Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Kb. 300 euro...-100 ezer Ft
A villany az áramszolgáltatóknál mennyi most? 50Ft/kWh?
50 W átlagot számolva a napelemtől:
Tehát 100 ezer ft-ért úgy kb. 40000 órányi 50W-ot vételezhetek az áramszolgáltatótól.
Az kb. 4,5 év.
Mennyi a várható élettartamuk ezeknek a napelemeknek?

jv7pu3a5p

Kizárólag Kyocerát kerestem.  
Más gyártóknál vannak olcsóbb verziók 200W-ost találtam 150.000Ft ért is. Csak valahogy nem bízom igazán bennük. Kyocera japán, eziránt megvolt a bizalom. Kínaiak is nyomják már 1000rel a napelemet, SunTech ha jól rémlik akit még dícsértek cikkekben. Tudja fene, azért ezt nem 1-2 évre veszi az ember. Én Kyocera mellett döntöttem.
Döntést segítő tényező:
Teljesítmény tolerancia Kyocera: +15% -5%
A többi amit néztem: +-3%

jv7pu3a5p

Na ze má baráti árnak néz ki és 2Kw :))

jv7pu3a5p

Igen hasonló lehet a megtérülés, nehéz megbecsülni, én kis ráhagyással 6 év megtérülést számoltam.
Az adatlapban azt írják hogy 25 év 80%-os teljesítménygarancia. De majd a gyakorlat meg a madártojás nagyságú jég eldönti mennyi az annyi. :)

svejk

Ej-ha...Ez a 25 év nagyon jól hangzik!!!

Gondolom tűző napsütésben eléri a 75 fokot ahol már csak 12 V-körüli a kapocsfeszültség.
De hideg panelnál 17V-is  megvan.
Gondolom 12V-os akku rendszered van.
Hogy csináltad meg a az akkutöltést?
Valami komolyabb step-down-step-up áramkör minmdeféle védelmekkel, vagy csak valami egyszerű megoldás?

bmejdz9nu

... és akkor internetezel ha süt a nap :) Persze olcsóbb akkut tölteni az éjszakai villannyal :)

bmejdz9nu

4 Ezer Euro... = 2Kw... egyszer élünk :) Nade még ... akuk, inverterek, konverterek, veszteségek...és ugyebár napsütés...:) persze még emelni kell itthon a villany árát :)

bmejdz9nu

Sokat kellene venni, hogy meglegyen rossz időben is a magas kapocsfesz :).... aztán 310V-nyi akkut :) egy jó szinusz generátort... :)
A viccet félretéve... persze nem árt egy jó hatásfokú konverter... ahogy írod...

svejk

Nincs éjaszakaim :)
De akkor lenne vagy 8 év, vagyis annyi biztos nem mert addig jócskán fog emelkedni az áram ára.
De az is igaz hogy egyben ez a 100ezer is nagyon fájna :)
8 év alatt legalább 1x-kell akkut is cserélni.

Én a melegvíz előállítás híve vagyok napenergiából, bár máég egyet sem csináltam :(
Télen a fűtésrásegítésre tuti, de nyáron is az áramszámlának legalább a felét a melegvízellátás teszi ki.
A parabolás vízmelegítővel esetleg megoldható a gőzturbinás áramfejlesztés, de ez már megint bonyolult szerkezet.

svejk

Az a baj az invertereknek is csak egy bizonyos terhelésen van jó hatásfokuk.
Ami nekem van 2kW-os komoly ipari, terhelés nélkül 2-300W-ot fogyaszt.

bmejdz9nu

Házi atomerőmű lenne a tuti :) Ez amolyan Zöldes színt adna neked :) Persze ha az akukat majd kidobod akkor a Zöldes színed is elmenne :)

http://cgi.ebay.co.uk/10-panneaux-solaires-250W-ondul-3kW-livr-gratuite_W0QQitemZ130379765397QQcmdZViewItemQQptZFR_YO_MaisonJardin_Jardin_EnergieRenouvelable?hash=item1e5b3d5695" TARGET=_fnew>Nagyban olcsóbb :) 3Kw-os szet inverterrel... 5800 Eurócska :)  
Aztán ha sok ledet veszel már lekötheted magad a villany szolgáltatóról :) Persze akkor villanyos Áfát sem fizetsz az állami költségvetésbe :(

s7manbs8

Azt lehetne még, hogy árulni az azzal előállított energiát, és hozzátéve, hogy az zöld, hátha úgy többet is adnának érte, és 1 év alatt megtérülne.

s7manbs8

Lehet meg kellene venni a magyaroszági kis valamelyik sivatagos területet, ahol sokat süt a nap.

bmejdz9nu

De ez miért van? Talán több inverter kell (kisebb és nagyobb) és terhelésfüggően gyorsan átkapcsolni :)

s7manbs8

A múltkoriban olvastam, hogy annak a magyar elektromos autónak a töltője a Hold fényét is hasznosítja. Szép is lehet az teliholdkor.