Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Mindegy. Egy jó vákuumcsövest nem nagyon befolyásol a külső hőmérséklet csak a napsugárzás.
Sajnos sok gagyi van ami télen nem működik.

keri

Napfénykövetőt használ mindenki ilyenre, mivel egy sima fotótranzisztor híd az egész.
Az óra sokkal bonyolultabb.

keri

Csak egy tengely mentén kell forgatni, ami párhuzamos a föld forgástengelyével. Az a kis eltérés amit a tengely dőlése okoz a keringési síkhoz képest nem számít, mert csak 1-2% veszteség lehet ebből, de ha nagyon zavar akkor kézzel átállíthatod évszak függően :)

keri

Ezért van olyan festése a parabola antennáknak ami nem fókuszálja a napfényt :)
Persze egyszer javítottam én is ilyet. Azt hittük ufójárás volt, (akkor divatja volt az ufóknak) de egy csillagászati programmal visszakerestem hogy mikor esik egybe a nap és a műhold iránya és kiderült hogy tényleg akkor volt ez, amikor elromlott a fej.

keri

én csak 30%-ról tudok

svejk

Ha nem pottyant bele a madár, nem mászik bele a pók...
Egyébként irigylem az optimizmusod úgy általában is :)))

keri

Valahogy én is jobban bízom a mozgó alkatrész nélküli dolgokban :)

svejk

A kollégámnál azóta bent van a telefon emlékeztetőben: ettőla naptól-eddig fejet letakarni...
(erkélyen van)

keri

A szemedben is van egy fehéregyensúly automatika szóval abban sem bízhatsz :D
Így ezen a fotón a 3000K sárga, de alapvetően az ember jobban érzi magát ebben a fényben, mint egy hideg fehér fényben.
Ennek komoly tanulmánya van.
Hideg fény jó az irodák és munkaterületek megvilágítására, de a meleg fény kellemesebb nyugtatóbb, ezért otthonra meg olvasáshoz ez a jobb.

6000K egyébként a delelő nap lehet kristálytiszta időben, míg naplemente vagy felkelte idején talán 3000K-ra is lemegy, szóval ez a tartomány tekinthető természetesnek.

Onnantól kezdve pedig ha neked a 6000K jobban tetszik akkor azt kell használni, de pszihológiailag nem biztos hogy a tökéletes fehér a leg kellemesebb.

keri

Ez szerintem az egész házra igaz.

000000000

Az északi sarkfény is szép és nyuktató de mégis sokszinü![#vigyor2]

jv7pu3a5p

Építkezés... Na az egy jó kis "pénztemető"
Ugyanilyen optimizmussal indultam neki 3 éve. Költségvetés, számolás 1000rel. Aztán a végére nemhogy napelem, ami be volt tervezve, de még a szigetelésre se jutott. Csak tavaly tudtam megcsinálni végre, még tél előtt.
Szóval nem kevés nem vár kiadás van egy építkezésnél. Hacsaknem csináltatod és egy sörrel a kezedben nézed végig, akkor annyi amennyi. de még így is lehet meglepi.

jv7pu3a5p

2 év!!!! hiszi a piszi. [#nyes]
Ne vedd kötekedésnek. :)
Ezeket a számokat majd akkor hiszem el, ha saját házamon tapasztalom. :)

jv7pu3a5p

mambablack2009:

Megöl a kiváncsiság, #6432?????

keri

Alapvetően pesszimista vagyok.
Mindig a legrosszabbra készülök, így mindig kellemes meglepetés szokott érni :)
Szerkezetet akarom csak építettni, mert azzal nem éri meg vesződni, elég olcsón csinálják most, onnan meg mindent én csinálok.

Ezzel minimum fele annyiból szoktam kihozni a dolgokat, (szomszéd 2millát én 700ezret költöttem a lakás felújításra az utolsó kínai fúrógépet is beleszámolva) miközben a normál bekerülési költség dupláját szánom rá. Tehát nem hiszem hogy nagyon meglepődnék és ha marad pénz, akkor abból meg is tudom venni a napelemes rendszert, ha nem akkor csak egy normál házam lesz amire később veszek napelemet :)