Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Ab-ovo!
Ellenőrizd az ellenőrző műszeredet! [#nemtudom]

RJancsi

Van egy Flueke multiméterem amiben eléggé megbízok, különösen, hogy nemrég vettem egy gagyi kínai DSN VC288 panelműszert és gyakorlatilag a kettő között tized volt az eltérés. Ezekhez képest az analóg műszer 20 V-nál 17-et mutat, a másik tartományban 5 V-nál 3,7-et.

pbalazs

Mondom, próbáld ki kopaszon a műszert. Előfordul, hogy a műszer házában is van ellenállás, azt is nézd meg.

RJancsi

OK, ma már nem, de holnap szétszedem.

pbalazs

Csak óvatosan: 100uA-es az alapműszer.

RJancsi

Nézegettem. A csavarjait rejtő fészkek gondosan ki vannak töltve valami zöld fényes anyaggal, talán műgyantával. Azokat kéne előbb kikaparni, hogy szét lehessen szedni. Lehet, hogy eltekintek ettől, és a korábbi hozzászólásomban említett kínai panelműszert fogom a kimenetére rákötni. Az pontos és digitális ami a mai világban már nem elhanyagolható. Ráadásul tudok neki egy független stabil 5V-os tápot adni ami még korrektebbé teszi a kijelzést, mert így kisebb feszültségeket is lehet mérni vele. A LED-ek kb. 3,5 V tápfeszültségnél gyulladnak ki.

ajpwg6jrn

Elkészült a sziget üzemű energiaellátórendszerem plusz egy alkatrésze. (Most még csak beleraktam ebbe a 19"-os dobozba, de persze szépen el lesz rendezve és rögzítve is lesz. Tegnap és ma megvolt az első tesztje ennek a modulnak is. Teljes töltés/kisütés/töltés. Valamivel több, mint 1kW/h-nyi energia tárolására alkalmas. (Ez 12V-osólom savas akkuból 83Ah lenne, de mivel azoknak ciklikusan maximum 20-30%-átlehet kivenni károsodás nélkül így ez kb. 275Ah-nyi ólom akkuval egyenértékű.)  Jelenleg 5,5kW/h-nál tartok és még 2kW/h-val akarom bővíteni. Plusz kell még hozzá némi akku védelem és felügyelet.

pbalazs

Okés, számolj majd be róla.

RJancsi

Ma relatív ráértem, nyomtattam a kínai V/A panelműszernek egy dobozt és "bedrótoztam" a tápegységhez. Az analóg műszeren állítottam a feszültségeket, felül látszik, hogy valójában mennyi jön ki a tápból (a panelműszert összehasonlítottam a multiméter által kijelzettel, és azok jók). Próbaképpen rákötöttem egy 100 Ohm-os potmétert és örömmel tapasztaltam, hogy változó terhelés mellett is jól tartja a feszültséget. Nem piszkálok bele a tápba, marad a külső kijelző.

g89ketty

Az alapműszerrel soros 15k potival az árammérés állásban tudod hitelesíteni, feszmérő állásokban a két 150k potival.[#pias]

g89ketty

Szerintem valaki beletekert a potikba, nézd meg, hogy le voltak-e festve.

pbalazs

Okés, ahogy neked jobb. Köszi, hogy megmutattad.

x0xfbtp58

Nézted már szkóppal a kimenetet, vagy legalább AC állásban multiméterrel? Egy ilyen öreg műszernél esélyes, hogy az elkók cserére szorulnak.  Ha AC komponens van a kimeneten, akkor meg nem csoda, ha különböző mérőműszerek eltérő DC feszültséget mérnek.

RJancsi

Na, erre nem gondoltam, pedig esélyes. Köszi a tippet, megnézem!

RJancsi

Még egyszer köszönöm! 10 V-nál "gyönyörű", kicsit zajos 3 V/50 Hz fűrészjel van a kimeneten. :(