Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Sajnos igaz adolog - a DIL mágneskapcsoló összeégett a gyakori kapcsolgatások miatt . Most egy 100 A-es 1200 v-OS IGBT modul a próba alap .

fn47xk7ei

Elnézést , még hozzátartozik : 380V üresjárati feszültség , pilot ellenállás 10 Ohm és fogalmam sincs a trafó eső jelgörbéje alapján mennyi az adott időbeni  valós pillanatnyi áram  . Mikor viszont az ív stabilizálódik akkor kb. 100 V az ívfeszültség . Persze gyakoriak a kapcsolások (cnc) és emiatt rövid a mágneskapcsoló élettartama .

fpd0kbd4

Köszi!
 Már csak az a kérdés, ha egy ilyen ívoltó kamrát szeretnél készíteni,akkor hogyan kell  a mágneseket elhelyezni az érintkezőkhöz képest a térben a polaritásukra is tekintettel? A másik kérdés mi határozza meg az általad is említett áramirányt?

somma

A megégett mágneskapcsoló fotóját nézve elgondolkodtató annak a bekötése.
1 kérdés: mekkora az átfolyó egyenáram? (úgy tudom ez a pilot ami nem 50-100 Amper nagyságrendű)

Tehát nem indokolt a 3 főáramköri érintkező párhuzamosítása, sőt !
A logikus szerintem ilyen esetben az érintkezők sorba kötése, hogy megnöveljük a nyitáskor a keletkező ív hosszát. (ha már egyszer (lehet kényszerből) ilyen mágneskapcsoló lett beépítve.

Rabb Ferenc

A mágneses erővonalaknak merőlegesnek kell lenni az elektromos ívre. Ekkor a Lorentz erő hatására az ív elmozdul. Az elmozdulás irányát a "jobbkéz szabályjobbkéz szabály" adja meg (nem a KRESZ szerinti :)

Rabb Ferenc

Az érintkezők soros/párhuzamos kötését illetően teljesen igazad van. Soha nem nyitnak egyszerre, emiatt mindig az utolsónak nyitó "viszi el a balhét".

Ha az megpusztult, a következő "utolsónak" nyitón a sor...

Persze ehhez azért az is kell, hogy egy érintkező pár is tartósan elviselje a rajta átfolyó áramot

fpd0kbd4

fn47xk7ei

Mint láthatod a képen a DIL mágneskapcsoló érintkezői (kék színű vezetékek) sorba vannak kötve . A áramot meg írtam ,hogy pontosan nem tudom mennyi mert nem az üresjárati feszültséggel kell számolni hanem az eső jelgörbét figyelembe véve és a 10-15 ohm-os soros ellenállást + az ív ellenállást ... ezt nem tudom pontosan mennyi az "annyi" .Persze ha az üzemi áram például 45 A amit tud a plazmavágó akkor biztosan nem számolhatok 100 A-es pilotárammal .Durván 15-20 A szokott lenni de nagyon szikrázik a mágneskapcsoló érintkezője és ha gyakori a kapcsolás hát összeomlik a rendszer .

somma

Igen, ahogy írod, úgy lehetett bekötve, de a képen már csak egy érintkező aktív, a bal szélső. (Gondolom az elégettek sorba ki lettek hagyva) Na ez zavart meg.

fn47xk7ei

Nincs az kikötve , szép sorban vannak . Sajnos évekkel ezelőtt én cseréltem ezt a mágneskapcsolót is ki de nem fordítottam komolyabb figyelmet rá mert az előző is DILL volt és az sem már az eredeti kapcsoló . Most megint hozzám került a gép relé és mágneskapcsoló hibával .Még egyszer nem akarom ugyanazt a hibát elkövetni de viszont ebbe nem akarok drága megoldást . Tehát ennél még nyitott a kérdés . Az én gépemben is meghalt a mágneskapcsoló de annak elektronikus kapcsolóval való kiváltása most megoldódott .Ezért is vetettem fel a kérdést .

fn47xk7ei

Van itthon gyári kondenzátor-ellenállás supressorom , kipróbálom majd .

RJancsi

Sziasztok! Egy kis segítség kéne... Nemrég szert tettem egy használt OE 711 tápegységre. Működik, de az analóg műszere jóval kevesebb feszültséget/áramot mutat a valósnál (multiméterrel ellenőriztem). A neten fellelhető kötésrajzokon szerepel a műszerrel sorba kötött "P6" trimmer, de az én tápomban ennek nyoma sincs. Találkozott már valaki ilyen táppal vagy van ötletetek mivel lehetne "felhúzni" a műszert a valós feszültségre/áramra?

pbalazs

Próbáld ki külön a műszert. Ha az jó, akkor a soros ellenállása nyúlt meg.

RJancsi

A Sorossal mostanában másoknak sok baja van, de nem politizálok. [#nyes] Milyen ellenállásra gondolsz? Mert végig"másztam" a műszer vezetékein és direktben rá vannak kötve a V/A váltó kapcsolóra. Sehol nincs se soros ellenállás se trimmer (mint ahogy a kötésrajzon látható).

svejk

A feszültséggel még nem is lenne gond, mert azt külön-külön a P7-P8-cal be tudod állítani, de árammérésnél közvetlen a shöntre kapcsolódik.

Ellenőrizd le még egyszer az árammérő funkciót lehetőleg több állásban 1/4, fél, 3/4 és teljes mutató végkitérésnél.

Ha nem lineáris a hiba akkor esetleg a mutató ellensúlya mozdult el, netán esett le.

Ha a linearitás rendben akkor nincs más hátra mint meg kell növelned a shöntöt, persze ez magával vonzza a teljes újraállításokat az áramszabályozó részben.
A végén a feszt meg az említett P7,8-cal kalibrálod.