Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kaqkk007

Ha mégis meghibásodik a vezérlő akkor tervezz teljesen újat saját programmal ....

000000000

Azt láttam de az semmit sem mond. Mi fajta? A típus nélkül nem tudsz semmit sem csinálni. Na meg egy komplett 100% egyező rajz is kell mert anélkül honnan tudnád mi hová van kötve és hol vannak kimenetek / bemenetek és mi milyen fajta stb. stb... Azt is kell tudni milyen nyelvet használtak. Sok fajta van... Na meg ha mindenre tudsz válaszolni akkor is, semmi esélyed sincs mert úgy érzem nem tudsz programmozni csak azt hiszed ez egyszerű dolog. Na meg arról is van szó hogy mégha mindent tudnál akkor sem segítene téged mert nem a program fog elromolni...

Szerintem add fel. Ha az a tíz éves mosógép elromlik újat kell venni. Ha nincs pénzed akkor spórolj és addig kézzel mosogatás.

dtb

Szóba került az encoder használata ( [#t201p419#]) Ennek kapcsán én már korábban elgondolkodtam rajta, hogy hogyan lehetne ezt megoldani egy inkrementális enkoder és arduino segítségével. Az arduhoz vannak illeszthető, sokszor írható, nem felejtő memóriák (bocs, de nem találom a  linkjét) Innen kezdve már csak egy olyan áramkör kellene, ami figyeli a bejövő tápfeszt, és annak megszűnése esetén még gyorsan kiírja, eltárolja az aktuális poziciókat. A visszaolvasás meg mehetne makróból inditva, szimulált billentyűzet küldéssel. Van esetleg valakinek egy egyszerű kapcsolási rajza a betáp (5V) figyelésére? Annyi elég lenne. hogy ilyen esetben egy láb állapotát megváltoztassa. A "backup tápnak" gondolom elég lenne egy alkalmas méretű kondi. Van valakinek esetleg energiája egy ilyen kütyüből pár darab elkészítésére? Mint már párszor írtam, nem vagyok otthon elektronikában, tehát ha rosszul fogalmaztam, jól értsd! :-)

D.Laci

Ennek így nem látom értelmét.

dtb

Az arduino tárolja folyamatosan a poziciót, a felhasználón múlik, hogy abszolút, vagy inkrementális pzicióként használja, kikapcsolás után is megörzi, és visszatölthető. Gyakorlatilag egy mezei DRO-t kapsz. Minek nem látod értelmét?

dezsoe

Az elmélet nem rossz, de vannak vele problémák. Egyrészt az Arduino szerintem nem elég gyors ahhoz, hogy több tengely enkóderét figyelje. Másrészt valamire való programban nem tudod billentyűzetről bevinni a gépi koordinátákat, hiszen a gépi koordinátának pont az a lényege, hogy azt nem lehet megváltoztatni, csak referencia felvétellel. (Ezzel trükközik az általam említett megoldás is.) Tehát lennie kell egy kommunikációs vonalnak az Arduinoval.

A tápfigyelés egyébként pár passzív alkatrésszel megoldható.

dtb

Igen én is csak EGY tengelyre gondoltam, már csak azért is, mert csak két megszakítást (IRQ) lehet vele programozni. Azzal viszont korrektül működik. Igazából az ST32 kompatibilis az ardu IDE felületével, tehát akár azt is lehetne használni erre a célra, és ott már nincs sebesség gond... A kommunikáción valóban gondolkodni kell még, mert ahhoz már megint egy külön modul kell, hogy pl. RS485-öt tudja kezelni...

D.Laci

Max. akkor használható valamire, ha áramszünet esetén is figyeli, és tárolja folyamatosan a pozíciót.
Napokon, heteken hónapokon keresztül.

TBS-TEAM

József

dtb

Hűűűű... ez nagyon komoly! Mondjuk az ára sem arduino kategória, de ahogy futólag ránéztem a specifikációjára, 8 megszakítást tud kezelni, az A|B esetén még így is 4 tengely... Kell nekem egy ilyen :-)

Jozs

Hát ha még Bluetooth és/vagy WiFi is lenne benne ... gondolom a méretek minimalizálása miatt nincs.

dtb

Arduino kompatibilis, vagyis az arduhoz kapható net, wifi, bluetooth modulok gond nélkül illeszthetők.

000000000

enéljobbat hova TouchDRO-Simulator-on-ESP32
hadweres integrált átjárokal wifi/ble4 van esp32 mintapéldákal bele füzhető a alap kodba....
TouchDROHD_0.3.0.apk

svejk

Wago kérdés.
Mit jelent az adatlapon a "tűzterhelés" kifejezés?

A 222-esnél ez 0,088 MJoul, de csak 40/85 C fokos.

A 221-esnél 0,048 MJoul, de itt 85/105 C fok a megengedett.
Ez utóbbi az átlátszó plexi szerű anyagú.

Melyiket mikor célszerű használni?
Vagy ezek egymást kiváltó típusok?