Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

yuagaci9g

A frekit nem mertem, de az 5m vegen megint vilagitott, de eleg gyengen. Gyari trafo volt.

s7manbs8

A hullámhosszát kimérhetted volna akkor, érdekes.

svejk

Meg gondolom a szomszédok sem tudtak középhullámon rádiót hallgatni :)

4um5b65d

Nem a halogén az oka, hanem a cnc motorok....
Már mióta ezt magyarázza neked Tibor, de egyik füleden be, a másikon ki...
[#nevetes1]

000000000

Mi az a pár halogén a CNC-hez képest? Az asszonynak mondhatja, de nekünk???????

jv7pu3a5p

Kár, megnéztem volna a képeket.  
Én több gyártó 3200K ledjét próbáltam már de nekem mind sárga volt.

jv7pu3a5p

Most trafót akarsz hozzájuk?? Miért nem építesz ki egy 12Vos hálózatot? Vagy a kábeleket már nem tudod átvariálni a falban?
Jobban járnál, mert mehetne akksiról azt meg napelem...

bmejdz9nu

Teljesen hüle lett a kép... nem lehet úgy fotózni, hogy objektív legyen a kép... sajnos...

bmejdz9nu

12V vagy 24V-ra tervezem majd a dolgokat... ez a halogén trafó csak bogarat tett a fülembe... de csodák biztos nincsenek :)

keri

:D ez jó, így lehet frekvenciát mérni mérőszallaggal :)

keri

A fényképezőgép elég objektív, csak a szemed nem az, mert az kiegyenlíti.
Jobb fotómasinákon ezért is állítható a fehéregyensúly, hogy úgy állíthasd be ahogy látod.

Ha saját szemeddel akarod látni, akkor 6000K-s fényben nézd meg a 3200K-s fényforrást és látni fogod milyen sárga.

keri

Szerintem ott a titok hogy jó kapcsoló üzemű tápokban a vezeték a szűk keresztmetszet, ezért amikor kihajtod a vezeték melegszik, meg a félvezetők is persze, a vas teljesítmény átvitele bőségesen elegendő.

A szabályzás nélküli kapcsoló üzemünél valószínüleg a ferrit telítésbe van lökve, ami korlátozza az átvihető teljesítményt, ezért nem melegszik a vezeték, ami fölé van méretezve, illetve a jó minőségű ferrit miatt a vas sem melegszik.

Egy jó kapcsolóüzemű táp elérheti a 98-99%-os hatásfokot, míg a rosszabbak 80%-ot is tudnak.
Nyilván ez is minőségi és méretezési kérdés.

svejk

A kapcsolóüzemű tápoknál a legnagyobb veszteség a szekunder oldalon a kis feszültség de nagy áram miatt az egyenirányítással képződik.
Nem véletlen használják a középpontleágazásos kétutas egyenirányítást vagy még jobb esetekben FET-ekkel való szinkronegyenirányítást.
Tehát ezek a 12V 5-10 A-es tápok sosem lesznek 98 % hatásfokúak.
Az említett is csak azért 99%, mert nincs benne egyenírányító, az a LED-ek áramgenerátorában van.
Csak hogy abból meg sok van így az össz veszteség úgyan úgy meg lesz a végén.

keri

Ja, igazad lehet.
12V-nál ha csak a dióda feszültséget nézzük azon máris ~5% veszteség van. És a többi alkatrészt még nem is néztük.

Inverterekre szoktak ilyeneket mondani mostanában hogy 98-99% de azok valóban nagyobb feszültségen dolgoznak.

000000000

Csak annyit fűznék hozzá, hogy volt egy elképzelés: 48V-ra emelni az autókban lévő feszültséget. Azután mintha elhalt volna a dolog.