Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Biztosításnak jó. Hosszú az élettartama, de nem állandó értéken kapcsol. Egy 0.3A-es pl 1A-nél 2mp alatt leold, 0.5A-nél lehet hogy csak két perc mulva. Rövidzárra van kitenyésztve, de pl autókban a legjobb használni a nagy áramok elkerülése végett. Mi régen egyik megrendelőnk által sokat használtuk, de kis dugasztápokról nem oldott ki egyből.

yib437a3v

sziasztok.
Még új vagyok itt.Nagyon tetszik a forum.Belekezdtem egy régi marogép átépítésébe.gondom támadt.Remélem tudtok nekem segíteni.Vettem egy MSD-90-8.2-es stepmotor vezérlőt.be is kötöttem az LPT-be direkt,és nem megy a motor az egyik irányba.Mi lehet a gond?
      Van egy ugyanilyen vezérlőm regebbröl.azzal dolgozik a moci.A T2CNC-sek azt mondták nem a vezérlő a rossz.

keri

A DIR vezérlés nem megy.
Vagy mert rosszul kötötted be, vagy mert a vezérlő programban nincs jól beállítva.

yib437a3v

Ha a DIR jel a rossz,akkor állandóan csak egy irányba menne,de ez nem csinál semmi az egyik irányba.próbáltam másik PIN-re kiosztani,de az sem segít.mach3-mal vezérelem.esetleg ott lehet valami amiről nem tudok?

s7manbs8

Próbáld meg a DIR bemenetét manuálisan, hol 1, hol 0 ra állítani elektromosan és ha úgy megy mind a két irányba akkor a szoftverben kell vagy az LPT kimeneten keresni a bajt.

yib437a3v

Probáltam 4,5V-os elemmel a dir jelet.meg sem mukkan semerre.Az LPT-röl is probaltam megszakítani a DIR-t,de csak 1-en müködik.
  Az elemmel a régi vezérlő jól megy.Szerintem a meghajo hibás.

s7manbs8

Akkor ott csak nem jó valami a vezérlőben, ha jól csináltad és mégs megy.

yib437a3v

Köszi.
  Én is erre jutottam.

000000000

Az elem negatív sarkát tetted aGND-re?

000000000

Ha jól emlékszem a vezérlőnek kell még egy stabil 5V-ot adni, (ENA+)...
Enélkül csak az egyik irány megy...

000000000

Csak a Step és a Dir kell.

keri

Ha felcseréled a DIR STEP jelet akkor is hasonló lehet a jelenség.

me3ua0a6

Üdv!
Egy aprócska kérdés:
Mach3 szoftveres PWM jelét szeretném (kérésre) felerősíteni. Két lehetőség van:
1: a PWM jelből létrehozok egy, a kitöltéssel arányos egyenfeszültséget, amely melegedő alkatrészt kíván, ezáltal kis áramot enged meg.
2: a PWM jelet felerősítem és fettel hajtom a kimenetet. Ezáltal a PWM jellege megmarad (elvileg 1:1-ben a lpt jelével fog megegysezni), viszont cserébe akár száz voltos, vagy akár 40A-es DC motort is lehetséges vele hajtani. Akár melegedés nélkül is.
Melyik lenne jobb megoldás? Melyikre lenne nagyobb igény?
Köszönöm!

keri

Nem igazán értem a problémát.

A PWM jel végeredménye minden esetben a kitöltési tényezővel arányos feszültség.
Most ebből analóg jelet csinálni és azt erősíteni nem praktikus-
Erősítsed a PWM-et és igény szerint szűrjed, de motor meghajtásnál ez felesleges.

Ha félre értettem valamit akkor bocs.

me3ua0a6

Ok, lényegében ez volt a problémám. Kaptam egy konkrét kapcsolási rajzot, ami integráló tagon keresztül analóg egyen feszültséget hoz létre. Nekem meg van egy kész FET-es kapcsolásom, és hogy akkor most melyik is a jobb :)
Köszönöm!