Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Leszedni hőlégfúvóval...

svejk

A "barkácsboltokban" kapható kémiai ónozótól én is óvva intek mindenkit..
Azonkívül hogy hogy nagyon rossz forrasztani, még enyhe átvezetéseket is okozhat.
A nyákgyártók tüziónozása az más az tényleg jó.
Egyébként a mai folyasztószerek tényleg jók, akár a mézszerű akár a többi. De hagyományos esetben a legyantázott nyák bőven elég.
Folyasztószer a sűrűlábú SMD-knél viszont elengedhetetlen, talán nem is a jobb forraszthatóság hanem sokkal inkább a felületi feszültség kiszorító hatása miatt.

43pbwjg8s

Sajnos nincs ilyenem.
10.900 Ft ért láttam egyet, de az DREMEL.
egy az, hogy nem tudom mennyire bízhatok meg benne, a másik az hogy már tele vagyok pákával és forrpisztollyal. :(
Tudom, hogy ha ügyes lettem volna azzal kezdem és nem pazarlok a többire.... De hát ugye tanulópénz.

Már ott tartok, hogy feladom és ki is fizetném, ha valaki megcsinálná nekem, vagy azt is, ha készt rendelne nekem külföldről.
Sajnos én még nem igazán rendeltem küldföldről semmit, bizalmatlan vagyok a dologgal kapcsolatban.
Aztán végre túllépnék már ezen és folytatnám az elektromos dobot és az RC szervókból építendő kis játékrobotot.  
De ez most úgy megfogott..... :( Enné meg a fene!

43pbwjg8s

Alap probléma az, hogy vastagabbra engedtem a forrszemek utáni nyakrészt. Ez nagy hiba volt, mert így elszívódik az ón az IC alól.
kezdetnek nem mertem vékonyabbal próbálkozni, mert nem tudtam mit tudok kivasalni rendesen.
A másik nagy probléma, hogy a két tüskesort túl közel tettem egymáshoz.
Így ha az IC-t feltettem a nyákra, szinte nem maradt helyem arra, hogy a tüskesor és az IC között a pákát rendesen hozzáérintsem a vezető sávhoz, hogy azon befutva a meleg megolvassza a cint.

Szóval... Sok hiba volt eddig.
De talán tanultam belőle valamit.
Csak már lassan belefáradok a sikertelenségbe ennél a témánál.

SquirrelTech

A nagy pisztoly hőlégfúvó akciósan 2000 Ft. Tescoban. :)
Bár mikroelektronikához kissé "durung". Úgy tudnád hasznosítani, hogy lejjebb csavart (~200-250°C között) vasalóra fekteted a panelt (már ha nincs rajta a tüskesor). Hagyod átmelegedni, majd a hőlégfúvóval adod neki a szükséges plusz hőt (felülről). Eztán lebillented róla és csodaszépen szétesik az egész. :)

43pbwjg8s

Amilyen vagyok én megfőzném azonnal.
De sajnálom, hogy a fémöntés topicban egyszer említett Spáros egylapos indukciós főzőlapot nem találtam a multkor már.
Azon ahogy néztem elég szépen lehetett állítani a hőfokot. (bár igaz nem tudom milyen határok között) Az még a csapágyszereléshez is jó lett volna. :(

Na azért valamit majd próbálkozok este. Bár ma születésnapi buli lesz nálunk. (38)  Szeretem gyorsan lerendezni évente az ünnepeimet. :)

svejk

Dehogy főzöd! Ne légy kishitű!  
Tudod vagyunk itt vak lovak elegen :)...
Alulról adj neki a hőlégfúvóval és csipesszel leemeled
Nyákot úgy is másikat akarsz csinálni.

43pbwjg8s

Rendben!
Megpróbálkozok vele.
A fenéket! Nem próbálkozok hanem megcsinálom! :)

Köszönöm a biztatást. Néha elkél. :)

43pbwjg8s

Sajnos azok a szimbólumok, amelyeket én használni és telepíteni szerettem volna az EAGLE alatt a QFN16 csatlakozásra, nem működtek.
Tudnátok segíteni? Valaki elküldene nekem egy működőt? Az sem lenne hiba, hogy elmondaná hová tegyem, mert volt olyan amit hiába tettem be az alkatrészkönyvtárba, nem volt hajlandó használni.
Előre is köszönöm!

SquirrelTech

Add hozzá a könyvtárlistához a Library / Use menüpontnál.

43pbwjg8s

Köszönöm! [#eljen][#papakacsint][#integet2]

000000000

ezután muszáj lesz [#hehe][#hehe][#hehe][#hehe][#hehe]

f2266unib

Szép napot mindenknek!

Volna egy pici gondom, amiben segítséget kérnék. (azért ide tettem, mert sok topicba beleférne a probléma de ehhez áll a legközelebb)
Kaptam egy brutális és tökéletes esztergát, amihez - mivel egyenáramú hajtással megy - tartozik egy elektromos szekrény 6 egymással független kimenettel. A kimenetek és a motor 50V-on 30A. Sajnos a sebesség csak 2 fokozatú (elektromosan) ill 2 áttételes. Hogyan tudnám megoldani ezen a teljesítményen a fokozatmentes fordulatszám szabályozást, mire kellene odafigyelnem? (összerakni össze tudom ha van rajzom, leírásom, de a tervezés messze van tőlem. KÖszönöm.

Szalai György

http://www.a300servo.com" TARGET=_fnew>Ez tudná az 50V 30A-t ha jól emlékszem. Hazai, számítógépről vezérelhető, encoder visszacsatolású, utánépíthető.

Ha elég a potenciométerről vezérelhetőség és a tachométer generátoros visszacsatolás, vagy még az sem kell, akkor pl: 1976 RT évkönyv 69-89. oldal. Elavultnak tűnő technika, de ha az igényt kielégíti, akkor minek bonyolítani.

Szalai György

Ja! Gondoltam kefés-kommutátoros motorok és nem BLDC-k.
Azért azt kéne tudni, hogy egyáltalán állandó mágneses, esetleg soros, párhuzamos, vagy vegyes gerjesztésűek.