Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Vegyes, óramű a finomállítás már optos.

jv7pu3a5p

Ahogy mondja...
Maradok én is a tetős verziónál.

Egyújabbgépépítő

A mérések szerint a szolar paneleket is érdemes forgatni, állítólag akár 65% energia töblet érhető el.

bmejdz9nu

Lehet, hogy ha a kerti és medence világítás "fejlesztésre" kerül... még az 50W-os mellé veszek egy másik 50W-ost is... (vagy 100W-ost?)
Tudom, hogy nem éri meg tisztán anyagilag... de nagyon jó érzés ha a kert ki van világítva ingyen :) Mármint ha elfelejtettem a szolár panel árát :)

bmejdz9nu

De azért az nem egyszerű.... mechanika... elektronika... hibalehetőség... karbantartás... "100% kilátási lehetőség" a napra... már ha süt egyáltalán azért az (elvi) +65%-ért :)

jv7pu3a5p

Amúgy ja. Pont ezen filóztam én is, hogy ingyen világítom a kertet. :))
Legjobb, a szomszéd meg azt gondolja milleres vagyok, hogy még éjjel is fényben úszik a kert. :)
Nálam az összes LEDes lámpának 7 lépcsőben szabályozható a fényereje. A legkisebb fényerő nálunk a "pisilőfény" a fürdőben. Ekkor a 3 db LED 0.2W zabál, és mégis tökéletes irányfény. Kertben is így lesz, van.  
Ezért érdemes 12Vra tervezni a világítást, nem kell még az ide oda feszalakítás vesztesége is.
Mondjuk 12Vnál a vezeték keresztmetszetre kell odafigyelni, nehogy meglepetés érjen 20m vezeték végén amin folyik 8-10A.

bmejdz9nu

Fényerő... azt kellene megoldani, hogy ha az adott napon több napfény azaz töltés volt akkor azon az éjjelen erősebben világítson...
Most egy PWM-es szabályzón végződik... egy átlagra beállítva, hogy reggelig kitartson az ingyen energia... de sajnos ezek még 5mm-es ledek és soros ellenállással készültek...
Ez mellett van egy "tartalék" 12V/30A-es táp... Ha kell a teljes fény... és ha nem volt napsütés...
A zöldet a kertben próbáld ki... bokor és növény megvilágításhoz, tuják alá... stb...! Szenzációs!

Hát igen... a "gerincvezeték" (kerítés vonalában körbe) nálam is elég vastag kábelekkel van... a leágazások már vékonyabb...

Egyújabbgépépítő

Állítólag kimérték, megvan.
Rálátás forgatás nélkül is kell.

bmejdz9nu

De egy pl. 50W-os cellát forgatni... talán nem érdemes... ha "szögben" éri a napsütés akkor is már elég jól (azaz elfogadhatóan) megy...
Persze, ha lenne 10 cellám... akkor már érdemes lenne "irányba forgatni" ... de ehhez még helyigény is kell + amit már írtam...

jv7pu3a5p

Meg lehet oldani mindent. Egy kis mikrokontroller programozás és minden megoldható. :)
Kb 2 éve készül a rendszerem, mostmár 80%os a készültségi foka, de folyamatosan fejlődik. A spotokat úgy találtam ki, hogy mindössze a két tápvezetékre felfűzöm őket, és 15 csoportot tudok képezni címekkel, amik külön külön vezérelhetők.
Ezt a zöld tujavilágítást kipróbálom, kivi vagyok. :)

keri

hát ez elég relatív, mivel a fényképezőgép fehéregyensúlyát is oda állítod ahova akarod, illetve ahova az automatának sikerül.
Ugyan ezekkel a LED-ekkel tudok olyat fotózni hogy a 3000K legyen fehér és a 6000K kék.

A nap színhőmérséklete 5200K ez alatt meleg felette hideg fényekről beszélünk.

Munkatereket általában hidegebb fénnyel világítják meg, a lakóterekre jobb a meleg fény.
A túl hideg fény azonban a legtöbb embert idegesíti.

jv7pu3a5p

Biztos igazad van, nem vagyok egy fotoművész. De nem tettem volna be a képet, ha a saját szememmel nem ugyanazt látom élőben mint a képen. Szóval a lényeg, a gép autómata beállítása szépen visszaadta a valóságot.

keri

Gyakorlatban magyarországon kb. ugyan ott van a villanyszámla egy ilyennel mintha gázzal fűtenél.
Azonban megéri, mert a gáz kémény kiépítése kerül annyiba mint egy ilyen cucc.
Vagy veszel kondenzációs gázkazánt, mert ahhoz nem kell kémény és jó hatásfoku, de árban az is itt van.

keri

Nem találtad fel. A medence nem hőtároló, hanem kiváló hő leadó. És már régóta használják épületek hűtésére a medencét.

keri

Ja és a floridaiak hülyék simán szerintem.
A pazarlás mintaképét róluk formázzák.
Ismerősünk Miamiban lakik, panaszkodik hogy sok a villanyszámla a légkondi miatt, de egyrétegű!!! ablakok vannak a házon és akkora rések hogy az utcát is hűthetik.