Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

sh0kx0c7

Valaki legyen szíves segítsen nekem végállás kapcsoló bekötésben! Egyelőre még nincsenek meg a kapcsolóim(ill. van, de azok túl bunkók), de induktívak lesznek. Tehát nem tudom, hogy nyitó vagy záró lesz e.

Ezeket kellene illeszteni most a H1-hez. Később talán második LPT portra lesznek kötve ezek a dolgok, akkor már ref. ponttal.  

Esetleg valakinek kész kapcsolása a leválasztáshoz?

000000000

Miért kell leválasztanod?
A H1 leírásában benne van a végállás kapcsolók bekötése is. Az miért nem jó?

sh0kx0c7

A tüskesoron megjelenik valamilyen feszültség ami elég lehet a kapcsolóknak?

000000000

A H1 bemenetei egy 4148-as diódán + 1K ellenálláson keresztül +5V-ra van felhuzatva. A bemenetet Smithtriger fogadja. Ez sima mechanikai kapcsolókra van felkészítve, nem tápforrásnak. Nem igazán terhelhető...

sh0kx0c7

Tételezzük fel, hogy az induktív kapcsolónak 2 kivezetése van. Ezen kapja a tápot, és ha közelítek felé valamit, akkor az áramfelvétele megnő. A kérdésem csak arra irányult volna, hogy mi történik, ha ezt a táp forrást a H1 közvetlenül megkapja a tüskesoron keresztül.

sh0kx0c7

Ill. ez így hülyeség, mert ettől még kapcsolni nem fog...

4um5b65d

Ilyen is létezik, hogy csak a tápfesz lábak vannak ?
Az itthoniaknak 3 lábuk van. Ha közelít a "vazs" akkor tápfeszre ugrik a kimenet...

sh0kx0c7

Az itthoni "bunkók" két kivezetésűek, igen. Ha tápfeszre ugrik a kimenet, akkor az mondjuk behúzhat egy relét, de az már megint mechanikus, akkor meg minek az egész hűhó a mikrokapcsoló helyett. Biztos van jobb megoldás!

4um5b65d

Nem okvetlenül kell relé. Ha tápfeszre ugrik az lehet egy logikai H szint is. Azt megeszik a digitális áramkörök. Vagy még tovább menve a 4066-os CMOS IC-t is tudja vezérelni ami egy elektronikus kapcsoló...

sh0kx0c7

Hát igen... pont erre irányult az első ezzel kapcsolatos hozzászólásom. Gondoltam valaki már csak megoldotta egyszer, de ha nem az sem baj... csak hátha. :)

sh0kx0c7

Itt a doksija: http://pdfdata.datasheetsite.com/web/25744/4066.pdf" TARGET=_fnew>4066 PDF!

15ns kapcsolási idővel már kibékülök:)

Ennek adok tápot a 14-es lábon, CTL és GND közé az érzékelőt, és az adott IO-n pedig kapcsol. Jól gondolom?

4um5b65d

Jól gondolod, de ez csak az én kacatommal működik.
Esetleg a CTL-t még egy ellenálással GND-re kellene húzni, szükség szerint.
A tiedhez több minden kell, függően attól, hogy a vas közeledésével lassan kúszik e fel az áram vagy hirtelen felugrik....

sh0kx0c7

Mivel még folyamatban van a dolog, megpróbálok 3 kivezetésűt szerezni, az egyszerűbb. Minden esetre köszi a segítséget, majd ha meglesznek a cuccok újra jelentkezek:) Egyelőre a mechanikát rakom össze, de holnap estére talán elkészül.

Szalai György

Írhatnál valami típust, hogy lássuk mik is azok a "bunkók".
Milyen a kimeneti jellegük?
Az alapján amit írtál, valószínű, hogy ha a belső ellenállásuk változik, akkor azok áramhurokba való eszközök. Az áramhurok szokásos értéke 4-20mA. A hozzá való current loop receiver IC-k, az elvárt nagy linearitás miatt nem olcsók. Mivel neked (végállás érzékelőnek) nincs is szükség precíziós lineáris érzékelésre, mi lenne, ha egyszerűen sorba kötnéd vele egy optocsatoló Led-jét. Annak a kimenetét már közvetlenül ráköthetnéd a H1 Schmitt triggeres bemenetére szerintem.

000000000

Szerintem nem lehet 2 vezetékkel aktív végállás készíteni!!!
Minimum 3 kell hozzá (2 táp és egy jel vezeték).