Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Villannyal fűteni ugyebár nem túl szerencsés az alacsony hatásfok miatt, meg ugye ha hőből csinálunk elektromosságot, majd az elektromosságból újra hőt... tiszta pocsékolás. Persze ha hulladékhő az más tészta. De az ilyen hőszivattyúk hatásfoka függ a hőmérséklet különbségtől. Ha túl melegre kell fűteni a medencét, akkor már nem éri meg rákötni a klímát, mert nem fog hűteni.

bmejdz9nu

Ha a gáz hőenergia/Ft számítása jó a #6341-ben linkelt irományba...  
Akkor a hőcserélővel és éjszaki árammal ... tavasztól őszig a a használati meleg víz előállítása jóval olcsóbb... azaz nem csak medencéhez...  
600 Eurótól ilyen szerkezetek... itthon sok-sok százezer (fél millió :).. nem tudni miért... hogy ez drága vagy olcsó az a kérdés... megtermeli e?
De ezekben be van építve a rozsdamentes hőcserélő! Az sem olcsó mulatság... ki és bemenet szabványos 50mmm (2"-os) medencetechnikai csövezéshez...
Azért kell rozsdamentesből lennie a hőcserélőnek (vagy titan) mert a klóros medencevíz megenné azaz elkorrodálna nagyon gyorsan...

bmejdz9nu

Simán villannyal vizet melegíteni még "éjszakai" árammal is drágább mint gázzal (egyenlőre:)... de ha ezek a szerkezetek (hőcserélők) tudják azt az 5X-et (Leistungskoeffizient COP: 5,00 ) ... akkor az 5X... akkor már bőven meghozza az árát egy-két év alatt... (+ led világítás :)

000000000

Most cseréltem a hajdu bojlerben belső csövet, mert a régi műanyag egyszerűen elporlott. Már csak rozsdamentes van, 6000 Ft volt 1 méter. A villany-gáz hatékonyságszámítás meg csalóka az adó miatt. Elvileg a csapból folyó vízzel is lehetne áramot termelni, csak nem biztos hogy a vízművek örülne neki. :D

000000000

A CNC előtt ez volt a hobbym, rengeteg időt eltöltöttem a neten, szerintem marhaság! Ha magadnak csinálod, jó időtöltés, sikerélmény. És elmondhatod, hogy "zőld" vagy. Annak idején figyelemmel olvastam az első sörkollektor építését is.Sosem hozza be az árát eggyik sem.

s7manbs8

Az 5-ször csak az ideális eset lesz, átlagban lehet csak 1.7 lesz nálad.

000000000

Az volt jó megoldés, amit a múltkor írtál, hogy a fritőz olajjal megy a generátor.(Amerikában)

000000000

Az amerikai rokonom télen lemegy a floridai házába.

Szalai György

Én azt látom:
Az ábrándokat kergető tudós kitalál egy jó technikát, hogy mivel menthetné meg a világot.
A pénzsóvár tőkés megoldja, hogy a tudós találmányából megszedje a zsebét.
A népnyúzó állam kifundálja, hogyan élhetnek jól a dologkerülő politikusok a tőkés adójából.
Mi béketűrő állampolgárok meg fizetjük az egészet. Nem járunk jól, bárhogy iparkodunk. Minden mozdulatunkkal a tőlünk okosabbak jólétét segítjük. Hideg van, vagy meleg, eső, vagy hó, nekünk dolgozni kell és tejelni az biztos.

„Ha a xarás boldogság volna, a szegény ember sxgglyuk nélkül születne.”
(Eddie Murphy 48 Hrs)

Vehetsz napkollektort, vagy olajkályhát, ha azt diktálja a propaganda. Azután Ők jönnek, kitalálják hogy ezzel hogyan fogják lenyúzni a bőrödet.

Lehet, hogy ezt majd törölni kéne.

s7manbs8

A sarkvidéki haverját meg beköltözteti az övébe ? Annak még az is jó lenne.  [#circling][#circling]

bmejdz9nu

Ha így emelik a gázt... akkor egy havi gázszámla = rep. jegy a "fűtésmentes" Floridába :) Aztán félpénzért veheted a benzint és a kaja is olcsóbb mint nálunk :) Röhely...

bmejdz9nu

Jön a napkollektor adó :)

s7manbs8

Na most jól beolvastál, de nem hinném, hogy tőlünk ilyen ennyire sokkal okosabb lenne. Vagy csak beképzelt lennénk ? [#circling][#circling]

Szalai György

Ez a lényeg. Hogy azt hidd, te okos vagy és most megoldottad. Ettől működnek a bankok.
Nem a kedvenc témám és nem is elektronika.

msas

Én itthon szereltem olyan áruházat, (Kápolnásnyék, HK Supermarket) ahol a légkondi, valamint a hűtősor kondenzhővel állítják elő a használati melegvízet, télen 50%-ban a fűtést, Itt központi kompresszor telep van, lehet ,hogy Floridában szobánként voltak a légkondik.