hogy a forgatás megoldása többe kerül (mechanika + elektronika + hiba lehetőség) mint 30%-al több cellát venni "házi megoldásban"... nem tudom...

svejk

Persz a föld forgástengely párhuzamosság sem kell, ez nekem a műholdasvételből maradt vissza :)

bmejdz9nu

Egyébként átnéztem a szolár töltőket... Hát nem olcsók a jók... ezt kell gyártani :)