Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Srácok!!!!
Hagy dicsekedjek! (kinek ha nem nektek?)
Életemben először ugy szedtem szét, és raktam rendbe, majd szerreltem össze egy Hiradástechnikai készüléket, hogy az jobb lett a művelet után!!!
Ugyan csak egy mini hifiről van szó de azért nekem ez földöntúli nagy élmény.
Köszönöm a kapcsolót Squirreltech!

43pbwjg8s

...és megkaptam életem első oszcilloszkópját!
Szintén Squirreltech a bűnös.  Nagyon nagyon köszönöm.
Ez a srác elveszi minden szabad időmet ha így folytatja! :) :)

SquirrelTech

Nincsmit és nincsmit! De most azért döntsd már el, végülis örülsz vagy igen? [#smile]

43pbwjg8s

ááá! Egyik sem!
Inkább örülök! :)
Most sok más dolgg van (esküvő miegymás) de utána bezsélünk a skóp beüzemelésének mikéntjéről.
Mégegyszer köszönöm! :)

4um5b65d

Én meg hímzőfonalat fogok küldeni !
A gobelinnel is sokat el lehet szöszmötölni...[#vigyor3]

43pbwjg8s

Hanyadik X után mondhatom majd hogy kész vagyok? :)

me3ua0a6

Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni:
vezérlőm, ill. mechanikám is készen van: http://www.kapcsrajz.fw.hu" TARGET=_fnew>Oldal/projekt
Egyetlen problémám, hogy kellene egy choppervezérlés a tápra. Tud valaki segíteni ebben? Köszönöm!

pa0n9mw

Üdv
Mélyedt már el valaki a laptopok akkumulátorok "lelkivilágában".
Van egy Gericom Overdrive.  
Egyre kevesebbet birt az akkuja, most már azonnal kikapcsolt.
Szétszedve 1 cellát 2 V nak találtam, mig a többi 4V körül volt ((litiumos)
Persze már ebbe is van elektronika, gondoltam az miatt lekapcsolt az egész.
Feltöltöttem a cellát, de az elektronikája csak nem kapcsol be.
Kikötöttem az elektronikát, igy már megy, csak épp a laptop most már nem tölti az akkut.
Ugyan a kijelzője azt mutaja hogy tölti, de nem.
És azt sem veszi észre hogy ha elmegy a hálózati táplálás, azaz nem jelzi hogy akkuról megy.
A konkrét kérdésem az hogy mi a szösz lehet az a plusz 3 vezeték ami az akkupakkról bemegy a laptop -ba.
Az akkuban belül ugye a cellák sorba vannak kötve, de mindegyikről még megy külön vezeték az akkupak elektronikához.
Gondolom ezek a cellák állapotát figyelik, de ezek a vezetékek nem azokosak azokkal amik bemennek az akkupakkból a laptop ba.

A másik érdekez hogy mióta ez van mindig elfelejti a setup -ot.
Hiába van direkt rákötve az akku, a gép megy, de ha kikapcsolom és megszüntetem a hálózati táplálást, elfelejti.
Lehet ezekbe már nincs a CMOS-nak elem?
valamelyik kivezetett akkucella biztositotta volna?
Valami tanács, hogy hogyan lehetne ujra életre kelteni.
Ez uj akkupakk ára többe kerülne mint az egész hóbelebanc.
Kidobni meg nam akarom a gépet, CNC hez pontjó lenne.

végyé

KBalázs

Szia.
Nekem is van egy Gericom laptopom, habár az akkujával nincs baj, pedig vagy 5 éves gép, vagy több (keveset futott), nekem annyit csinált nemegyszer, hogy kikapcsol a Win, mondván kevés a töltöttség, de közben tiszta sor hogy ez nem igaz. Ekkor, ami megjavította, hogy bekapcsoltam ismét /akkuról!/ de azonnal F2-biosba be, tehát nem fel-bootolni, és megvárom ameddig totál azért kapcsol ki mert elfogy a szufla. Eközben persze folyamatosan csipog hogy SOS, naés. Tehát az akku teljesen lemerül, nem csak az akku elektornikája hiszi azt. Mostmár fel lehet tölteni teljesen, és a gép jól kezeli megint.  
Lehet hogy ennyi nálad is a baj. (esetleg a többi akkut is le kéne meríteni? bár a mélykisülés halálos ezeknél, úgy tudom)
Az akku (szerintem!) valami I2C vagy egyéb protokoll segítségével tájékoztatja a gépet az állapotáról, ezek lehetnek a plusz vezetékek, nem analóg jelek.
A CMOS akku helyett sima lítiumos elemet szokás sajnos alaplapokra tenni, ha sokat volt akku nélkül a gép, akkor ez kimerül. A gáz, hogy sok gépben ez annyira el van dugva, hogy házilag cserélni nagyon gáz. Én pl. szétszedtem enyémet egyszer, hogy megkeressem ezt az elemet, de nagy bontás után sem került szem elé. Persze nem voltam elég elszánt, mert az enyém még jó.

43pbwjg8s

Ha estig kibirod (gondolom) akkor adok egy linket egy akku bolthoz.
Régen a Jornadámhoz nézegettem, hogy ha gond lenne az akkuval, hogyan tudnék ujat beszerezni.
Az akkut megbontva láthatóvá válik a bele helyezett cellák milyensége, és elolvasható a típusuk.
Ezen a linken külön, csak cellákat is lehet vásárolni, amivel természetesen jócskán olcsóbban kijön az ember.
Este (ha lesz energiám végre) beírom ide a linket.

Miki2

És Miért nem működik?

me3ua0a6

Üdv!
Működik, nincs vele probléma (egyetlen szóval nem említettem, hogy nem működne, jelenleg 12V-ról megy, amin igencsak gyenge.), de ugyebár a motortuning fejezet alatt le van írva a choppervezérlés előnye, én ezt szeretném kihasználni!
Köszi!

43pbwjg8s

rbbhbyvfs

Ehhez át kellene irni a PIC-ek programját, nem kis meló, ennek a vezérlőnek ez a hátulütője. Már más valaki is nyűglődött vele....

me3ua0a6

Dehogy! A choppervezérlés külön is megoldható!
Nem kell pont a vezérlő picek programját átírni! Nem kötelező a vezérlőIC-ket leterhelni még ezzel is. Magát a tápegységet kell így kialakítani. Mármint simán a tápegység és a motortápcsatlakozók közé kellene rakni a chopperszaggatást. Csak van-e valakinek ehhez konkrét kapcsolása.