Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Anyám épület gépészettel foglalkozik és eléggé benne van ezekben.
Összes költsége egy levegős hőszivattyúnak ugyan ott van mint egy modern gázkazánnak.
Üzemeltetési költség is ugyan ott van.
Szóval az árát tényleg nem hozza vissza a gázhoz képest, na de nem is jársz rosszabbul.
Anyámék akkor gondolkodtak el a hőszivattyús megoldáson amikor a kazán árára még a 300ezer forintos kémény gázosítási költség is rájött volna. Aztán találtak egy olyan kondenzációs kazánt aminek nincs kéménye csak szellőzője így kicsivel olcsóbbra jött ki, meg amúgy is az egész ház gázfűtéssel ment eddig is.

keri

Szerintem nincs lehetetlen csak tehetetlen.

Nem vesztek napelemet meg napkollektort, mert "úgy sem fog soha megtérülni"
Ez a hozzáállás ami lehetővé teszi a népnyúzást.

Ha minden jól megy én idén kezdem építeni a házamat, és kőkeményen már a telek választásnál is nézem hogy a napelemeknek jó hely legyen és úgy számolom a ház költségét amiben legalább a napkollektoros fűtés benne lesz, meg persze kőkemény hőszigetelés de a napelemeknek, akkumulátoroknak és az egyéb költségcsökkentő épületgépészetnek is tervezett helye van.

Megtérül? Lehet hogy nem, de én már akkor is megvettem a függetlenségemet és nem fog érdekelni hogy változik a gáz vagy villany ára.
És igazából megtérül csak nem 10 év alatt, de mivel ennél hosszabb időre tervezek, nekem jó így is.

És ezt az egészet nem azért csinálom mert ződ vagyok, hanem azért mert utálok függeni, és siránkozni azon hogy függök.

keri

Megpróbálhatják behajtani, de tuti beszerzek egy géppuskát az behajtók ellen akkor :D

keri

Ezért raknak akkut a rendszerbe, vagy termelnek hálózatra.
Milyen szabályzód van? Érdekelne egy munkapont keresős kapcsolás napelemhez.

keri

Ez elég drága.
Nem biztos hogy érdekel a pár százalékkal jobb hatásfok ennyiért :)
Napelemes cégeknél mindenhol olcsóbban adják.
http://www.permanent.hu/napelem.php" TARGET=_fnew>Itt nézd meg

keri

Ez meg a másik hogy ha a házamat akarnám befedni akkor nem itthon vennék. Több milliós napelem árnál már megéri kimenni értek utánfutóval.

keri

Nincs nagy különbség manapság.
A Polikristályos jobb hatásokú a monokristályos jobban működik szórt fényben, de manapság már vannak vékonyfilm napelemek is amik kicsivel gyengébb hatásfokúak, de jóval olcsóbbak...illetve úgy vettem észre hogy a régebbi technológiák árai igazodtak a vékony filmhez, ezért most nagyot esett a napelemek ára. Régen 1300HUF/W volt, mostanában már 600HUF/Watt-ért is van bár gondolom csak nagytételben és valami noname napelem.

keri

vélhetően 50év, mint a félvezetőknek általában.
Valahol olvastam egy tesztet hogy 20év alatt kb. 94%-ra csökkent a teljesítménye egy rendszernek és általában a 80%-ra csökkenést veszik az elhasználódásnak, de még utána is működik...viszont ilyen még nem történt mert nincsenek olyan régen napelemek :D

A villany amúgy kb 40forint/kwh

keri

Azt mondják kibírják a jégesőt, de amióta láttam autó szélvédőt berobbanni jégtől, én ebben nem hiszek :) becsukhatóra kell csinálni :)

svejk

Szerintem a mechanikája nem fogja 50 évig bírni.
ragasztások, dilatációk, stb.

keri

Nem ólomakkuban kell gondolkozni, hanem lipo-ban azok fajlagosan jóval olcsóbbak és kiszolgálnak egy emberöltőt.

keri

Erre jó a vékonyfilm technológia, ott gyakorlatilag nyomdagépen gyártják a napelemet :)
Ez a magyarnak kikiáltott napelemes tetőcserép is ezen alapul.

keri

2év alatt térült meg kollégám melegvízes rendszere.
Ezen felbuzdulva fűtést is csinált, ez is 10 éven belül meg fog térülni gyakorlati tapasztalata alapján.

keri

http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracker" TARGET=_fnew>Ajánlom figyelmedbe az MPPT napelem szabályzót ha nem ismernéd.

keri

Alakulsz :)
Az emberekbe súlykolják hogy a "ződ" erőforrások nem térülnek meg és hülyeség, de nehogy elhigyjétek.
Igen észnél kell lenni hogy ne húzzanak le, de manapság már igenis életképesek ezek a dolgok.
Számításaim szerint városi használatra szánt villanyautó is megtérül, mivel manapság az akku technógia fajlagos költsége akár 1/4-e is lehet mint pár évvel ezelőtt.
Ha meg napelemmel töltöd az a legjobb, két legyet egycsapásra, mert az akkut használhatod a ház ellátására is amikor nem használod a kocsit.