Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Csak csináld a dolgod! :)
Csak meglepően elvesztél egy pár napra!

s7manbs8

Az elveszettség szerencsére nem betegség vagy egyéb baj miatt van-volt-lesz, hanem az igen elmélyült munkamániámnak köszönhető mostanában.

s7manbs8

Ráadásul pár napja a 8051 processzoros rendszerekre izgultam rá, kellett nekem egy újabb téma, nehogy unatkozzak.[#circling][#circling]

j3rx6bsjd

Köszi a választ.
Végülis szétszedtem és asztalon,kiszerelve működik a kondikkal együtt.Valószínűleg a helyén van valami gubanc,hozzáérhet valami valahová,csak még nem látom,hogy micsoda.

j3rx6bsjd

Meglett a hiba,megtört a motor vezetéke és hozzáért a testhez(földelés).

svejk

Ez jó hír...akkor mehet vissza minden a helyére :)

keri

FET meghajtó IC-ről lenne kérdésem, mert még nem használtam.

IRF540-et akarok meghajtani.
http://www.gsmvezerles.hu/downloads/hid.jpg" TARGET=_fnew>ez a kapcsolás jó hozzá?

Az alkatrész értékek megfelelők hozzá?
Dióda minek a táp ágba? Nem elég ha stabil tápfeszt kap?

000000000

Az IRF540 FET N-channel-es a Te kapcsolásod nem az,+ GND!!!

keri

Valamit félrenézhettél.

Az IC N-FET driver, és a kapcsolás is + tápos.
A kapcsolásban szereplő FET is N FET, csak aki rajzolta valamiért tranzisztor ábrát rakott be.
Az adatlap is ezt a kapcsolást tartalmazza, csak nincsenek alkatrész értékek, meg nem tudom hogy az 540-eshez megfelelő-e.

me3ua0a6

A kapcsolás jó hozzá.
N csatornás mind a kettő FET. A kapcsolás az IC adatlapjából van kimásolva. Csak épp rossz szimbólummal.
A dióda a felső fet meghajtása miatt kell, úgymond másodlagos tápot hoz létre.

keri

Ja értem, FET táphoz hozzáadja az IC tápját. Gondolom áram nem kell, de a dióda feszültsége elég ha az IC tápfeszt kibírja vagy a FET tápfeszt kell elviselnie?

000000000

Igazad van, elnéztem, bocs![#worship]

Egyújabbgépépítő

Nem árt ha a diódák gyorsak, és persze lehet néhány száz mA áramtüske is.

me3ua0a6

Mindent rosszul írsz. Inkább hagyd :D
Szerintem elég lehet egy 1N4007-es dióda.

jv7pu3a5p

Szia Keri!
Persze, hogy jó. Ez az én kapcsrajzomból van kiollózva. Csupán a lustaságom miatt vannak benne tranyók.  
A diódának nem kell nagy áram, nemárt ha gyors.  
Csupán a FET driver táfeszt kell kibírnia.