Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Á dehogy. Csak egyszer átrágtam magam egy elektronikai áramkör-szimulátorokkal foglalkozó cikken, valamelyik Rádiótechnika Évkönyvben. Elég jó kis cikk volt, a végén már nemlineáris hálózat szimulációkat (félvezetők,tekercsek,kondenzátorok) lehetett csinálni Pascal programmal.

jv7pu3a5p

Én is ezt mondtam.
Nálam csak díszvilágításként szerepel. Állandó világításra teljesítmény pazarlós.
Azért kell olyan lámpa amiben van fehér és RGB is, aztán lehet variálni mikor milyen hangulatod van.

keri

Bocs, Varsának akartam írni, teljesen egyetértek veled.

gsbwxanch

Köszi![#worship]

bmejdz9nu

Nekem a 600-7000K-esek nem jöttek be... "mint rossz neoncső kékes beütéssel" :)... A 2700-3200K között viszont kb. olyan mint a halogén izzók...

Lumen... Ha a led "alapban" 120 vagy 140 fokos... azaz a 120 fokosakra mindig nagyon Lument adnak meg... mertugye kisebb területre fokuszál már alapban... ezt akartam írni...
Tehát egy 120 fokos 100lumenes valahol = 140 fokos 80Lm-essel...
Ha 30 fokos optika kerül rá... persze "azonossá" válnak ... de hát ezt sem értem... melyik alap szögre melyik optika... de majd utána járok...

Végül is Prolight 1W-os ledeket rendeltem... http://www.prolightopto.com/productsinfo-1011-1033-en.html" TARGET=_fnew>www.prolightopto.com

Az élettartam függ a hőmérséklettől... de ezt gondolom tudod...

bmejdz9nu

Az ellenállás és sok led....
A "csúcskategória" a 220V egyenirányítva = 310V egyen + ellenállás... + kb. 80 led sorba... hát elég gyorsan elment a másvilágra :)
Egy led kipukkan és hulla :)

10W-os ledet is rendeltem... jól megy... de nincs hozzá optika... és az ára = 10db 1W-osé... akkor meg minek :)
Az áramgenerátor (arányosan is) drágább mint az 1W-osokhoz.. szóval kicsit macera... és ha baj van a 10W-ost kell eldobni :)

Rendeltem 100db 3x1W-oshoz (sorosan) kapcs üzemű áramgenerátort...  
Amelyeket a a 12V DC/AC MR16 spotkban is használnak... azaz az egyenirányító is rajt van... hát váltót kap :) ... Occsó :)

bmejdz9nu

A gyártók mindig azt kérik adjam meg a CIE skálán azt a pontot amit szeretnék...
3 évvel ezelőtt ... egy 5mm-es olyan szállítmány igen baba "sárgásra" sikerült... A kertben világítanak... nagyon jók oda...
De szerintem elnézték... :) Szóval nem egyszerű....

Mindenesetre futok egy kört R és G és B ledekkel.... azaz mindegyikből beszerzek egy kisebb mennyiséget... 50-50-et ...

http://images.google.hu/images?hl=hu&q=CIE%20LED&cts=1270455542830&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi" TARGET=_fnew>CIE skálák... ... és egy példa... de ahány gyártó annyi skála... szóval kicsit lutri a dolog...:) itt a 3000 már sárga :) de a gyakorlatban... akármi is lehet :)

http://www.ledtuning.nl/gallery/aboutcolors/CIE1931_ledtuning.png" border=0>

000000000

szervusz péter!
ilyen szinhömérségletes lakásvilágitáson én is agyaltam már nem a ledek meghajtása a probléma ara vanak kész preciz pwm bemenetes eletronikák épiteni sem érdemes mert árban elfogadhatö áron vanak!
nálam a szin keverés még a kérdések nem akarok szinenként szorakozni a azin hömérséglet beálitásal olyanba gondolkodtam hogy egy fel és le léptetö bagy egy rotary gomb tekerésével leprogramozt micro controleres bvezérlések kényelmesen álithato lene a szinhömérséglet usztatása!
csak ot kelzdödik a gond hogy 16 milio szinböl van választék  a megfelelö szin megdefiniálásához ez leprogramozni nem egyszerü feladat!
Vagy te edig milyen szinhömérséglet szabályzást probáltál már ki?
üdv
jozsef

