Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Azért nem ártana szerintem a lépesekhez illeszteni a choppert, mert ha pont akkor szakítja meg az áramot, amikor lépni kell az lehet nem a legjobb. Persze lehet a chopperelés frekije jóval magasabb, mint a léptetés frekvenciája, de hátha ez is számíthat.

Ha konkrét kapcsolást keresel, akkor nézz meg egy PWM-es DC motor szabályozót, az pont ezt csinálja.

De szerintem ez nem lesz korrekt megoldás. Akkor már az ellenállásos áramkorlát jóval egyszerűbb, igaz melegebb megoldás.

pa0n9mw

Üdv
Egy PIC 16c622 vel könyen megoldható.
Van benne 2 analóg komparátor az egyik simán kapcsolgathatja a tápot.
Program szinte nem is kell bele, ha induláskor inicializálva van a komparátor a szoftver nélkül mükszik.
Én ilyen módon csináltam egy vezérlőt, abba a lépegetés mellett még elvégzi a PWM-et is, és állás közben lecsökkenti a motoráramot.
Ha érdekel összeszedem a PWM rajzát.

végyé

me3ua0a6

Értem, igaz lehet, egyetlen kérdés akkor, ami felmerült bennem ezzel kapcsolatban:
ha illesztjük a lépést a chopper pillanatnyi átengedett áramával, akkor vagy a lépést késleltetjük a chopperhez, vagy az áramot állítjuk a lépéshez, ami annyit jelent, hogy túlengedjük a beállított áramhoz képest, ha épp lépés van. Azaz valami mindenképpen módosítva lesz az elméleti paraméterekhez képest.
Találtam chopper(táp)vezérlést!
Az L297 IC blokkvázlatában van a komparátor,RS tároló, oscillátor. Ez kb 5db alkatrész, full analóg, gyors, olcsó.
Végyé: így nem kell hozzá se pic, se program.
Azért köszönöm!
Megépítem ezt a choppert, főleg hogy egy sima ellenállásos táp fűt is, meg nem is lessz sokkal jobb a motor futása tőle.
Ha meg lesz eredményeket itt is közlöm.

pa0n9mw

Üdv
Elvileg most már minde cellát egyformának kell(ene )éreznie, mert mind egyforma fszültségű, de mégsem kapcsol be maga az akkuban levő áramkör.
Az akkukból belemegy a kb 16 V fesz. az elektronikába, de onnan már kifele nem jön.
Lehet az a hibás ?
Esetlega ha valki tudna egy ilyen bedöglött akkupakkot, talán az elektronika csere segithetne.
Tipusa Gericom Overdose3 2200c

KisKZ
Köszi a linket az akku javitáshoz, de nem hiszem hogy szánok rá még tizen ezer forintot, anyit nem ér a gép.
Legfelyebb nem hordozom, és ráteszem egy szünetmentes tápra, a gravirgép úgy is arról megy.

végyé

svejk

Ennek is mind ma már mindennek a mikrokontroller a lelke és egy másolhatatlan eeprom.
Ha egyszer meghalt valamelyik cella azt beveszi magának onnantól kuka.
Illetve vannak célszoftverek fizetősek vagy neten kapsz hozzá eeprom-ot.
A napokban kaptam egy linket egy programról de nem tudom milyen notikhoz jó, és nem is találom.

4thss2k2c

Sziasztok. Érdeklődnek hogy 3 tengelyes cnc vezérlő elektronikát hol lehet venni és kb mennyit szabad érte adni?

pa0n9mw

Üdv
Ez az adott laptopon futó program volt?
Törölni lehetet vele az akkupak memóriáját?

végyé

svejk

Nem, közvetlen az eepromot tudta írni, kell hozzá egy egyszerű hardver.
Nem néztem át tüzetesen, fizetős volt de talán 1 vagy 2-őt lehetett vele írni free..
De gyanusan olcsó volt ahhoz hogy általánosan használható legyen.

De az Istenért sem találom....

4um5b65d

Magi István fórum tulajt kell megfűzni, hogy rakja már vissza az elektronikák árait az oldalra.  
http://www.hobbycnc.hu/Magyar.html" TARGET=_fnew>KLIKK IDE és válogathatsz a bal oldali menüből.

pa0n9mw

Üdv
Azt hiszem találtam valami hasonlót, igaz az compaq akkuhoz való.
Elég macerés, kiszedni az eeprpmot majd visszaforrsztani, még az akkucellák visszakötésének is szabott sorrendje van.

Megoldottam hályogkovács módon.
Egyszerüen átkötöttem az akkupak kivezetéseit a kimenetre, beindult, és tölti is most már.
Igaz a töltöttségnek mindig 50% ot mutat, de hát kidobás helyett egy darabig elmegy.
Érdekes az elektronikája, mind a 2 ágat megszakitja.
Ha a - ágat hidaltam át, akkor elindult a töltés, de kifele feszt nem adott.
Csak akkor lett 2 irányú amikor a + szálat is áthidaltam belül.

Csak azt nem értem, ha már igy megbonyolitották, miért nem oldották meg a cellaszintű töltést.......
Minden cella külön oda van vezetve az elektronikához, és mégis sorosan töltödik....

végyé  

svejk

Huhh.. ez elég veszélyesnek tűnik mivel tudtommal az akkupackban van a töltőelektronika.
Tehát Te most töltöd a vakvilágba, nem fogja semmi lekpcsolnai ha eléri a max. feszt.
Annyi a szerencs hogy mivel az akkuk már eléggé le vannak rongyolódva így a belső ellenállásuk határolja a töltőáramot illetve a cellefeszültség is feljebb mehet Bumm nélkül.
De azért a fent leírtakat ellenőrizd!!

svejk

Amit találtál elküldhetnéd nekem, én meg keresem továőbb az általam említettet.
Már arra is gondoltam hogy csak álmodtam ?, :)

pa0n9mw

Üdv
Hogy az elektronika menyiben befolyásolja a töltést nem tudom.
Maga laptop biztos hogy figyeli a feszt. mert olyan 16,7 v körül lekapcsol.
Ezt jelzi a LED-je is de figyeltem a töltöáramot és a töltőfeszt.
Elvileg nem tölt túl, gyakorlatilag mivel nem egyformák a cellák egyesek nagyobb feszültségre állnak be.
Hogy melyik az a honlap nem találom, hülye fejjel nem azt mentettem el.
De maga a progi megvan, a compaq armadához, azt hittem benne  a honlap cime is, de nem :(
Egy levelezési fórumon találtam meg és leszedtem.
Levélben küldöm, ha nem találom meg ujra a lelőhelyét.

végyé

43pbwjg8s

Nem tudom, olvasta-e valaki közületek a TITOK című könyvet.
Egész életemben élveztem azt ami abban le van irva.
Most itt egy újabb példa:
A mult héten kerestem árnyékoló gyüjtő kábelköpenyt. Nem nagyon tudtak volna adni a boltokban.
Nos, most ahogy kimentem a MÉH-be, az első ami a szemem elé lerült (ahogy a multkor a sorkapcsokkal teli sínek) ez az adag volt:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/mehbol/arnyekkabel.JPG" border=0>

Némi kondit is szembejött, de még nem tudom ezekkel a paraméterekkel mire és hogyan használható.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/mehbol/kondi.JPG" border=0>