Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

István,  
nem ezt használják a műhódakon is? Azt olvastam, hogy azok 3 rétegű napelemek és most 38% hatásfoknál tartanak. Viszint azt írták, hogy az áruk nagy. De ez jónak tűnik. Sőt, túl szép...

Egyújabbgépépítő

Hasonló a műholdashoz.
Azért nem annyira szép, min 1000 db-ot kell venni.
Kell hozzá valamilyen koncentrátor (lencse v. tükör), és még hűteni is kell.
Még nem sokan használják az említett okok miatt.
Cserébe tényleg 37-38% a hatásfok.
Egy darabig gondolkoztam hogy érdemes elindulni vele, de a pénz közbeszólt.

jv7pu3a5p

Na igen, ha mindent hozzávesz az ember, akkor lehet, hogy ugyanott van a végén anyagilag, mint sima poli vagy mono napelemmel.
Ráadásul ha lencsézni kell, akkor lehet hogy célszerűbb forgatni is a nap felé.  
Jól értelmezem, hogy a lencsétől függ a teljesítménye? Tehát akár 50W is lehet ez a kis 10cm2 felület.

43pbwjg8s

Igazándiból egy puffert szokás azért betenni magadnak, azonban ennek a töltése után már pumpálhatsz vissza a hálózatba.
Nemrégen még elég nehézkes volt egyébként ennek a visszapumpálásnak a bürokráciája.

Szalai György

Egyújabbgépépítő

A végeredmény lehet hogy nem olcsóbb.
De ha végiggondolod kisebb felületen nagyobb teljesítményt (2x) tudsz kihozni. Ami a járulékos költséget csökkenti.
Forgatni kell de ez szerintem nem probléma.  
A koncentráció max 1000x. Lehet például fresnel lencsével, de láttam már tükrös megoldást is.
Hűteni kell, de ezzel megoldható a meleg víz ellátás is.

Egyújabbgépépítő

Válasz  #6549-re.

jv7pu3a5p

Ha jól emlékszem 22Ft adnak 1KW.  
Amcsiban egyre több államban támogatják államilag a visszavásárlást. Azt olvastam Arnold Schwarzenegger is aláírt erről valami papiruszt. Ezért is nőtt meg a tavalyi évben a napelem eladása. Gondolom az ára is ezért csökkent.

jv7pu3a5p

Na már megtaláltam. Azt írta a GYIKban, hogy 50W/cm2 besugárzás mellett, és 25°C chip hőméréskletnél, 18W tud. Nem rossz. Min 1000 db és ott 10dodót ír darabra. Hát az biz 2 000 000 Ft. De tényleg ha többen összállnánk akkor lehetne rendelni. NAgy kár hogy nincs minta belőle. Eljátszadoznék vele.  
És ez mekkora ötlet, hogy vízzel hűteni... Egy csapásra két legyet. :))

jv7pu3a5p

Tegnap 13 óra körül ezt tudta az enyém:
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/k%f6zpont_info_napelem_toltes.jpg" border=0>

D.Laci

Ez milyen kütyű? Időgép? :)
"2011.03.05"

bmejdz9nu

A Cseheknél is nagy pénzt fizetnek... többet mint amiért adják :) Nálunk a legrosszabb a vissza/be vételi hajlandóság...
A német piac volt tavaly a legnagyobb előtte a spanyol volt... Az "áramüzérek" azaz maszek termelők is elszaporodtak!
A #6543 Linkelt blogban nagyon érdekes dolgok vannak... érdemes átnézni...

bmejdz9nu

Hűha... Szolár cella vásárlás előtt egy jó töltőegységet kellene beszereznem...  
Elképzelek egy olyat... ami tudná a betáplált teljesítményt és a kivett teljesítményt mérni... De számítógép nélkül :) Pl. LCD kijelzővel...

Egyébként ez milyen progi?

jv7pu3a5p

A pics..... lebuktam. :)
A jövő heti lottószámokat ne is kérdezd, nem árulom el. :))
Amúgy a Domino kártya lejárati ideje ami a központban van.

000000000

Ha fűtásre, vagy melegvízfűtésre használjuk, akkor nem kell semmi kütyü, csak egy fűtőbetét!