Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Nem tudom mivel mérted az áramokat, de ha a motornak PWM szabályzása van akkor egy sima multiméter nem alkalmas a mérésre. Szkóppal kellene megnézni.
Gyanús, hogy ennyivel nagyobb áramot mértél és a motornak nincs amperszaga.
A kefék nem szikráznak nagyon?

43pbwjg8s

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem!
A gyerek mini hifije már régóta rosszalkodik igí most merész módon szétszedtem.
Az egyik kapcosló nem volt hajlandó működni. Egyértelmű kontakt hibája volt.
Kibontottam a borításából és megbizonyosodtam róla hogy ez volt a gond tényleg.
A mozgatott kis saruk egyike el volt törve.

Keresgéltem a NET-en, katalógusokban de nem találtam ilyen kapcsolót.
Nem lenne valakinek elfekvőben? Hátha bontott már valaki ilyet!

Elnézést a nagyobb méretért, de igy látszik talán jól, hog ymiről van szó:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/hifi/tolokapcs_1.JPG" border=0>http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/hifi/tolokapcs_2.JPG" border=0>

43pbwjg8s

A fenébe. :(
Ha akartam volna akkor nem került volna egymás mellé a két kép! Gyenge a mai napom úgy látom!

Kérnék egy moderátort, hogy tegyen be közéjük egy sortörést!
Előre is köszönöm!

000000000

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem,hogy szerintetek lehet-e kapni valahol olyan AV csatlakozót ami a 2.5 mm-es Nokia AV csatlakozót átalakítja 3,5 mm-es csatlakozóvá?
Sima Sz.gép asztali hangszóróra szeretném rákötni a telefonom. A 3,5 mm-es csatlakozóval rendelkező telefon tökéletesen működik, nem merül... Szeretnék a 2,5ös telefonomról is hallgatni rádiót, MP3-mat asztali hangszórón.  
Szerintetek kaphatok valahol ilyet? Illetve hol?

Köszönöm ha tudtok valami okos tanácsot adni.

keri

Ha a hagyományo sztereó Jack csatlakozóra gondolsz ahhoz bármelyik mediamark-ban kapsz ilyen átalakítót, de a nem értem mi a fenét kezdesz a videó  jellel egy hangszórón???
AV csatlakozó az Audió/Videó csatlakozót jelent és ebből 1000féle és formájú létezik tehát nem nagyon határoztad meg vele mit keresel :)
Az hogy Nokia pedig általában azt jelenti szuper szabványtalan és semmivel sem kompatibilis.

000000000

Akkor leírom konkrétan.
Vettem egy Nokia Nokia 5130 XpressMusicot http://www.nokia.hu/termekek/teljes-kinalat/nokia-5130-xpressmusic/termekjellemzok  
Kellemes meglepetésemre a fülhalgató helyére be tudom dugni az asztali hangszóróm. Vagy bármelyik volkmen fülhallgatót.  
Van egy 1661em csak ennek vékonyabb a csatlakozó lyukja http://www.nokia.hu/termekek/teljes-kinalat/nokia-1661/termekjellemzok  
Olyan átalakító kellene, hogy a hangszórómat evvel is tudjam használni.

f2266unib

Szia! Szkópom sajnos nincs. Szikrázni? nem halál nyugodt és hideg mind a két motor...csak ez az egy baja van, az alacsony sebesség melletti lefoghatóság ezen kívül semmi. Nem szagos, nem világít és hangja is alig van. Az eszterga topicban van felrakva kép a vezérlőről és a motorról is.

keri

Akkor igen, te a jack csatlakozóra gondolsz.
500HUF körül van a media markban, de ha közel van (WestEndtől 5perc gyalog) a Lomex-ban olcsóbb.

000000000

okés. Köszönöm. Sajna ezek tőlem 250km-re vannak, de van media.

43pbwjg8s

Sziasztok!
Nagy kérdés:
A H1 vezérlőhöz készítem a dobozolást.
Van egy tápáramköröm ugyebár tele kondival.
Egy alacsony feszültségű és egy nagyobb feszültségű köröm.
Az alacsony a digi tápnak 9V és egy nagyobb 42.7V-al.
Amig nem szabályoztam le a digi kört egy 7809-cel, adgig kb 12V környékén adott le.
A kérdésem: (nem röhög!!!)
Amikor kipróbáltam és kimértem az áramkört ugyebár hozta az értékeket amit fentebb írtam.
Amikor lekapcsoltam a hálózatról a kondik feltöltve maradtak, és mind a két körön ugyanugy tudtam mérni az előző feszültségnél egy kicsivel kisebb értéket.
Még jó 10 perc múlva is.
Fél óra múlva amior kiszereltem egy véletlen fémes érinkezéskor kisültek a kondik (szív dobog!!!).
Betettem a fesszabályzót és érdekes módon azóta a 9V os köra lekapcsolás után valahol szépen kisül és megszűnik a fezsültség, azonban a nagyobb feszültségű kör sarkain még mindig ott van olyan 40.7 V környékén.
Nem szívesen szerelgetem így. Nem tudom ez miylen veszélyt képviselhet.
Hogyan tudom arra kényszeríteni ezt a kört, hogy szépen kisüljön és nyugodtan fogdoshassam?

Itt a rajza:
A piros vonal mentén el lett választva azóta a két kör GND-ja.

Jó lenne egy viszonylag gyors válasz mert addig nem akarom fogdosni. :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/taparamkor/elektrontap.jpg" border=0>

rbbhbyvfs

Tegyél egy ellenállást a kondikkal párhuzamosan, az majd szépen lassan kisüti, ha nincs bekapcsolva. Én olyan 400-800ohm körüli értéket tennék oda, legalább 4-5W-ost.

Ha csicsázni akarod, akkor nagyobb értékű ellenállás + sorba egy LED, így mondjuk lassabban sül ki, de amíg a LED világít, látod, hogy van benne delej :) addig meg nem tapperolod....

4um5b65d

Egyszerűen köss be egy nyomógombot a kondik lábaira. Megnyomod és ezzel rövidre zárod őket. Ezt így kell kisütni, de csavarhúzóval is megteheted. Látom van ott még annyi hely az elko és a nanos kondik közt, hogy két lyukat fúrj és két valamilyen kiálló forr fül félét beültess 5-8 mm-re egymástól. Aztán jöhet a csavarhúzó, igaz mindig szikrázik egyet, de ne tojjál be tőle. Ha nyomógombbal csinálod akkor valami hálózati célra gyártottal csináld, az később fog beégni. Például 230V 2A

rbbhbyvfs

Hát ez nem mondható túl korrekt megoldásnak, szerintem a kapcsoló igen hamar össze fog égni. Azért ennyi kondi sok energiát el tud tárolni. De mindenesetre ez is egy megoldás, bár nekem ment már tönkre csavarhúzóm hasonló kisütéstől.

43pbwjg8s

Nagyon köszönöm a segítséget!
Most már mehetek és folytathatom legalább.
"Kis lépés Libusnak és Laslienek, de nagy lépés KisKZ-nak" ! :)
 HA csak ugy bementem egy boltba és vettemmondjuk 400 ohmos ellenálást és semmti nem kérdeztem, akkor azok milyen teljesítményűek szoktak lenni?
Vagy nagyon hülye a kérdés? Bocsánat!

000000000

A kondi lábaira egy 1k-s R és kész (a LED-es módszer is jó)! 1K esetén minimum 2W-os kell.