Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Igen Igazad van. Köszönöm.
Azért abban még segíthetnél, hogy mire kössem (hogy jó legyen, hiszen Te is említetted) a nyákot?

000000000

a csvegőben lesz,a kép.

rbbhbyvfs

Én a közös földre kötném.

000000000

43pbwjg8s

István! Akkor is ha a földet nem szabad közösíteni szerinted a H1 miatt? Éppen ezért martam át a tápáramkör nyákját!
Akkor mi is a közös föld? (senkiföldje?:).

Jelenleg 3 föld létezik:
Egy a konnektoré.
Egy a 42V-é
Egy a 9V-é.

Sőt! Még ott van a vezérlő csatlakozóján is egy (de ezt nem tudom most hozzásoroljam-e bármelyik előzőhöz)

Szóval akkor melyikre is? :)

000000000

Ezek galvanikusan eggyek lesznek a végén, csak a zavarok terjedése miatt és a refferencia potenciálok miatt nem mindegy, hogy mit hol eggyesítünk! Én az említett "árnyékoló" lemezt a TTL (digitálisd) GND-jével hoznám össze (mivel a vezérlőhöz legközelebb van, így ezzel kell a lehető legmasszívabb egyenpotenciál)!
A CNC mechanikát meg a konnektor védőföldjével kötném össze és nagy zavarforrás esetén (pl plazma, frekiváltó) a CNC fém vázát egy vastag és hurokmentes, lehető legrövídebb (zöl/sátrga) vezetékkel a PC házával kötném össze (ami természetesen szintén védőföldelt konnektorba kell dugni).
Sőt a frekiváltó (plazma) vezetékeit (ami árnyékolt+az erek egymáshoz sodrottak legyenek) fém (mágnesezhető, tehát nem alu) csatornába raknám, fémes kontaktal a gép vázára és a lehető legmesszebb vinném a jelvezetékektől (amiket természetesen szintén árnyékolt kábelel vinném (árnyékolás a digitális táp GND-jével összekötve).
Persze ezeket csak a "problémás" esetekre írom... :)

Szalai György

Fontos dolog! (Már többször volt róla szó.)
A földelő (testelő) hálózat topológiája (mint a tápvezetékeké is) egyetlen pontból kiinduló, sugaras kialakítású kell, hogy legyen. Nem marad büntetlenül, ha önmagába visszatérő hurkot, alakítasz ki. Az sem, ha egyik panelról a másikra, sorosan vezeted. Pláne, ha az árnyékolt vezeték árnyékoló rétegét használod erre. A vezeték árnyékoló rétegét csak az egyik végén földeld. (testeld) Nehogy áram folyjon azon. Viszont káros következmények nélkül kialakíthatsz, szükség szerint, több földelési csomópontot is, de egymáshoz ezek is csak egyetlen vezetékkel kapcsolódhatnak.

000000000

Ez így van! A csillagpont kialakítást sajnos nem mindig lehet kikényszeríteni (pl. CNC gép - PC, mindkettő LPT-n és védőföldön is össze van kötve). Ha a csillagpont nem kialakítható, akkor a földelő háló (massziv, roboztus) egyenpotenciál felületek kialakítása a célszerű.
Ehhez hasonló a nyákoknál mikor az egyik oldalt telibevágják GND-felülettel.

43pbwjg8s

Köszönöm a segítséget mind a kettőtöknek!

000000000

van őntapadó réz foliacsikom,ha érdekel!:)))

43pbwjg8s

István!
A TTL?
Tudom buta vagyok a dolgokhoz (éppen ezuért zavarodok meg könnyen) de az nem 5V?
Nálad a digitális táp GND-je a H1-en 9V.
Vagy a kapcsolók (egyéb) bemenet GND-jére gondolsz? Az Ott 5V ugye? Erre gondolsz?

43pbwjg8s

Tibi!
Neked mindened van ám! :)
Mire gondolsz? Árnyékoláshoz a vezetékekre?
Mert jelenleg ez nem megodott még a tápkábeleknél. Sajnos nem árnyékolt vezetékek vannak ott még. Bár összecsavartam már őket ahogy mondták.
De ha kell és szükségesnek érzitek, inkább keresek valahol árnyékolt kéteres kábelt hozzá.

000000000

A GND az GND mindenhol! Igen a 9V negatívjára gondolok (az a TTL GND), ezt az Inputok GND-jénél is megtalálod!

000000000

arra,sarraragasztod amire akarod,és lehetrimán forrasztani!

43pbwjg8s

Akkor hogy a foglamakat rendbetegyem a fejeben:
A TTL szint nem 5V mindenkor?
Vagy rosszul tudom?
Vagy érthetetlen vagyok mint mindig.
Mindenesetre köszönöm a segítséget!