Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kuner

Létezhet olyan áramkör / átalakító, amely inkrementális enkóder jelből szinuszos jelet produkál?

s7manbs8

Ha nem is létezik, csinálni lehet.

Szalai György

Szabályos és folyamatos szinuszt szerintem elvileg is lehetetlen.
A négyszögjel nem közli előre a saját lefutásának idejére vonatkozó információt.
Lehetne az előző négyszög lefutásából időmintát venni, de a következő biztos nem lesz azonos hullámhosszú.

Valamit biztos el lehet követni és valahogy talán működhet is, de folyamatos, mérésre alkalmas szinusz nem lesz.
Főleg nem marad az A és B csatorna között mindég pontosan kilencven fok a fáziskülönbség.

Nagyjából stabil frekvenciájú négyszögjelet könnyen lehet szinusz szerűvé alakítani RC hálózattal, de az enkóder négyszögjele folyamatosan változó frekvenciájúnak tekinthető.
Az RC hálózat frekvenciafüggése miatt ez a módszer az enkóder négyszögjelére aligha alkalmas.

Szerintem.

kuner

Akkor ezek szerint egyszerűbb beszerezni szinuszos kimenetű enkódert.
Köszi a magyarázatot!

svejk

Mekkora felbontásúra lenne szükséged?
Heidenhain EnDat-os absolute-om van pár darab, és az endat mellett szolgáltatják a sin/cos jelet is 1 V-on.

A szinuszosok általában nem kirívóan nagy felbontásúak, hiszen majd az elektronika még interpolálja és többszörözi a felbontást és lesz belőle belül ismét TTL. :)

kuner

Hm, ha így állunk, akkor majd ha megjön a vezérlő, belenézek, hogy mi is a helyzet.
Ha ez is ezt a módszert alkalmazza, akár még jó is lehet az inkrementális is, abból van jópár darab, különböző felbontásokkal.

Jó, hogy említetted, még meg sem néztem, hogy milyen felbontást vár a hajtás.

svejk

Belül már nem hiszem, hogy hozzáférsz, azért volt ott a smiley is a mondat végén.

Milyen vezérlőt vársz ha nem titok?

kuner

Berger lahr twin line TLC521

KoLa

Pár neoncsövemet lecseréltem led-esre.
Sajnos a rádióvételre zavart tesz, sistereg.
Itt mifelénk gyengén vehető a 'metró' rádió!
Ha kinyitom a szekrény ajtót jó, ha arrébb megyek nem jó,ha süt a nap nem jó, ha esik jó!
Ez a ledes neon viszont, bármi van , rátesz egy nagyfrekis sistergést.
Hogyan lehetne ezt kiszűrni?

designr

Ott attól függ milyen modulok vannak meg a vezérlőhöz..

svejk

Egy napot tököltem olyannal, hogy ismerős hozott 120 cm-eseket amik még a kapucsengőt is kiakasztották, de ugyanabból a márkából a 40 cm-es tök néma volt.
Nem jutottam semmire, valahogy nagy nehezen visszavették a boltban őket.

gaben

Itt is a tápegységben lévő nem lineáris elemek pakolják a hálózatra a felharmonikusokat.
Egy megoldás van, hálózati zavarszűrőt kell használni.

KoLa

Ez nem bolti! nyíregyházi piaci,kínai.
Kék dobozos.

KoLa

Akkor az elemes rádiókat nem zavarja?