Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nemsoká én is megtesztelem a dolgot.

s7manbs8

Meghajtó IC-t használsz hozzá, milyen típust érdemes, ami egyszerű és nagyszerű is, plusz még olcsó mondjuk, ami ugye valamilyen szinten erőteljes szempont ?

000000000

infrát nem érdemes nézegetni még ha kis részét is látod visszaverödni valamilyen felületröl is mert észre sem veszed és beég a retinád csak azt veszed észre hátralévö életedre foltokat foksz látni a szemedben!
nem játék a laser kis powerné sem!

000000000

Tavaly vettem egy Luxeon 3W-osat az elég jó. Egy 800 Eurós géplámpát javítottam vele, mert a szervizes elfelejtette rákötni az áramgenerátort és kétszer leégette. Megúsztuk 2500 FT-ból. (A főnök az se mondta: ügyes vagy töki. Na mindegy felírtam.) :D
 A kínai piacon lehet kapni 1W-os izzót is, az 230V-ról megy. Szétkaptam, egy miniatűr inverter van benne, meg egy Luxeon LED.

x4rhew5r3

1 és 3W-oshoz 990Ft az áramgenerátor. 220-ról megy. Én egy 3W-osból csinálok tárgy megvilágítást a sztereomikroszkóphoz. Egy üvegszál köteg viszi oda a fényt, és az optika körül elhelyezett üveggyűrű a "reflektor".
Még lencsét várok hozzá, hogy koncentráltabban tudjam bevezetni a fényt az üvegszál kötegbe.

bmejdz9nu

220-as áramgenerátorokat is rendeltem... de valahogy nem tetszik... és veszélyes is... jobb lenne 12V-ról járatni a ledeket... szerintem. Ugyis több LED ... egy trafo... azaz pl. elektronikus halogén trafó... nem túl drága...

jv7pu3a5p

Annak idején mikor kezdtem a LEDes világítással foglalkozni átnyálaztam több gyártót.  
A legjobb aki fény/watt arányban van az a CREE. Jelenleg 139lm/W az élen van. Csakhogy drága és még kell neki egy optika vagy tükör is mivel 120°-ban világít.
Tovább keresgélve találkoztam a Samsung leddel. SLHNNWH531T1 típusjelzésű ledet használom, ami 90lm/W nem nyújt rossz teljesítményt és ami számomra döntő volt, hogy ennek a verziónak van saját optikája, így tehát 55°ban világít. Ez nekem megfelelt. Én saját fejlesztésű szpotot alkottam ami a szabvány 50mm-el kompatibilis. Egy szpoton 3db led van és 12Vról megy. Minden szpoton saját áramgenerátor. Na igen áramgenerátor…. Sokat keresgéltem és nem igazán találtam megfelelőt a számomra, így aztán egy AVR-rel csináltam. (sokkal olcsóbban jöttem ki, és még extrákat is meg tudtam valósítani benne). Számomra az ár döntő volt, eladhatóság szempontjából. Bár még így is sokan azt mondják miután meghallják hogy 4900 Ft/db hogy látott 1000 Ftért is a piacon. Na Ő nem az én vevőköröm… :)
 Van egy szintén saját fejlesztésű vezérlő, ami 45db ilyen szpotot tud vezérelni.  
Hűtést én a nyákon alakítottam ki, fóliából. Max 65° -ra melegszik fel. Ez bőven jó, ezért nem küzdöttem külön hűtéssel.  
Szerintem ha elsődleges világításban gondolkodsz akkor csakis 1W ledet veszel, mert ezeknél a legjobb a teljesítmény/fény arány. Apropó nézd meg Lomex árlistát is, mert jött hozzájuk sok sok teljesítmény led. Én is vettem 3at próbára. Igaz ezek sem optikásak.
Mindenképpen kapcsolóüzemű meghajtást kell csinálni.  
RGB nagyon szép színesnek, de nem tudod használni világításra csak ha kiegészíted fehérrel. Nálam most készül egy ledes reflektor ami 15db ledet fog tartalmazni. Főként kültérre tervezem, és RGB is vberakható a fehérek mellé ha éppen úgy van rá igényem.  
Mondjuk én az összes cuccomat a saját intelligens házrendeszeremre tervezem, a saját kommunikációs hálózatához. Így tetszésem szerint állíthatom a színképeket, fényerőt, lámpákat stb.

000000000

üdv!
Többen is fontolgaták hogyis müködhet a kinai digitális tolomérö
kis érdekeség : http://ioio.at.infoseek.co.jp/AVR/LessonA_07.html" TARGET=_fnew>kinai tolomérö interface avr

jv7pu3a5p

Még valami. Ha saját magad álsz neki a gyártásnak két dologra kell nagyon figyelni, mindenképpen áramgenerátoros hajtás kell neki, a soros ellenállást felejtsd el, és hűtés. Nem menj a megadott max fölé, inkább jócskán alatta maradj. Ugyanis a hőfok növekedésével csökken a fényerő.  
Egyébként a 12Vos rendszer kialakítás nagyon jó, ha most kezded a kábelezést én csak javasolni tudom. Nálam akksiról megy az egész házban a világítás. Jól néz ki áramszünet estén, az egész utca sötét csak nálam van világos. :)

bmejdz9nu

Na akkor jól gondoltam... hogy az 1W-os (nevezzük alap chipnek) a leghatékonyabb...
Meleg fehér 80Lm-eseket rendeltem... (a meleg fehérek kevesebbet tudnak mint a hideg fehérek)
Lumen... hát ez is egy "ravasz" adat... mert ugyebár nem mindegy, hogy 120 vagy 140 fokos alapban a led...
Optikát 30 fokosakat rendeletem... Persze az ár döntő volt... de noname dolgoktól azért félek... :)
Ha jók lesznek... akkor mennyiségre jobb árat adnak... meglássuk :)

gsbwxanch

Szervusztok,
Esetleg nincs valakinek elfekvőben párhuzamos port leválasztó kapcsolása, ami jól működik és tesztelve van. Előre is köszi!
Vagy esetleg eladó…

gsbwxanch

optos kivitel érdekelne.

000000000

Köszi. Ez még jól jöhet. Amúgy érdemes a lap alján a tsuzuki linkre kattintani, jópofa mini motorok vannak ott.

43pbwjg8s

Sir-Nyetegnek van szerintem.
Hatvanban is volt nála ha jól emléxem.

000000000

nem olyan bonyolult csak gyors optok kelenek bele és kétiránybe kel megcsinálni!