Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Igen ..... csak éppen nincs .

fn47xk7ei

Érthetőbben ... a fórumon látható , szoktam volt bontani elektromos targoncákat de jelen pillanatban volt-nincs  !Az egyenáramú kapcsolgatás meg nedves környezetben mágneskapcsolóval valahogy nehezebb ! [#nemtudom][#nemtudom]

jani300

Több oka is van hogy nem szóltam bele .
Az egyik hogy nem vagyok tisztában a feszültség és áram viszonyokkal az adott felhasználásban .

fn47xk7ei

Az egyen áramú kapcsolgatás más mint a váltó áramú . Jelenleg egy régi DIL 0052-es van sorolva de ez sem az igazi .[#rinya]

GG

Gondolom mindenki ravagja a valaszt, hogy altalaban MOSFET (tobb MOSFET, IGBT, stb.). Az alkalmazas reszletei persze befolyasolhatjak a kapcsoloelem valasztast, ezt majd te megmondod.

A magneskapcsolo gyari alkatresz? Es nem tudja ami ra van irva? Vagy nem olyan terheles eri? Lattam mar elore tervezett avulast ilyen modon kivitelezve.

Pontosan mi a kerdes: akarsz nyakot tervezni, karakterisztikakat bogaraszni? Miert nem valasztasz egy olyan kapcsoloelemet, aminek az egyenaramu kapcsolasi tulajdonsaga megfelelo? Pl. egy SSR-t.

fn47xk7ei

Két perccel ezelőtt mentettem el a fényképet a beégett mágneskapcsolóról ... aztán huss, eltűnt ... most megint keresem .[#worship]

fn47xk7ei

Köszönöm , értékelem a hozzászólásodat !

Csuhás

Feltételezem hogy ott ronda nagy induktív feszültség csúcsok lehetnek, az pedig pusztítja a félvezetőket.
Nem lehetne a mágneskapcsoló érintkezőjét védeni kondenzátorral, RC taggal, varisztorral stb?

fn47xk7ei

Nem tudom az egyenáram miatt .

gaben

A DIL 0052-es mágneskapcsoló érintkezői váltóáramra vannak tervezve.
Egyenáramnál más típusú érintkezők, ívoltás, valamint nagyobb érintkező távolság szükséges, hogy a keletkező egyenáramú ív megszakadhasson.
Váltóáramnál ez nem probléma, mert az 50Hz-es szinuszosan váltakozó áram, az érintkezők bontásakor sokkal könnyebben és gyorsabban kioltódik.
Használj 3db mágneskapcsolót ha 3 fázisú a rendszered és minden főáramköri záróéri tkezőre párhuzamosítsd le a különböző fázisokat.

Csuhás

Miért nem?

GG

fpd0kbd4

Nagyáramú egyenáramú érintkezőknél,szoktak használni permanens mágnes burkolatot az érintkezőkre, az ívhúzás csökkentésére (a fizikai magyarázatát ne kérdezd tőlem)

Rabb Ferenc

Egy kis elmélet:

Váltakozó áram megszakításakor viszonylag "egyszerű" helyzet, mert a hálózati feszültség másodpercenként százszor nullára csökken. Tehát az érintkezők nyitásakor az ív optimális esetben az első félperiódus végén kialszik. Kivétel a brutál nagy zárlati áram megszakítása, mert ekkor az ív magas hőmérséklete erősen ionizálja az érintkezők közötti teret, így az visszagyulladhat a még nem teljesen nyitott érintkezők között.

Az egyenáramot a fentiek miatt nehezebb megszakítani, vagyis azért mert a feszültség nem csökken nullára. Az érintkezők nyitásakor ív keletkezik ami fenn is marad, mert minden feltétel biztosított ehhez. Kis érintkező távolság, viszonylag nagy feszültség és magas hőmérsékletű izzó gázok.

Az egyenáramú megszakítók ívoltó kamrája eltér a váltakozóétól. A permanens mágnes az ívoltó kamrába tereli az ívet. Persze ehhez az is kell, hogy a megszakító polaritás helyesen legyen bekötve, mert fordított esetben az ív befelé halad és csúnya dolgokat csinál.

Az ívoltó kamrában egy sor (3-4 darab) ívoltó lemez van. Ezek kettős szerepet töltenek be. Egyrészt hűtik az ívet másrészt darabolják is. A két érintkező között a feszültség eloszlás nem lineáris. Van egy viszonylag nagy anód és katód esés, és egy ezekhez képes sokkal kisebb ív feszültségesés. Tehát a darabolással hatékony ívoltáshoz szükséges anód és katód esések számát növelik.

Egy szónak is száz a vége (épp most bizonyítottam :) ) Egyenáramhoz erre a célra készített megszakító (kontaktor) alkalmazása szükséges.

Rabb Ferenc

A színes kép meg lemaradt...