Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

zozo

A jobb fajták bírnak annyit, aztán egyre nagyobb lesz a belső ellenállásuk. A lítiumos cellák jóságát egyébként belső ellenállás méréssel szokták ellenőrizni. Van rá kici kínai teszter.

svejk

Hmmm... hosszabb élettartamot gondoltam nekik.

Dell notikból bontottam 24 db cellát, a saját elektronikájuk már selejtezte őket, de még nagyon használhatónak tűnnek.
Egy cella sem durván hibás.
No majd mérek egy kisütési időt.

b4nm7gjvr

A gyártó min. élettartam ciklusszámnak    300 ciklust adott meg. Ez nem azt jelenti, hogy 300 töltés-kisütést bírnak ki, hanem lehet az 400 vagy 500 is, de utána valóban a belső ellenállásuk folyamatosan emelkedik.

ajpwg6jrn

Én még kiegészíteném azzal hogy a Li-ion technológia hasonlít a gépjárművek motorjaihoz. Ha folyamatosan "gyötörve" vannak, akkor rövid idő alatt elhasználódnak. Viszont normális használat mellett a megadott ciklusszámok többszörösét bírják.
Gyötrés alatt folyamatos túlterhelést, nagyáramú töltést, túltöltést, túlmerítést értek, esetleg magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten van használva üzemszerűen, mint ami megengedett. (A fentebb írt tevékenységek mindegyike nagyon káros a Li-ion technológiás akkuknak.)
Érdemes túlméretezni minden akkut és akkor jön a meglepetés hogy milyen sokáig bírják. :)

Kelepeisz Lajos

Uraim, lehet zaza a kérdés, de szerintetek lehet házilag készíteni plazmavágót vékonyabb lemezekhez, mondjuk ha meglenne a gyári munkakábel, trafót tudnák összehebrákolni, lehetséges?

fn47xk7ei

Trafósat aránylag könnyű ( már amennyiben valaki tud tekercselni ), inverteres pedig olcsón (50-60.000 között ) tudsz rendelni az Ebay-en azaz az építése nem ajánlott . Egy fórumtársról tudok aki inverterest plazmavágót épített .De mint írtad hagyományos "trafóst" akarsz - azt a legegyszerűbb a egy olcsó (kínai) hegesztő transzformátort szekunderét újra tekercselni . Én is készítettem anno ilyen egyfázisút de elég korlátozott a teljesítménye , max 30A .

fn47xk7ei

A "hebrákolás" szót nem tudtam értelmezni - ez esetleg valamilyen bontott gyári plazmavágó trafót jelentene ?[#nemtudom]

Kelepeisz Lajos

Értem, és milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a trafónak, ejtő vagy tartó karakterisztikájú kell, mekkora feszültség mekkora teljesítmény, egyen vagy váló feszültség kell? CO hegesztő trafót már tekertem, az nem gond, csak nem tudom a plazmavágó elvét.
Köszönöm.

Kelepeisz Lajos

Hebrákol (szleng)=szerel, bütyköl

fn47xk7ei

A transzformátor jelgörbéje hasonló (eső) mint az MMA-AWI hegesztőgépeknek . Teljesítményt az nem tudom mert azt se tudom mit takar a "vékony lemez " . De ez elég hosszú téma így biztosan jobban jársz ha a HE-án létező "Plazmavágó építése házilag " elnevezésű topicot végigolvasod . Ott rengeteg infót megtalálsz és akkor mentesülünk a sok kérdés-sok válasznak sokszori ismétlése felesleges billentyű koptatástól . Én is aktívan jelen vagyok a kezdetétől az említett fórumnak mivel már aránylag régóta érdekel a téma .Tehát én ezt látnám célravezetőnek ha komolyan gondoltad a plazmavágó építését . [#eljen]

d30xhrezp

Szia Lajos!
Semmi különös trafó nem kell,csak megfelelő teljesítmény,és 120-200V szekunder. Ha kell rajz küldök.
Az enyém csak 20A tud 3-as lemezeig,de hegeszteni,kemény forrasztani is lehet vele.

Kelepeisz Lajos

Szia pixel!

Megköszönném, szívesen megnézném.

Köszönöm.[#eljen]

Kelepeisz Lajos

Rendben, feltétlen átmegyek és elolvasom azt a kb 30 oldalt. Köszönöm szépen az infót.[#eljen]

xbwtgv9j

Üdv Mindenki

Legyen kedves valaki segítsen abban, hogy milyen feszültségszabályzót vegyek. Egy keverő gépet építek eszterga hajtáshoz, és szeretném kivezetni a fordulat vezérlést elérhető pozícióba.
230v 50Hz 850 w 0-550/perc max
Köszönöm

ajpwg6jrn

Porszívó fordulatszámszabályozója megfelelő lesz hozzá. A lényeg hogy fázishasításos elven működjön.