Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

geforg

sos kedves uraim hatalmas segítségre lenne szükségem vettem egy cnc esztergát és bedöglöt a vezérlése simens sinumerik 810 t tipusu az lenne a kérdésem lenne valaki aki elválalná a javítását vagy esetleg lenne valakinek lenne eladó az is érdekelne Tisztelettel Bozsoki Zsolt

keri

Mi a hiba jelenség?

000000000

Nagy a valószinüsége hogy a backup battery megadta magát és igy az egész program is elszált.  
Fanuc gépeknél ez a 9000-es program, régi gépeknél ezt volt hogy lukszalagról raktuk vissza [#hehe]

keri

Az komoly :) Jó régi rendszer lehet.
Már 30 éve is az eprom volt a divat.
Bár valahol még van egy telexbe való lyukszalagom ami betűkből egy meztelen nőt rajzolna ki :)

jv7pu3a5p

Szia Keri!

Lassú az AD erre a célra ez igaz én még ráadásul nehezítettem is egy ACS713 ICvel (80Khz). De a mostani programom gyakorlatilag csak arra használja az árammérést hogy túláramot mérjen és lekapcosljon ha nagy. Én már táblázatból hajtom a léptecset.  
Amúgy meg a tranziensek igencsak nehezítik a dolgot. RC szűrő mindenképpen kell, de még úgyis vannak zavarok.

keri

Én is ilyesmit tervezek.
Eddig próbálkoztam bonyolult logikával, ami paraméterezhető PWM-et csinálni. Programozás szempontjából jó is volt, de túl lassú  feldolgozás és nem fértem bele a szükséges impulzus időbe.

Most áttértem ROM táblázatból szekvenciális kimenet vezérlésre, ez így garantáltan működik. A memória pedig bőven elég így is.

Persze most is paraméterezhető minden, mert macerás lenne minden módosításkor az egész táblát átírni, de fordító direktívából oldottam meg.
Viszont a bekapcsolási áramhoz szerintem muszáj valami árammérés...bár számolható az is... lehet hogy tényleg ez lesz a megoldás. Végülis így a mikrólépés is megvalósítható, csak ROM kérdése az egész.

x4rhew5r3

Az ATxmegában lényegesen felgyorsították A/D-t, 3-4 usec/konverzió (12 bit) is elképzelhető, csak még küzdök a gyári kalibráció betöltésével. Egyelőre nem tudom hiteles mérésre használni.
Pedig nagyon jó lenne Amperben megadni az értékeket, és nem mindenféle viszonyszámban:)

jv7pu3a5p

Van azért hátránya ennek a vezérlési módnak, mert zajosabb lett tőle a motor alacsony fordulaton az erővel viszont nincs gond. Kellene valamiféle kompenzációt csinálnom, de majd a következő vezérlőben az Xmegával.
A 1600 mikrolépést csináltam így táblázatból. A PWM arányt kell csak jól eltaláni.

jv7pu3a5p

Igen, néztem már csorgattam a nyálam a gyors ADra. Meghogy 12bit... Álmaim procija. :)
Nálam is itt hever már a fiókban Xplain, Xmega16, 32, 128. Csak idő kell.
Hogy állsz a AC vezérlő tekercs pozíció meghatározással?

x4rhew5r3

Pihentetnem kell a projektet sajnos...De majd.

keri

Maga a konverzió PICnél is 1-3usec lehet (10bit) ráadásul nem terheli a procit, csak megszakítást generál amikor a regiszterben megvan az eredmény. Nem is ez a gond, hanem a feldolgozásra nincs idő.
Alap sebessége 2MIPS ha ráteszek kvarcot akkor 5-re is fel lehet húzni.

geforg

Kedves Keri a monitor tápban villant valami és azóta se kép se hang

keri

Az a jobbik eset.
Kondi pukkanhatott, el meg talán pár félvezető, illetve a biztosíték.

geforg

Kedves Keri kondikat megnértem rendbevannak úgytünik. Ellenálásttaláltam ami elszált és úgytünik vitte a vezérlő procit is ami sajna csak gyárira cserélhető és az nem olcsó de ha talánék valahol bontottat az megoldaná a gondot akár komplet vezérlő is vagy csak egy vezérlő panel is jó lenne de iesmit seholsem találok esetleg nemtdsz véletlenül?

keri

Nem ismerem a típust, de még mindig monitor kapcsoló üzemű tápjáról van szó? Vagy a táp hiba a CNC vezérlőt is agyoncsapta?
Mert monitor panel, bontásra van egy tucat, abban tudok segíteni, de sajnos a CNC vezérlőkhoz csak annyi közöm van hogy egy egyszerű változatot fejlesztek én is, de nincsenek gyári cuccaim.