Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Én nem erre gondoltam, ez nagyon szép ahhoz képest.

43pbwjg8s

Elvileg rémlik még egy gabalyodvány... Az nagyon az volt. Akkor mégis volt igazán elrettentő, csak összekevertem ezzel.
De az melyik is lehetett, és hova tehettem ugyan?

s7manbs8

Jobb, ha megse találod.

s7manbs8

Itt meg annyi, hogy a vezetékeket rövidre kel vágni, amennyi kell csak elég annyi.

keri

Basszus, nem megy nekem ez a chopper áramkorlát.
Úgy raktam össze ahogy mondtátok. EWB-n le is modelleztem, erre működik egy másodpercig majd begerjed.

Működik valakinek egyáltalán valakinek copper áramszabályzó FET híd alatt?

Ugye PIC komparátorával csináltam meg, szűrés is van rajta, lassan változó feszültségről tesztelve frankón kapcsol, ahogy kell.

Az a bajom, hogy nem találtam semmi normális leírást ezekről, de azt okoskodtam ki, hogy ha a kimenetet visszacsatolom a referenciára egy ellenálláson keresztül azzal megnövelem a hiszterézisét és ezzel csökkentem a zaj érzékenységét, valamint a frekvenciáját csökkentem, ami túlságosan elszalad, hiába növelem az alul áteresztő RC szűrő időállandóját.

keri

Amúgy a gyári IC gyári kapcsolással is ugyan ezt produkálta. A vége az lesz hogy csinálok egy analóg áramkorlátot, legfeljebb nem kell fűtős a műhelybe :)

s7manbs8

Ez rajzilag hogy néz ki ? Ha rosszul csatolsz vissza, pont az ellenkezőjét is elérheted...mint amit akartál.

keri

A referencia a + bemenetre megy, az áram érzékelő a - ra amikor a referencia fölé emelkedik az áram, akkor lekapcsol a kimenet, ami a visszacsatolással csökkenti a referenciát is, így nagyobbat kell esnie az áramnak hogy ismét bekapcsoljon.

Szerintem az a gond, hogy túl érzékeny a PIC-ben lévő komparátor, túl kicsi a hiszterézise ha van egyáltalán.

keri

Így belegondolva ez lesz a megoldás.
Csak mehetek alkatrészért, mert elfüstölt megint pár alkatrész.

francba ha egyszer megfejtem a titkát, akkor beleírom a wikipédiába más ne szívjon vele.

s7manbs8

Rajzról jobban érthető lenne, negatív visszacsatolás is átmehet pozitívba, ha fázistolás van az adott frekin.

keri

Keress rá a smith trigger alapkapcsolásra, lényegében az kell ide.

Működik is csak melegszenek a fetek.

s5f8tmfv3

Készítenem kellene egy egyszerű nyákot kézi rajzolással, de már másodszorra nem sikerül :( Először alkoholos filccel próbálkoztam, az csúnyán átmaródott, ma pedig vettem tustintát mert úgy emlékszem az régebben bevált, de ez meg leázott. Mivel lehet megrajzolni a panelt? Ti mit használtok? Már ha van még valaki aki kézzel rajzol...

000000000

Én anno alkoholos filccel is csináltam, csak vigyázni kell hogy vastagon fedjen. Át kell világítani, hogy látszódjon ha vékony valahol. Persze márkafüggő is. Van tus is ami nem ázik le, de már nem ismerem a márkákat. Ha egyszerű a panel akkor karcolásos módszerrel is meg lehet csinálni. Ha nem volt kedvem vacakolni a maratással akkor csináltam így. Egy cnc maróval meg még könnyebb. :-)

000000000

Szia!
Én vagy gyári nyák rajzoló filcet használok , vagy papírboltban lehet venni lakfilcet, az is nagyon jó csak nem lehet vele túl finom vonalakat rajzolni.

s5f8tmfv3

Valamiért az Edding 142m jónak minősíttetett az emlékeimben, de most nem vált be. Lehet hogy már nem friss és nem fed annyira? Ha többször átrajzolom nem szedi fel a korábbi rétegeket?