bmejdz9nu

RGB úton még csak a medence világítást csináltam meg anno... de eltrafáltam... mert a piros ledekből több kellett volna...(beöntöttem epoxiba nem volt utólag varia :)
Ez is egy fogós kérdés... az arányok... Ha 3db R és G és B ledekből van/lesz összerakva...
A piros szín "szegénységet" betudtam a piros kisebb nyitófesze miatt azaz a kék és zöld kb. 3,5V-on nyit míg a piros kb. 2,5V-on.... de ez még homály...:)

Áramgenerátort nem akarok csinálni... olcsóbb venni... a tömeg gyártással nem lehet ... de ha speciális kell akkor igen... de nem valószínű...

000000000

Még anyit péter hogy ugy is megoldhato ez a dolog szinhömérdségletel kapcsolatosan nem csak piros...zöld..kék szinekböl érdemes keverni szineket hanem fehér hozá adásában!
nagyobb RGB ledeknél látam hasonlo szinhömérdéglet keverést igy hogy 50..100W RGB leden volt piros....kék... zöld...fehér és ezeket konbinálták a fehérhez!
persze a fehér vite a teljesitmény több részét lumenben és a segéd szinekel álitoták be az fehér szin árnyalatot!

bmejdz9nu

Hát ez jó ötlet... nincs erről az W+RGB-ről valami linked... kb. hogyan?
Anno... a fehérhez sárgát próbáltam adagolni... sárgítani a hideget:) ... utólag... egy röhely volt részemről:)

jv7pu3a5p

"Tehát egy 120 fokos 100lumenes valahol = 140 fokos 80Lm-essel... "
Hát továbbra sem szerintem...

Jónak néz ki ez a led. Főleg hogy 120°C hőmérsékletig bírja elvileg. Sajna amit én használok csak 85°C.
Milyen áramgenerátort találtál hozzá? Mert nekem is 3x1W van sorban 12Vra. És ha nem titok mennyire jött ki egy led meg az áramgen?

jv7pu3a5p

Nálam a gyakorlatban is sárga a 3200K.
Egy kis gyakorlati bemutató: :)
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/LED_3200K_7000K.JPG" border=0>
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/LED_6000K_7000K.JPG" border=0>
Nálam most a 6000K nagyon bejön. Az teljesen hófehér.

bmejdz9nu

Ha egy led 140fokban világít...
Ha egy másik led 120 fokban világít...
és 1 méterre odatesszük a fénymérőt... és azonosat mérünk... akkor a 140fokos több fényt ad - mert szélesebb a tartomány ahová világít..?  
Tehát fordítva is igaz (lehet)... azaz ha egy 120fokos ledre adnak 100lm-t  és egy 140 fokosra adnak 80lm-et attól még egy 30 fokos lencsére szerelve azonosak lehetnek...
Talán nem jól fogalmaztam... vagy rosszul látom? Ez persze játék az adatokkal  - a gyártóktól:)

120 Celsius fokig egy led? Szerintem és az adatlapok szerint a 60 Celsius fokot sem szerencsés túl lépni... Mert erős élettartam csökkenés... halál... :)

Áramgenerátor...
12V DC/AC... 3x1W LED sorba... egyenírányító ... puffer kond. rajt... + kapcs ü. Kb. 1,5USD... 300Ft

bmejdz9nu

Én nem bírom a hófehéret :) Idegesít :) de a képeid alapján 3500K szavaznék :)

Látom alap LED chippeket használsz... azaz Alu "Star" nélkül... Én is valahogy így akarom...
Mire fogadtad fel? Mi a hordozó anyag? Ez "hivatalosan" valami alulemez és "nyák" kombinációja...