Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Kösz ez hasznos, nekem is vannak ilyen pákáim.
Én is szétszedtem megpucoltam beállítottam összeraktam, egy darabig működött is, de hamar megint az lett hogy nem kapcsolt rendesen. Sajnos a nyele is szétégett némelyiknek :(
Pedig nagyon szeretem a wellert, de azok a mocskok a sima 24V-os pákáért is annyit kérnek mint más cég a hőfokszabályzós full extrás állomásért.
Régen a Puskás márkajelzéssel csináltak Weller klónt, azok is jók voltak weller heggyel, de manapság minden cég saját pákahegy szabványt csinál sőt még a wellernek is van vagy 5 féle szabványa. Utálom a sok mocsok kapitalistát :(

keri

Sose aggódj, feszültségosztót még némelyik villamosmérnök sem érti :)
Persze ez túlzásnak hangzik, de gyakorlatias viszonylatban gyakran elfelejtik a szakemberek is az Ohm törvényt, pedig ahogy kedvenc tanárom mondta, ha az Ohm törvényt úgy igazán ismered és tudod alkalmazni akkor már mindent tudsz :)

Ha gondolod egyszer elmagyarázom neked személyesen, aztán többet nem lesznek ilyen gondjaid. Ha autószerelővel sikerült megértetni (aki jó szakember, de a villanyhoz nincs sok köze) akkor neked is menni fog.

keri

Majd vond le belőle a tanfolyam árát amivel ugyan erre a tudásmennyiségre szert tehet :)

000000000

Ha az N csomópontból álló lineáris hálózat és egy N dimenziós tér közötti izomorfiára gondolok mindig meghatódom és könnyes lesz a szemem... :DDD

43pbwjg8s

4D-nél ne mondt tovább, mert azt még vizualizálom képletes megoldásokkal, de a felette lévő dimenziókkal mindig bajban voltam. A matematikáját pedig meg sem próbáltam megérteni.

Egyébként elvileg az alapszakmám Autószerelő.
Persze felejthető, mert igazándiból soha nem gyakoroltam, hanem léptem tovább a sulikban.

s7manbs8

Ez tényleg így van, az alapokat sokszor átugorja az ember, mert azt hiszi az olyan egyszerű. Meg aztán a tananyagnak csak a 90%-át kell, aztán hogy mi esik pont abba a 10%-ba, egyénenként változó.[#circling][#circling]

bmejdz9nu

LED világítással... főként power ledekkel... (1W és 3W stb...) "játszadozott" már valaki?

s7manbs8

Mit akarnál csinálni ?

jv7pu3a5p

Komplett világítási rendszert építettem ki belőlük. Mire vagy kiváncsi?

me3ua0a6

1W cree melegfényű ledekkel világítok itthon asztalomnál. Hidegfényűvel csináltam bringavilágítást.

s7manbs8

És látol vele éjjel ?

me3ua0a6

2db van egy rézlapra forrasztva, állítható fényerő, kb 25W és 40W közötti sima izzó fényerejével egyezik meg. Laptopra és környékére világít. Tökéletes.

43pbwjg8s

Nálunk rohadt drága a 3W os (3E).
De a szemem kiszúrta a fénye boltban.

me3ua0a6

Egy wattos is bőven kiszúrja :)

bmejdz9nu

Hű ha .... gondoltam már sokan :)

Egyrészt... Ha már nekiállok akkor már nem kicsiben :) Tehát sok kell...(gyártókkal megint levelezgetek:)
Anno 3 évvel ezelőtt sok-sok 5mm-essel akartam megoldani a ház és körüli világítást.. ez zsákutca volt...(A kertben oké... több led kicsi áram = világít ma is az a 2000db - szolárral..:)
Amiatt, hogy az 5mm-es (sok) ledek által termelt hőt nem tudtam rendesen elvezetni... = egyik-másik jobban melegedett...nyitófesz... hulla... stb... felejtős...

Persze akkoriban is tudtam , hogy a power ledeké a jövő... szépen hűthetőek és a hő együtt futás biztosítható...

Persze ehhez kell (kellet) egy CNC... nyákok és chipek felfogatásának a marása... és a megfelelő hűtőborda stb... kialakítása...

Szóval csakis power led... kis alu hűtőn vagy csak maga a chip...nagyobb felhasználási szabadság...?

Cree drága... a többi milyen lehet? Luxeon még gyárt? nem látni a piacon a termékeket?
A többi... Seol Led (Korea)... Edison Opto (Taiwan)... No és a Hongkonk-i Prolight...

Melyik milyen minőség?  Melyikhez vannak reflektorok? Mert az már akár a LED árát is elérheti :) pl. a 10W-os LED-hez nincs is...

Szerintem csak akkor van létjogosultsága a LED-es világításnak ha irányított vagy "hangulatfényről" van szó... no és lehetséges olyan világítási megoldások hogy csuda :)

Aztán jönnek a bajok és kérdések...
Ugyebár a hideg fehér... az nem embernek való :) A meleg fehérek között is nagy a szórás... mármint színhőmérsékletre...

Power led...
Az 1W-os chip mindennek az alapja... ha 10W-os modult vesz az ember akkor 10db chip van benne... gondolom spécin összeválogatva... fesz/ára/hőmérséklet együtt futásra... mert ha nem akkor az gáz... mert a párhuzamos kapcsolás az ciki... mert "megölheti" magát  ha csak egy is másabb:)

3W-os led...Na ez egy érdekes dolog...
Az 1W-os pl. fehér 3,5V/350mA.... a 3W-os ugyanez 3,5V/700mA... tehát csak 2X teljesítmény... miért hívják 3W-osnak?

Meghajtás...
Ugyebár a takarékosság és nem a hőtermelés a cél... az 5mm-eseket ellenállással... minden csak nem oké...
A megoldás: az áramgenerátor... nade milyen hatásfokkal? minnél nagyobb frekin mennek annál jobb a hatásfok... és annál drágábbak...
Akkoriban sokat szétszedtem... általában a DC/DC down konverterekből csináltak áramgenerátort...PL LM2596 és ennek a nagyobb hatásfokú és kisebb nagyobb társaiból...
Volt olyan meghajtó amelyiknél pl. 5 kimenet volt azaz a minden kimenetnél egy "mérőellenállás" azaz a legnagyobb áramú kör (kimenet) volt a ref. azaz 700/350mA... a többi csak alatta lehetett..
Aztán a a DC/AC uzem... hogy nagyferekis halogén trafóról is menjen... Shotky diódák az egyen irányítóban... egyrészt gyorsak... másrészt kevesebb a nyítófeszük...hatásfok jobb...

RGB vagy nem?
Akkoriban azt vettem észre, hogyha RGB ledekkel csináltam a "fehéret"... ha minden jól ment.... azaz kedvemre állathattam be a színhőmérsékletet...
Egy RGB led drága... de külön a színek piros zöld és kék már nem... Nem lenne jobb RGB alapon gondolkozni?
Persze 3 LED ugy ahogy még nem ad szép fehéret.. ki kell tökölni az arányokat... mert minden alap szín más-más fényerővel rendelkezik... stb... stb...