Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Mivel a rezolver egy forgó transzformátor, nem csak a drótvégek azonosítása releváns.
Fontos a max. bemeneti áram értéke. Az ezt meghatározó bemeneti feszültség, valahol 1-26VAC között, és frekvencia 400-10 000Hz között.
Az áttételi arány, ezen keresztül a kimeneti feszültség és a lezáró impedancia, hogy illeszkedjen az elektromos környezetéhez.

jani300

Az a 24 voltos izzó fog világítani ?
 12 voltos inkább izzana valamennyire szerintem . .

svejk

Nem fordítva ülsz a lovon? :)
Az autód hogy működik?
Minden az akkuról megy aztán ha jár a motor az emelt töltőfeszültség miatt átveszi a szerepet a generátor, plusz még az akkut is szinten tölti illetve szinten tartja.

Értem én hogy Lithium meg nagyon kell rá vigyázni de azért ki van ez már találva...

zozo

Hogy átláthatóbb legyen a dolog, olyan vitorlás nagyhajó elektromos hajtásáról lenne szó, amelyik csak szélcsend esetén és kikötéshez használhat robbanó motort. A robbanó motort mindenki utálja, főleg partközelben, illúzió romboló hatása van vitorlázós körökben. Kikötéshez bőven elég csak akkuról hajtani, viszont szélcsendben több kilométerre már kell az aggregátoros rásegítés.

Visszatérve a témához
Azt gondoltam én is, hogy a tápot rákötöm simán az akkura.
Nem is volt baj addig, amíg az akku maxra volt töltve. a motor pedig fél fordulaton üzemelt 30A mellett.
Így az akkut nem kellett töltenie, a 30A ment a motor felé.

Ám folyamatos 50A körüli terhelésnél az akku feszültsége folyamatosan esett, így a táp már 30A felett terhelődött, amit az aggregátor nem viselt és leoldott.

Amikor az akku feszültsége 24,2V-ra esett, lekapcsolt motor mellett is majd 40A töltőáramot igényelt volna.

Ezért gondoltam, hogy a konstans 30A korlát mellett az aggregátor nem áll le, ezt folyamatosan táplálja a motor felé.

A diódát is azért találtam ki, hogy az akku felé ne folyjon áram, a generátor csak a motort táplálja.  Vagy ez hülyeség?

A generátor kicsit zajos, és ha le kell állítani, akkor is folyamatosan kell, hogy az akku tovább hajtson.

Relézni sem lehet, mert a táp pillanatnyi megszakadásával a motor vezérlője letilt és a motor leáll.

Bankimajki ötletét, hogy a tápot visszabutítani, elsőre jónak látszott, viszont ha máskor nagyobb aggregátor táplálja, akkor meg jól jönne még az a 43-44A amit még max tud a táp.

Természetesen a cél, hogy az akkut minél később kelljen tölteni, és csak a plussz áramigénybe segítsen be. Tehát ettől van megfordulva a ló  :)

Jani:
Igazad van, lehet, hogy 6V-os is jó lenne oda :)

Vagy áramkorlátnak egyszerűen tegyek egy ellenállást?

svejk

Neked minden Wh számít dióda, ellenállás felejtős.

Korlátozd a tápot Bankimajki szerint, hogy bírja az aggregát a többit meg majd megoldják a kiegyenlítődések mint az autóban.

Ne bonyolítsd túl, de azért evezőt vigyél. :)

svejk

Dióda helyett esetleg valami vezérelt egyenirányító nagy FET-ből.

zozo

Köszi szépen. Igazad van... -pedig már szemet vetettem a hetrámhoz félretett tartalék diódáimra is :)

kuner

Van egy arduino, valaki által megírt programmal. Ennek van egy pwm kimenete meg 2 másik kimenete. Ettől függ a forgásirány.
Egy frekiváltó esetében ez jó is lenne.
De.. az ac szervo vezérlőm +10v vagy -10v amit vár, forgásiránytól függően.

Ezt miféle áramkör közbeiktatásával tudnám összehozni szerintetek?

remrendes

Van egy egyeniranyito panelem toroidhoz, aminel a pufferkondi ket labat rovidre lehet zarni egy 5W 2700Ohmos ellenallassal. Ez csak a kondi kisutesere valo vagy van valami egyeb szerepe is?

fn47xk7ei

Már többször tönkrement a plazmavágóban lévő pilotáram mágneskapcsoló ami ugye nagy teljesítményű egyenáramot kapcsolgat . Szeretném valamilyen elektronikus kapcsolóval helyettesíteni a mágneskapcsolót , no de mivel ill. milyen megoldás lenne a legjobb ? Nagy áramú IGBT modul vagy esetleg szilárdtest relé és mögé egy 3 fázisú egyenirányító ? Van valakinek tapasztalata az egyenáram kapcsolgatásban vagy ötlete a megoldásra ?

fn47xk7ei

Köszönöm , sikerült megoldani [#taps]Megkérdeztem a buszmegállóban egy járókeretes nénit és ő tudta a tutit ![#taps][#kacsint]

Csuhás

Ha nem direkt bosszantani akarsz minket, akkor mond el a megoldást!

PSoft

jani300

Villanytargoncában vannak frankó egyenáramú mágneskapcsolók ... :)

fn47xk7ei

Kérem szépen , érteni  poént (érteni magyart )! Ha nem megy akkor ne poénkodjunk ! (Tudom , kevesen értenek de nem érdekel !)Amúgy szia ! Tudom te valamelyest " érteni magyart" ... én törni "magyart"[#hehe][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]