Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Egy hosszabb műanyag tengelyt esztergálni neki, meg lehet egy másika venni hozzá vannak hosszú szárú műenyag potik, azon nem húz át még a millió volt se, akárha Tesla is generálja. :)

sasi

ra8nsmk6w

Ezt megcsináltam! A videóból a lényeg kimaradt a lámpa bekapcsolása és a tényleges kiforrasztás alatt eltelt idő.
Na az durva.[#csodalk]

Rabb Ferenc

Mennyi a tényleges idő saját tapasztalatod alapján?

000000000

Az érintett veszélyek miatt nem tetszett. Az egyik az, hogy megvakulhatsz az UV miatt miközben egy kis chipet forrasztasz le, a másik az hogy megégetheted magad vagy a kártyát vagy más alkatrészt, vagy pedig akár tűzet is okozhat. Azon kívül a halogén lámpa érzékeny és felrobbanhat és azzal is meg vakíthat. Vegyél egy olcsó hőpisztolyt és azzal biztonságosabban tudsz leforrasztani mindent. Szerintem nem jó ajánlat még kipróbálni sem, na de mindenki azt csinál amit akar.

ra8nsmk6w

Egy akkora chiphez több perc is lehet.
Pl: egy micro usb aljzatot nem volt türelmem kivárni miközben a környékén már minden olvadt.
Ahogy elöttem irták a hegesztő szemüveg nélkül konkrétan megvakultam volna.

J-Steel

Ez nagyon rossz. Ennyi erővel a nap segítségével és nagyítóval is forraszthatnánk.
 A kisugárzott hő nem ugyanaz mint a forró levegő, mert az alkatrész színétől függ, hogy mennyit nyel el.
 Ebben az esetben a fekete IC háza és a zöld maszk forrósodik fel, és ezek adják át a hőt a lábaknak. Én egy ezen módon leforrasztott alkatrészt biztosan nem tenném fel a paneljaimra.

Sajnos ígyis előfordul nálam, hogy a hőlégfúvóval a szokásosnál tovább melegítem, és az Analóg-digitális átalakítóknál a nullpont elvándorláson észre is veszem.
 A mai IC-k érzékenyek, mert spórolnak a szilícium lapka méretével, hogy olcsóbban tudják adni. Emiatt érzékenyebbek a melegedésre.
 Én nem tenném ezt amit a videón láttunk.

PSoft

Mindjárt jön @elektron kolléga,és kitalálja...
...koncentráljuk a fényt, valami pici lyukon át...:)

LittleSV

Azt tegyük hozzá hogy nem minden alkalmazásnál lehet forró levegőt használni.
Én dolgoztam ilyen lámpás kiforrasztó állomáson. Ott ugye ténylegesen "koncentrálva van a fény", és nem vakul meg vele az ember. Amit nem akarunk melegíteni oda használunk kapton szalagot.

Rabb Ferenc

Pedig mekkora ötlet!!! Csak ne lenne az a hülye fény ennyire régimódi. Mereven ragaszkodik a fizika ósdi törvényeihez. Vagy a viselkedése miatt alakultak így a törvények? [#nemtudom]

Ha nem lenne ilyen makacs, valaki csak megoldaná az öt százados furat (jó, legyen lyuk) belsejének a polírozását

s7manbs8

Gyorsan szaladok is a szabadalmi hivatalba, nehogy hamarabb odaérjetek. :)

sasi

,,Az egyik az, hogy megvakulhatsz az UV miatt"

Én úgy tudom, hogy az izzószál nem bocsájt ki UV sugárzást, sőt még a túlfeszített fotóizzók sem.

A halogén izzók a gáztöltet hatására hosszabb élettartamúak. Az elpárolgó volfrám nem az üvegburára csapódik ki, hanem a volfrámszálra. A robbanástól nem tartanék, hiszen az ilyen izzók burája elég vastag kvarcüvegből készül.

Te talán az infravörös sugárzásra (IR) gondoltál, nem UV-re.

Egyébként az IR sugárzás az, ami melegíti az alkatrészeket, ezért ha egyszer kipróbálnám a videóban bemutatott módszert, az égőt alacsonyabb feszültséggel táplálnám a névlegestől, mert nem a látható fényre van szükségünk.

fn47xk7ei

Zseniális , legalábbis első gondolatra .Fiatalon egyre nagyobb lyukakról álmodtam most meg elég lenne egy pici is ami szorítson ![#crazya][#smile]

PSoft

Júúúúújjj...Te Lajos!!![#ejnye1]:)

Hát, pont erről van szó...szűkíteni a lyukat.
Hogy is mondják(ták)?
-nagy pi..ra timsó...
Nem biztos hogy összehúzza, de csípni fog, az tuti.[#nevetes1]

fn47xk7ei