Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

a tranzisztor az bírha több tiz MHz-is is, az Optó lehet a gond, most milyen van benne ? Tegyél oda gyorsat 6N137-et pl. vagy 250Ft.

me3ua0a6

Tudnál ajánlani még ilyen hasonló, de gyors opto-kat? Sajnos berendezkedtem az LTV817 tipusra, azaz a 4 lábú tokozásra. Helyhiányban isteni. Főleg ha több is van egymás mellett. Ezek szerint csak statikusan jó :(
6N137-et nem ismertem. Valahol láttam 4 dolcsis optókat. Az aztán tudhat...

s7manbs8

Az nem valami gyors, még az optonak a led hajtó árama is számít, ha nagyobbat kap, gyorsabb lesz, persze a határértéket nem nagyon kell átlépni talán.

A lomex, vagy ilyen boltokban van pár féle gyors opto is. Pl. ez a 6N137 (HPCL2630 vagy ilyesmi néven is fut, ) HPCL0601 SMD tokos az vagy 500Ft, ezek 10Mbit/s átviteli sebességű digitális optók.

s7manbs8

Van azoknak szórása is lehet elég sok, válogatással lehet talán kicsit javítani is az elért eredményt.

me3ua0a6

Köszönöm, tesztelésre veszek 1-1 db-ot, amit épp találok.

s7manbs8

000000000

Ha ügyes vagy nem. A filc vége hamar kiszárad, egy darab papíron frissítsd fel, majd óvatosan mintha ecsetet használnál rakd fel az új réteget a régi tetejére. Persze macerás, nem véletlenül nem terjedt el a technika. Óvatosan kell maratni, és lehet hogy közben is javítani kell. Így sem lesz tökéletes,de ha nincs más kéznél akkor meg lehet csinálni vele.

keri

Ne szenvedj. Lefotózom neked szívesen.
Ha küldesz nyákrajzot nyomtatható formában még a héten visszaküldöm postán neked a kész nyákot.

keri

Amúgy én Stabilo alkoholos filcet használok.
Ebből van 0,5mm -es hegyü, persze jó ha 0,8-as vonalat lehet vele húzni de vasalós NYÁK gyártásnál a hibák javítására szoktam használni, régen pedig rajzoltam is vele.

Szalai György

http://www.soselectronic.com/a_info/kathu/m03.pdf" TARGET=_fnew>EDDING 140 S alkoholos filc, 0,3mm heggyel.
Papírboltos beszerzi, ha épp nincs neki. Víz alapú maratószerekhez hibátlan.
A tökéletes oxid és zsírtalanítás megkerülhetetlen. Kicsire hajtogatott, vízbe és konyhai súrolóporba mártott melósnadrág dararabbal (nem szivaccsal) jól elvégezhető. Gázláng fölött (30cm) szárítom, kézzel a lapját nem fogdosom. Távtartós vonalzóval (nem ér a panelhez) vonalazom.
Egyedi kis vackoknál bevált.

Szalai György

Azért lakkfilc is van itthon, mert kell a vastag vonal is, meg a felület kitöltés is.
Alacsony frekvenciás áramkörnél a teljes felületes rajzokat szeretem.

keri

Erről jut eszembe. NYÁK tisztításra nekem most a legjobban bevált anyag a "00"-as acélgyapot dörzsi. OBI-ban vettem pár száz forintért egy elég nagy csomagot.
Nagyon kíméletes, mégis alapos. Két húzás és fém tiszta a teljes felület.

Én tiszta vízzel le szoktam utána még öblíteni a makacsabb por miatt, aztán centrifugában szárítom, száradás után körtepumpával lefújom a levegőből esetleg rákerülő port, utána rögtön fényérzékeny lakk, centrifuga ismét bekapcsol és így tökéletesen egyenletes és pormentes lesz a lakkozás.

s5f8tmfv3

Ma hazafelé megnéztem a papírboltban és volt ilyen! Kipróbáltam egy kis darab panelon vaskloridban, de megmarta ott is ahol többször áthúztam a vonalat hogy jobban fedjen. [#falbav]
Régen rakásszámra rajzoltam a paneleket, most meg nem találom a régi tintám és nem jutok semmire.

s5f8tmfv3

Írok mailt, köszönöm!

s5f8tmfv3

Most találtam meg ezt a típust a Ret kínálatában mint nyákrajzoló filctollat. Miért ázik le nálam?