Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy mezei inkrementális enkódernek a kimenete értelmezhető step-dir kimenetként is. Az enkóder közös lábát a motorvezérlő bemete által igényelt feszültségre az egyik kimenetet a Step a másikat a Dir bemenetre. Természetessen az enkóder terhelhetőségét elektromos szempontból, a felbontását és a motorvezérlő esetleges mikrolépésszámát érdemes ellenőrizni.  ( az elérhető motorsebesség miatt)

43pbwjg8s

köszönöm az infót!
Nem tudom miért, de valahogy jobban szeretném egyszerű nyomógombokkal vezérelni a gépet mint az encoderrel.,
Egy van belőle, ide oda kell kapcsolgatni, mellete a jelsűrűséget állÍtani......
Amilyennek ismerem magam egy ideig összekeverném, hogy merre tekerve melyik tengely merre halad....
Ennél egyértelműbb lenne az , ha tengelyenként egyik és másik irányban egy gomb, és egy poti amivel a sebességet (jelsűsűréget vagy felbontást) állíthatnám.

persze.... Lehet egyáltaláőn incs igaam.
De ha nem nagy dolog, érdemes lenne megépíteni mind a kettőt és a későbbi tapasztalat megmondaná, melyik a hasznosabb.
De akár lehetne keverni is a dolgot.

Csak hát... A segítség kell az elején, mert nagyon amatőr vagyok az ilyesmihez.

A kézikerekem egyébként ezt tudja:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/kezikerek.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Vagyis a jelsűrűséget le lehessen korlátozni?
Hogy ne menjen a vezérlőbe olyan gyakori jel amit a mechanika már ugysem tud lekezelni?

43pbwjg8s

Marhaságot írtam. Az encodernél nem kell semmiféle jelsűsűséget állítani! Bocsánat!
Marhaság!!!

000000000

Révész Richárd

Ez esetleg megfelel?
Tudok hozzá küldeni IC-ket.

0gbwyh99

HÚHA ! Kisebb képet nem tudtál feltenni ?  [#vigyor0]

Révész Richárd

Ezt egy kicsit elszúrtam,de mentségemre szolgáljon hogy először próbáltam.

4um5b65d

Szerintem jó ha ráteszed azt az enkóder és nem gombokkal vacakolsz. Gondolj csak bele mennyivel könnyebb egy egérrel szaladgálni a képernyőn, mint ha gombokkal tennéd ugyanezt. Persze lehetne mindkettőből is rajta a gépeden....Miért ne ?

Révész Richárd

Na ez hátha jobb.

0gbwyh99

[#eljen][#worship][#worship][#wink][#wave]

43pbwjg8s

Ricsi!
Ez egy komplett vezérlő!
Rendes vagy, de nekem jelenleg nem ez kellene csak egy jelgenerátor.
Vagy rosszull látom a dolgot?

Egyébként érdeke a dolog, de most sajnos nem tudok még foglalkozni
A Magi Pistától kapott anyag szerint csinálok egy egy tengelyes vezérlő nyákot.
Mármint próbálom! :)
Azért nem mindegy!

Utána szívesen megpróbálkoznék ezzel is.
Olyan ismerős ez a rajz. Mintha már láttam volna valahol. Ezt Te csináltad össze?

4um5b65d

Az 555-ös + 3 ellenálás + 1 kondi az a jelgenerátor része ...

Révész Richárd

Ezt nem Én csináltam,ennyire nem értek az elektronikához(sajnos).De ez egy nyomógombos  
változat.És ha jól gondolom a potival tudod állítani a sebességet.

43pbwjg8s

Tán 555-ös és ULN2003-as van is itthon. Az utóbbi a darlington ugye?
7805-szintén,
1N4001 is,
ellenállások a M-ások kivételével vannak.
A két tranzisztor milyen a Darlington előtt?
A kondik megoldhatóak, nem nagy dolog, viszont a 74..,.. es IC-k hinyoznának hozzá.
A táp hány amperig kőn? A motor függvényében mi az igény? Modnjuk A/fázis alapján jön ki?
Soha nem számoltam még ezt, pedig szerintem még Pista is leírta a H1-nél és a PROFI1-nél.

A K lenne az irány kapcsoló?
Az 1M-ás poti pedig a sebességet állítaná?

Remélem nem mondtam/kérdeztem nagy hülyeségeket!

Szóval érdekel a dolog, de kell jó pár nap amig oda juthatok, hogy foglalkozzak vele.
Persze IC nélkül ugysem nagyon tudnék ugrálni sehova.