Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

J-Steel

BUTASÁG!
Most nézem, hogy freki van ott és kHz-ben.
Pirossal függőlegessel van jelölve az 50Hz. Az is kb 10mm. Szerencsém volt.

jani300

[#wow3]
Legalább a kérdésed lényegét megértettem .
De egy szó kimaradt a kérdésedből !
Mi is lehet az ?
Mert így nem igaz a magyarázat a kérdésedre !

J-Steel

"és" szócska?

jani300

Gazdaságosan ra gondoltam .
A kerülettel kapcsolatban esetleg ismersz összefüggéseket .
Az átmérő és a keresztmetszet azt látom megvan .

designr

A nagyfeszültsűgű távvezeték kb 35 alu szála ami körül öleli a 7 db szakitószilárdságot növelő acálszálat..volt szerencsém hozzá ...a diót pedig mindig a távvezeték kb kilós súlyú csavarjaival törtem..
Kinek milyen játék jut..

jani300

Írtad is hogy nem lineárisan , de attól még nő a terhelhetőség .

J-Steel

Igen, mert a mágneses hatán nem úgy érvényesül, hogy hirtelen, hanem átmenettel.

jani300

Hát ezt megint nem értem .
Arra gondoltam hogy az átmérővel nő a kerület , és a 10 mili mély keresztmetszet is nő !
De lehet ilyen későn már nem fog az agyam .[#wow3]

J-Steel

Itt ugye van egy általános leírás, de ebben nincsenek képletek, csak azt meséli el, hogy mi a dörgés:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Skin-hat%C3%A1s

Ehhez a parabola görbe miatt valamilyen felsőbb matek kell. A lényeg, hogy ne lépjük át a 20mm átmérőt.

jani300

Hát ez érdekes , picit részletesebben olvasnék róla .
Az biztos végül is hogy csak felületesen hallottam erről a témáról ,eddig .

jani300

Egy egyszerű magyarázat
Majd olvasgatok még ,de nem ma .[#integet2]

g89ketty

Nem mindegy, hogy sodrott vagy tömör. A sodrottban kisebb a bőrhatás (skin), ami a sodrás "menetemelkedésével" is változik. A szigetelt a legjobb, de ott is van még közelségi hatás a szálak között.

Szalai György

Elvileg bármekkora keresztmetszeten, bármekkora áramot át tudunk vinni, amíg a vezeték maga létezik egyáltalán. Ha a vesztességekből több jut át a környezetébe, akkor még többet is.
Az átvihető áram mennyiségét, bármely keresztmetszeten a ,,veszteségek" eltűrhetősége korlátozza. Ha a cél épp a vezeték melegedése, akkor nem csak eltűrhető, hanem kívánatos is a nagyobb vesztesség. Ha pedig az elolvadása, akkor még inkább.
Ebből következően az átvihető áramot nem befolyásolja a bőrhatás sem. Az amúgy sem áram, hanem frekvenciafüggő.
Szerintem.

ebalint

Az adatlapod szerint Te villamosmérnök vagy.

Mit oktatnak a villamosmérnököknek?

/ az ok, hogy a tyúkokról semmit.[#nyes]

J-Steel

Már megint jön a személyeskedés. Kérem mellőzzük!

Akkor mondjuk azt, hogy van, de elhanyagolható. A hobbista úgysem telepít ilyesmit: