Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Valoszinü mozgás közbeni vibráciot vizsgálták...

kaqkk007

Az engedélyező bemenet fel-le van húzva ?

Vetesi75

Ilyen kártyáról van szó:Kártya.) (Nem a Fórumtársunktól vásároltam.) Motor meghajtót, enkódert, stb. még nem mertem rá rakni - csak "deszkán" próbálgatom linux-CNC-vel.
Lehet, hogy nem független bemenetek ezek (P10-P15), hanem kell hozzá a külső 12V és csak simán saját gnd-re kell kapcsolni a működéséhez?

Vetesi75

Nem csak lehet, hanem biztos! Próbára 5V-ot átkötöttem a 12V bemenetre (nem igazán korrekt, mert van ott egy LM317 is a környékén) és így már működik. :( Ezzel sem kell esztergálni szerintem... (Vagy kivágok belőle két optot és az 5V TP kimenetű enkódert bedrótozom direktben a csatlakozóra.)

zozo

Én egy 5-12V DC-DC stepup konvertert tettem rá, aztán semmi gond vele. Nálam is linuxcnc-vel működött.
(tehát a 12-24V nélkül nem fog működni sem a limitek, sem a 0-10V-os analóg kimenet)

Vetesi75

Köszi! Az analóg kimenet (PWM) még sajnos nem érint , de a bemenetek inkompatilitása kicsit aggaszt. Eddig meg voltam ilyen kártya nélkül (direktben az LPT-ről ment), gondoltam kicsit rendezem a bemeneti "állapotokat" , de ezzel nehéz lesz... A kártyák mindenesetre úgy működnek, ahogy kellene nekik (,de nem úgy ahogy nekem jó lenne :().

VighLajos

Most én vagyok a hülye, vagy átírták a villanyosságot?
Anód-Katód

Timár László

Érdeklődnék, nagy flexet szeretnék átalakítani lágyindításúra és külön potméteres fordulatszám korlátozósra. A Conradnál van ford.szab. egység v.mi 5 ezerért de elég nagy db. Nem a kapcsolóba akarom, de férjen bele a készülékbe. VALAMI TANÁCS?? nem_public@freemail.hu Timár

000000000

épitesz egyedi méretbe akkor beférhet ahova kell...
MLX90805

Timár László

Kõszönöm a tippet. Megkérdezem a fiamat. Igaz õ inkább müholdgyártásban dolgozik, fejleszt az EU-nak és a NASA-nak. Meg adjunktus a BME Villanykarán. Én meg 30 éve foglakoztam tirisztoros gyújtással LADÁhoz.

s7manbs8

Ami van készen, azt nem érdemes kifejleszteni. :)

Timár László

Megkérdeztem. Le tudja gyártatni a panelt, de nyákot nem tud tervezni, csak az IC belsejét. A megadott mlx90805 -öt nem találjuk magyar beszállítónál. Amit talált és kapható
https://www.electroschematics.com/444/motor-speed-regulator-with-triac/
az nem lágyindítós szerintem. Hol van ilyen MLX90805. Látom az alibabán 5db-jával. Valami beszerezhetőség magyar?
Timár

>Nem találom sehol ezt az IC-t, és sajnos alternatívát sem, de biztos
>rosszul keresem. Viszont van egy egyszerűbb kapcsrajz:
>https://www.electroschematics.com/444/motor-speed-regulator-with-triac/
>ez nem lehet jó?
>Az alkatrészeket mi a Lomex/Farnell/Mouser-től szoktuk rendelni.
>Amit tudok segíteni, hogy egy profi nyáktervező programot letöltök. Mi
>az Altiumot használjuk a cégnél minden nyáktervezére. A legyártatást el
>tudom intézni,

000000000

Mit gondoltok? [#nemtudom]

Normális dolog az, ha a kacsoló üzemű táp burkolatán 100-150 volt körüli váltófeszültség mérhető?

Próba közben jól megrázott az egyik, amint a földelt géphez értem a másik kezemmel.[#zavart2]
Nagyon meglepett a dolog. Rámértem, 148 voltot mutatott a műszer.[#csodalk]

Méregetni kezdtem a többi ilyen tápom is  
Kiderült mind a 6 nál van a burkolaton váltófeszültség. 100 és 150 volt között mértem.
Az mellett, hogy veszélyes, még pluszfogyasztást is generál, ha leföldelem.

Mit gondoltok, hibásak a tápjaim?
Lehet ez ellen tenni valamit?